Точното измерване и предефиниране на мярката килограм тежи на раменете

...
Точното измерване и предефиниране на мярката килограм тежи на раменете
Коментари Харесай

Колко атома има в един килограм?

Точното премерване и предефиниране на мярката кг тежи на раменете на учените от години, написа Фокус, цитирайки MailOnline. В момента тя се базира на железен цилиндър, който би трябвало да тежи тъкмо 1000 грама. Той се държи заключен в лаборатория в Париж, само че последователно губи част от масата си. По тази причина водещи немски учени се пробват да намерят нова формула за формулировка на кг.
 
Международният пример за кг е изгубил 100 микрограма от тежестта си за последното столетие. Въпреки че това е тежестта на парченце прахуляк, загубата значи, че формалният кг губи точността си. Учени от немския Национален метеорологичен институт в Брауншвайг са изобретили нов метод за основаване на по-точна мярка за маса, който включва броене на броя на атомите, съдържащи се в един кг. За да завоюват интернационалната надпредвара за предефиниране на кг, те би трябвало да разработят най-кръглата сфера в света. След години на проучвания, учените са създали метод за произвеждане на извънредно чисти кръгли кристали, направени от частици силициев газ. От кристалите без недостатъци учените вършат кристални сфери, които са „ по-обли от който и да било предмет в света “. Целта е да се откри връзка сред масата на сферата и масата на един атом посредством броене на атомите. До момента немските откриватели са съумели да реализират акуратност, която им разрешава да сгрешат единствено два атома на всеки 100 милиона, като задачата е да се преброява неверно единствено един атом на всеки 100 милиона.

Методът може да се употребява, с цел да се откри какъв брой атома са нужни за един кг. Въпросът е обаче какъв брой атома съставляват един предмет. Това е допустимо да се дефинира посредством идеалната сфера, защото тя се състои от вярна кристална решетка. Учените, основали сферата знаят размерите й и обособените пластове на решетката, тъй че са в положение да изчислят броя на атомите. Екипът счита, че ще доближи до отговора през 2018 година.

Източник: factor-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР