Точността на тестовете за COVID-19 с полимеразна верижна реакция с

...
Точността на тестовете за COVID-19 с полимеразна верижна реакция с
Коментари Харесай

Ново изследване: PCR теста е най-точен при вземане на проба в ранния следобед

Точността на тестванията за COVID-19 с полимеразна верижна реакция с противоположна транскрипция (RT-PCR) следва денонощен модел, твърди ново изследване. Най-голям брой правилни позитивни резултати се следят при проби в ранния следобяд.

При нощните се усилват подправените позитивни резултати, твърди ново проучване.

Освен това се допуска, че следобяд е най-вероятното време на деня, в което както симптоматичните, по този начин и асимптоматичните инфектирани ще предадат на други хора вируса SARS-CoV-2, който предизвиква Коронавирус.

Екип от университета Вандербилт в Нашвил, Тенеси, оповестява в “Джърнъл ъв байолоджикъл ритмс” тези данни от свое проучване. Според него е близо 2 пъти по-вероятно PCR пробата да покаже прецизен позитивен резултат, в случай че индивидът е проучен в средата на деня, а не през нощта. Най-много точни проби имало към 14 ч. Вирусният товар се оказвал по-нисък след 20 ч. Ако пробата е по това време, може да има по-голям риск за подправено негативен резултат, считат учените.

Когато PCR проучването тест даде погрешно позитивен резултат - което значи, че индивидът няма зараза със SARS-CoV-2, само че пробата е позитивен - грешката поражда непотребен стрес. Въпреки това подправено негативният резултат - когато някой има зараза, само че пробата е негативен - е по-лошият вид. Лечението се отсрочва с неизвестно какви последствия, а инфектираният несъзнателно може да болести хора, с които поддържа връзка.
Били оценени над 86 300 клинични тест. По тях учените заключават, че времето от деня, в което се прави PCR, може да усили риска за подправен резултат.

ПРИЧИНАТА

Вероятно е обвързвано с вътрешния ни часовник, така наречен циркадни ритми. Те зядяват цикличност в работата на органите според от ритъма ден-нощ. Вероятно другата реактивност на организма според от времето от денонощието въздейства върху държанието на вируса. Хипотезата е подкрепена от проучвания за други инфекции. Д-р Карл Джонсън, водещ проучването, твърди в университетския бюлетин, че правенето на тестванията в оптималното време на деня усъвършенства чувствителността им и оказва помощ за точната диагноза на хора, които може да са инфектирани, само че безсимптомни.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР