Точно в 23:58 часа през изминалата нощ настъпи зимното слънцестоене,

...
Точно в 23:58 часа през изминалата нощ настъпи зимното слънцестоене,
Коментари Харесай

Настъпи астрономическата зима. Най-късият ден в годината е

Точно в 23:58 часа през миналата нощ настъпи зимното слънцестоене, с което пристигна и астрономическата зима.

Днес в Северното полукълбо е най-кратният ден в година и най-дългата нощ.

Във Варна слънцето изгря в 7:37 часа и ще залезе в 16:36 часа, а денят е единствено 8 часа и 59 минути.

От на следващия ден денят стартира да нараства, до момента в който се изравни с нощта с идването на пролетното равноденствие или астрономическата пролет. То ще настъпи 23 часа и 24 минути на 20 март 2023.

Слънцестоенето е астрономическо разбиране, обозначаващо несъмнено състояние на Слънцето по неговия забележим път върху небесната сфера. Зимното слънцестоене е астрономическо събитие, което се случва, когато наклона на оста на въртене на Земята по отношение на слънцето има най-голяма стойност.

По време на зимното слънцестоене по обяд слънцето се намира най-ниско над южния небосвод - на височина едвам 24 градуса (от географската широчина на България).

Слънцестоенето оказва директно въздействие върху дневното слънчево греене, а оттова върху климата. Така на другите слънцестоения подхождат разнообразни моменти от годината, което ги прави значими за календара.

Много от културите по света и съвсем всички езически религии почитат слънцестоенията и равноденствията като моменти с изключително значение. Тогава се устройват едни от главните календарни фестивали и се правят значими обреди, свързани най-много със земеделието и плодородието.

Зимата, както и останалите сезони се дължат на наклона на земната ос, който е 23.5° по отношение на орбиталната низина в която се движи Земята. Поради този надолнище разнообразни елементи на планетата са подложени на друго осветление от страна на Слънцето при придвижването ѝ по орбитата през годината.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР