Точно в 15,33 ч българско време НАСА е предвидила старта

...
Точно в 15,33 ч българско време НАСА е предвидила старта
Коментари Харесай

НАСА изпраща най-мощната към момента космическа ракета към Луната

Точно в 15,33 ч българско време НАСА е планувала старта на най-мощната галактическа ракета към Луната, оповестява " Гардиън ". Според изданието с това ще се извърши и една от последните решаващи тестови стъпки преди завръщането на човечеството там за първи път от 1972 година 98-метровата ракетна Система за галактическо изстрелване на стойност 19 милиарда $, която включва шестместната капсула „ Орион “ за проучване на дълбокия Космос, ще потегли от същия стартов комплекс „ Кейп Канаверал “, който провежда лунните задачи на „ Аполо “ преди 50 години.

Основната цел на задачата е да бъде тестван топлинният щит на капсулата. Предвидено е ракетата да обиколи Луната, като на 2 места ще се приближи доста до нейната повърхнина. При завръщането и навлизането в земната атмосфера въпросният топлинен щит ще би трябвало да издържи скорост от 40 хиляди км/ч и температура от 2800 градуса по Целзий.

Промяната във въздушните пластове ще забави скоростта на галактическия уред до 480 км/ч, след което той ще се придвижи с 32 км/ч благодарение на серия парашути, до момента в който се приводни край крайбрежията на калифорнийския град Сан Диего. Водолази ще прикрепят въжета към „ Орион “, с цел да го изтеглят за няколко часа до вътрешността на транспортен съд на американските военноморски сили.

Експериментите, които се плануват по време на осъществяването на „ Артемис I “, са многочислени: проучването на метеорит, въздействието на радиацията върху живите организми, търсенето на вода на Луната. Забележителен е и екипажът, който ще потегли на борда на „ Орион “. Хора няма да има, само че капсулата няма да бъде празна. В нея ще има три кукли манекени с човешки размери. Един от тях ще бъде мъж на име Муникин Кампос в чест на инженера Артуро Кампос, изиграл основна роля за завършването на задачата “Аполо 13 ” през 1970 година Другите два члена на екипажа ще бъдат дами - Хелга и Зохар. Те ще имитират формите, костите и даже органите на същински човек. Едната от тях ще носи противорадиационна жилетка, другата - не. С ракетата ще лети и плюшената играчка Снупи, която ще се носи към капсулата, с цел да припомня за присъединяване на Европейската галактическа организация в задачата.

Пътуването до Луната без астронавт на борда е усърдно квалифицирано и се чака да даде както впечатляващи изображения, по този начин и скъпи научни данни, които да подкрепят последващи задачи в Космоса.

Първият стадий от задачата „ Артемис “ е плануван да продължи 42 дни. Ракетата има прозорец за политане от 120 минути. Ако го изпусне, събитието ще би трябвало да се анулира за началото на септември.

„ Артемис II “ ще бъде изстрелян още веднъж през 2024 година, само че към този момент с 4-членен екипаж на борда, който ще бъде повдигнат на 8889 км над Луната - най-далечната точка от Земята, до която човек в миналото е достигал. Чак през 2025 година, в случай че всичко върви по проект, първите 4-ма космонавти ще кацнат на земния сателит и ще останат там в продължение на 30 дни. След тях още двама - мъж и жена, ще се приземят покрай Южния полюс на Луната и в продължение на една седмица ще вършат опити по повърхността ѝ.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР