Точно преди половин век се случва една от най-големите трагедии

...
Точно преди половин век се случва една от най-големите трагедии
Коментари Харесай

Точно преди половин век Паша Христова загива в самолетна катастрофа на летище София

Точно преди половин век се случва една от най-големите нещастия в историята на българското въздухоплаване. На 21 декември 1971 година аероплан на тогавашната " БГА Балкан " Ил-18 катастрофира при излитането на летище София – умират 30 души, измежду които е естрадната певица Паша Христова. Оцеляват известните реализатори Мария Нейкова, Борис Годжунов и Янка Рупкина.

В 23,40 часа за Алжир излетява в под наем полет Ил-18 с водач Борис Луканов. Сред пасажерите царува радостно въодушевление. Всичките са младежи - сред 19 и 40 годишни - артисти, танцьори и музиканти, заминаващи на турне в Алжир във връзка празниците на българската просвета там.

Няколко минути след отделянето от земята машината се накланя вляво, удря с крилото в пистата, прекършва се на две и пламва. От 73 души умират 6-членният екипаж и 24 пасажери. Оцеляват двама от сменния екипаж и 19 пасажери. Повечето остават физически и душевен сакати за цялостен живот.

Загиват ръководителят на оркестър “София ” Николай Арабаджиев и стюардесата Аврора Пиндарева, щерка на карикатуриста Теню Пиндарев. По знамение оживяват Мария Нейкова, Борис Годжунов, Янка Рупкина, Димитър Симеонов. Трябвало да лети и Мистър Сенко, само че фокусникът пропуща полета. Оттогава до края на живота си в никакъв случай не се качва на самолет.

На 21 декември е рожденият ден на певицата Мария Нейкова и двете с Паша Христова се готвят да черпят в самолета. Преди полета двете се разхождат из барчетата на аерогарата. В отлично въодушевление са, тананикат си песента “Гълъби над София ”.

Паша Христова влиза първа в самолета и сяда на третата седалка откъм илюминатора. Ако беше останала на нея, може би е щяла да оцелее. След нея се качва служителка от Софийския градски национален съвет (СГНС), настанява се на първата седалка и кани Паша да седне зад нея. А Мария Нейкова заема третата седалка. С изключение на нея всички пасажери от първата до шестата седалка умират.

Тялото на Паша е разпознато по златните пръстени

Тя умира при удара на самолета в земята, а не от пожара, демонстрира лекарската експертиза. Според заключението на следствието повода за злополуката е в некачествената замяна на въжетата, с които са свързани елероните. Вследствие на това се получават по този начин наречените кръстосани команди: водачът завърта щурвала наляво, само че самолетът се накланя надясно. И противоположното. Няма наказани по случая.

Само 10 дни след злополуката в новогодишната си стратегия Българска национална телевизия излъчва снимания от Хачо Бояджиев театър “Козята пътека ”, в която Паша Христова и Мария Нейкова пеят шеговити песни.

Когато Паша умира, синът й Милен е единствено на две години.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР