Точно преди 60 години, инженерът на Volvo Trucks Нилс Болин

...
Точно преди 60 години, инженерът на Volvo Trucks Нилс Болин
Коментари Харесай

Предпазният колан става на 60 години

Точно преди 60 години, инженерът на Volvo Trucks Нилс Болин изобретява модерния триточков защитен колан. Компанията стартира да го употребява в своите транспортни средства, само че откакто се открива какъв брой доста животи могат да бъдат избавени с всеобщата му приложимост, тя отваря патента и разрешава безплатното му приложение от всички производители на коли. Това решение се оказва основно за понижаване на жертвите в пътни произшествия в целия свят.
" Няма друга система за сигурност, която да е съизмерима с защитния колан, когато приказваме за избавяне на животи. Това е изцяло годно и за водачите на камиони, макар неправилното разбиране, че те са по-малко уязвими поради размера на автомобила. При произшествия с катурване, да вземем за пример, коланът предотвратява лидерът да бъде притиснат сред земята и камиона ", изяснява Анна Берлинг, Директор Безопасност на пътя и продуктите, Volvo Trucks.



Факти
• Според експерти потреблението на защитен колан може да увеличи с 40-60% шанса за оцеляване след евентуално смъртоносна злополука.
• Според изследване на Volvo Trucks от 2017 година половината от починалите в пътни произшествия водачи на камиони, биха оцеляли, в случай че бяха употребявали защитен колан.
• През последните 25 години в резултат на нарасналата степен на потребление на предпазни колани, смъртните случаи са намалели с 20% във Англия и с 25-30% в Германия.
• Първата страна, която е въвела наложителното пътешестване с защитни колани, както на предните, по този начин и на задните пасажери, е Австралия, през 70-те години. Глобите за нарушителите били доста съществени, само че това довело до 20% по-малко смъртни случаи при произшествия.
• В много от високо моторизираните страни (Европа, Съединени американски щати, Япония) степента на потребление на колани на предните седалки доближава 80-90%. В някои европейски страни обаче равнищата към момента са по-ниски – 50-60%.
• По-рядко се употребяват коланите на задните седалки - постоянно под 50%.
• Закопчаването на колана лишава 2 секунди, които могат да се окажат решаващи.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР