Точно преди 31 години въоръжени лица принуждават 20 цивилни да

...
Точно преди 31 години въоръжени лица принуждават 20 цивилни да
Коментари Харесай

АФП: Сърбия неглижира преследването на военните престъпления

Точно преди 31 години въоръжени лица принуждават 20 цивилни да слязат от трен в босненското село Стрпци. Те са пребити, ограбени и по-късно убити.


Това е едно от неизброимите зверства по време на кървавите войни, които разпаднаха Югославия, а правораздаването в доста от тези случаи е мъчително постепенно.

В сръбската столица Белград към момента тече процесът против упрекнатите в осъществяването на клането в Стрпци, като обвинените са на независимост.

" Непростимо е, че 30 години след отвличането и убийството на 20 цивилни в Стрпци сръбските правосъдни управляващи не са в положение да проведат правосъдните процеси по професионален метод и да произнесат присъда ", съобщи основаният на Балканите Център за филантропично право.

По приблизителни оценки 130 000 души са били убити във войните, които раздраха някогашна Югославия през 90-те години на предишния век.

През миналите десетилетия няколко водещи фигури от боевете - в това число командирът на босненските сърби Ратко Младич - бяха подведени под отговорност от интернационалния арбитражен съд в Хага. Десетки други бяха съдени от локални съдилища на Балканите.

Но в Сърбия наказаните военнопрестъпници, освободени от пандиза, бяха приветствани от висши държавни чиновници и приветствани от проправителствените медии.

Други възобновиха политическата си кариера или написаха ревизионистични исторически творби, популяризирани от държавни издателства.

По делото Стрипци четирима някогашни членове на Отмъстителите, паравоенна група, обвързвана с босненската сръбска войска, получиха присъди от пет до 10 години затвор след първичен развой, който завърши през февруари 2022 година

Но единствено година по-късно присъдата е анулирана. Нов правосъден развой стартира през януари.

Характерът на процеса, който стартира и стопира, разгневи групите за отбрана на правата на индивида, които упорстват за правдивост в правосъдните процеси за военни закононарушения.

Според обвинителния акт през февруари 1993 година във Вишеград, Босна, е образувана специфична въоръжена група, която има за задача да отвлича несръбски пасажери от влака, свързващ Белград с Бар в Черна гора.

Четиримата обвинени по делото - Гойко Лукич, Душко Василиевич, Йован Липовац и Драгана Джекич - са обвинени, че са отвлекли пасажерите в Стрпци и са ги предали на убийците им.

Екзекуторите в никакъв случай не са били разпознати и в никакъв случай не е започвало следствие за това кой е провел клането.

Само четири от телата на жертвите са открити на към 70 км от мястото на отвличането на брега на езерото Перучац.

Милан Лукич - изтъкнат сръбски военизиран пълководец, обвързван с Отмъстителите - беше наказан на пожизнен затвор от Международния углавен арбитражен съд за някогашна Югославия за закононарушения против човечеството.

Той обаче по този начин и не е наказан за присъединяване си в убийствата в Стрпци.

Въпреки че Сърбия е упреквана, че бави делата за военни закононарушения, други страни в района демонстрират по-голяма самодейност при решаването на този въпрос, в това число при правосъдното гонене на членове на сръбски паравоенни формирования.

През 2004 година съдът в Черна гора призна Небойша Ранисавлевич за отговорен и го осъди на 15 години затвор за ролята му в отвличанията в Стрпци.

А в прилежаща Босна седем някогашни членове на Отмъстителите са наказани през август 2023 година на по 13 години затвор за присъединяване си в закононарушението.

" Присъдите сигурно трябваше да бъдат по-строги. Но те до известна степен демонстрират готовността на обществото в Босна и Херцеговина да съди военнопрестъпници ", споделя Едвин Канка Кудич, експерт по военни закононарушения в основаната в Босна Асоциация за обществени проучвания и връзки.

" За страдание, същото не може да се каже за Сърбия, защото правосъдните процеси, сходно на този против Стрпчи, също не престават дълго време. " /БГНЕС

------------------------------------------------------

Уна Саблякович, Агенция Франс Прес

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР