Точно преди 30 години, на 10 юни 1990 г., се

...
Точно преди 30 години, на 10 юни 1990 г., се
Коментари Харесай

30 години от началото на Прехода

Точно преди 30 години, на 10 юни 1990 година, се организираха първите свободни и демократични избори след 10 ноември 1989 година, когато падна режимът на Тодор Живков, напомня БГНЕС.
След свалянето на комунистическия деспот в България бе основана съпротива, която се сплоти в Съюз на демократичните сили с водач доктор Желю Желев. Рождената ѝ дата е 7 декември 1989 година
В началото на 1990 година се привиква Националната кръгла маса, на която Българска комунистическа партия и Съюз на демократичните сили се договарят да има избори за Велико национално заседание, което да създаде нова конституция на България.
През април Българска комунистическа партия се преименува на Българска социалистическа партия.
На 10 юни е първият тур на изборите за VII Велико народно събрание, вторият е на 17 юни. Избирателите гласоподават за 400 народни представители, половината от които се избират мажоритарно, а останалите 200 - съразмерно. Българска социалистическа партия печели болшинство - 211 депутати. Съюз на демократичните сили има 144, Движение за права и свободи - 23, Български земеделски народен съюз – 16.
На изборите са дали своят вот над 6,3 милиона души – връх, който не е доближат и до през днешния ден. Левицата получава 2,8 милиона гласа, а Съюз на демократичните сили – над 2,2 милиона.
Веднага след изборите страната е обхваната от митинги поради подозрения, че те са фалшифицирани от социалистите. В резултат на политическата рецесия Петър Младенов е заставен да подаде оставка и малко по-късно през август 1990 за президент на страната е определен водачът на Съюз на демократичните сили доктор Желю Желев.
Въпреки това политическата рецесия продължава и Българска социалистическа партия е принудена да се съгласи на съдружно държавно управление, формирано в края на 1990 година с министър председател Димитър Попов. В него с изключение на представители на социалистите, влизат и политици от Съюз на демократичните сили, измежду които са Иван Костов и Иван Пушкаров надлежно като министри на финансите и стопанската система
Работата на VII Велико народно събрание завършва с приемането на новата Конституция на 12 юли 1991 година През октомври са извършени избори, които с минимална преднина са извоювани от Съюз на демократичните сили и се сформира първото демократично държавно управление отпред с министър председател Филип Димитров.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР