Точно осем месеца след убийството на 24-годишния Димитър от Цалапица,

...
Точно осем месеца след убийството на 24-годишния Димитър от Цалапица,
Коментари Харесай

Рангел Бизюрев се е укривал в 3 държави: Връщат го у нас с полет от Мюнхен

Точно осем месеца след убийството на 24-годишния Димитър от Цалапица, главният обвинен се връща в България. Рангел Бизюрев ще бъде екстрадиран у нас от Дания. Очаква се да кацне на българска земя довечера.

Бизюрев ще кацне на летището в София тъкмо в 22:45 часа с полет през Мюнхен. На борда на самолета той ще бъде конвоиран от чиновници на Министерството на правораздаване. Веднага откакто кацне, ще бъде стихотворец от Министерство на вътрешните работи.  

Основният обвинен беше арестуван четири месеца след убийството на Димитър. Още толкоз минаха и от ареста му в Дания до днешното изгонване. Причината – Бизюрев апелира настояването за връщането му у нас и българските управляващи изчакваха решението на съда в Дания. Миналата седмица стана ясно, че такова към този момент има.

Но бил ли е и Бизюрев и в други страни и кой му е помагал да се укрива – единствено пред bTV приказват началникът на отдел „ Издирване “ в Главна дирекция „ Национална полиция “ и завеждащият отдел „ Международен “ на  Върховната касационна прокуратура. Това са хората, през които минава информацията за търсените, откритите и екстрадираните лица.

На 20 юли 2023 година 24-годишният Димитър Малинов е при майка си в Цалапица. Около 23 часа излиза и повече в никакъв случай не се връща. Тялото му е намерено на 27 юли.

„ Открит е на към километър от обитаемото място. Заровен беше “, изясни на 28 юли 2023 година шефът на ОД на МВР-Пловдив Васил Костадинов.

„ Смъртта е настъпила в резултат на тежък побой, който му е бил нанесен “, добави тогава наблюдаващият прокурор Бойка Лулчева.

Основен обвинен е Рангел Бизюрев. Той обаче напуща страната ни след убийството с полет за Германия. Издадена е европейска заповед за ареста му. На 31 юли 2023 година в Цалапица са арестувани братята близнаци – Валентин и Борислав Динкови. Те са обвинени, че са помогнали на Бизюрев.

„ Борислав е спомогнал след убийството да се транспорти натрупа, а Валентин е обезпечил кирката, мотиката и лопата, с които причинителят е закопал натрупа “, изяснява на 31 юли 2023 година наблюдаващият прокурор Димитър Костов.

След закононарушението следват серия от митинги. 

„ Моето дете към този момент не може да се върне, само че става дума за всички деца. Нека няма повече разплакани родители като нас “, съобщи майката на убития юноша Атанаска Бакалова на 12 август 2023 година

Заради пропуските в следствието е отхвърлен шефът на полицията в Пловдив – Васил Костадинов. Образувано е и дисциплинарно произвеждане против началника на районното ръководство в Стамболийски – основен контрольор Ангел Керпиев.

Междувременно Рангел Бизюрев продължава да е в неопределеност. И по този начин до 29 ноември 2023 година, когато е арестуван в Дания. По информация на bTV с подправен чуждестранен паспорт.

„ Той не се задържа дълго време в Германия. Бизюрев е подпомаган от свои познати и минава през няколко европейски страни “, твърди основен контрольор Стефан Джолев, който е шеф отдел „ Издирване “ към ГДНП.
„ Знаем, че е бил в Германия, само че беше арестуван в Дания. По пътя си е подпомаган от български жители “, прецизира още той.

По информация на bTV през четирите месеца в неопределеност Бизюрев минава през най-малко още две страни. Накрая се открива в Дания.

„ При нас единствено се оповестява, че лицето е арестувано на територията на съответната страна с установъчните данни, т.е. нямате данни той работил ли е там, живял ли е там или не. Ние нямаме такава информация “, изяснява  Цветомир Йосифов, който е завеждащ отдел „ Международен “ към ВКП.

Близките на убития Димитър са сигурни, че показанията на Безюрев ще се окажат основни. Включително за ролята на арестуваните близнаци.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР