Точно когато поголовието на едър и дребен рогат добитък в

...
Точно когато поголовието на едър и дребен рогат добитък в
Коментари Харесай

Идва ли краят на българското животновъдство?

Точно когато поголовието на наедрял и малък рогат добитък в страната стартира да се усилва, фрапантното повишаване на електрическата енергия и фуражите обричат на банкрут редица животновъди. Кризата към този момент се ​усеща и при дребните, и при огромните фермери, а някои от тях ​виждат края на бизнеса си. Бизнес, който е изстрадан от първия ден в продължение на години. Такъв е казусът с фермер от Югоизточна България, почнал преди 20 години с пет крави, ​а стадото му през днешния ден е 500 глави. За него може да се каже, че изцяло е построил кравешкото „ царство” - необятен обор с всички екстри, доилна зала, цялостни танкове в млекосъберателния пункт, площадка с кафези за развъждане на телетата, удобен живот на кравите с огромно пасбище до самата плантация. Десетина правилни служащи, които всяка събота получават почтена заплата. И ​точно когато всичко наподобява прелестно, внезапно се получава мат на „ царя”. Така разказва в govedovad.com края на млечната си приказва фермер, поискал анонимност. А името му фактически ​не е значимо в тази ситуация, тъй като, за жал, стотици са хората с сходна орис. Представяме неговата изповед без съкращения.

Остана ми да поработя в този момент върху генетиката и да употребявам опциите <210> да увелича млякото. И внезапно всичко се срути. „ Царството” си отпътува и „ царят” остава гол. Аз съм съвсем непрестанно във фермата. Тук ми е къщата, тук ми е офисът и 24 часа съм разполагаем на гледачите, счетоводителя, проверяващите органи. Смея да настоявам, че съм доста добре квалифициран по повод документите в говедовъдството - пасища, регламенти, наредби и всичко останало. Нямам къща за посетители, нямам вила в Гърция и на нашето море, нямам майбах, нямам и държанка - то от работа за тези неща не остава време. Само работа, работа и отново работа.

Гледачът на животни за мен е номер едно

Моят екип е образуван преди 12 години - нямам нито един напуснал, нито един уволнен. Закон е за мен всяка събота да върша петминутен анализ, да почерпя хората и да давам заплатите. Нямам пропусната събота. Тази, която идва обаче, ще е първата. Защо? Защото рецесията в млечното говедовъдство е на върха на графиката. Поне в моята плантация е по този начин. Първият удар беше с цената на фуражите. Ще приказвам с числа, че по този начин ще ме разберете по-добре.

Минала година цената на пшеницата и царевицата на свободния пазар бе 40-45 стотинки, а в този момент е 60-65. Горивата преди една година - 1.70-1.80 лв., в този момент над 2.40. За моята плантация самичък подготвям грубите фуражи - силаж, сено, сенаж и плява. Голяма част продавах, щото постоянно подготвям най-малко 25% допълнително от това, което ми е належащо. Сега няма да продам нищо. За всички е ясно, че услугите и консумативите също се усилиха.

Фонд работна заплата скочи също

Все отново цената на млякото от септември стартира да се усилва със стотинка и тъй като млякото взе да свършва, мандрата ни се престраши и доближи психическата преграда от 80 стотинки за литър сурово мляко. На пръв взор не е неприятно. Въпросът е, че няма мляко.

Защо? Направих това, което прави съвсем всеки животновъд. Винаги първоначално си мислиш по какъв начин да запазиш фермата, по какъв начин да се задържиш на повърхността. Лошото е в този момент, че не се знае какъв брой време би трябвало да издържиш. Най-напред махнах всички остарели, нископродуктивни и сакати крави. Цената, на която ги продадох, ме е позор да ви кажа, че иска ми се смеете. При мен не може да се коли, обезкостява и продава по десетина-дванадесет лв., както слушам. Всичко си е със съответните документи. Първо, тъй като имам съучастник, който би трябвало да знае всичко за стопанската система на фермата, и второто - една продадена крава за месо единствено ще ми затрудни още живота.

След старите крави си отидоха юниците

в неприятно телесно положение и тези, които не са от положително родословие - също. Това оказа помощ да закрепя ситуацията за няколко месеца. Трябваше да направя и идната стъпка - да понижа разноските. От тях може да се понижи единствено дажбата. Имах идеална, изпитана в практиката дажба, направена от експертите на Топ Микс. Намалих скъпите фуражи в дажбата. Отговорът е явен. Млякото падна. Какви ще са следствията за кравите, ще забележим отсега нататък. Понеже имам задоволително пасища и мога да ги изкарвам на открито. Ама по какъв начин да се върна към номадското говедовъдство?

Вчера пристигна и следващият удар. Получих фактурата за електрическата енергия и паднах дефинитивно от „ трона”, нали съм „ цар”, нали съм от огромните. На последния ред на фактурата бе закрепена

скромната сума от 5000 лв. за месец октомври.

Градацията е страшна​! Уж считам във въздуха, по този начин ме е научил животът, само че в този момент отидох в първи клас. Няма логичност, няма оправдания, има огромни числа. Миналата година за август съм платил 1680 лв.. При еднообразно изразходвани киловати за настоящия август платих 3100 лв.. Миналата година за август цената за един киловат с включени всички екстри плюс Данък добавена стойност плащах по 20 ст. за киловат. За тазгодишния август цената за киловат е към този момент 34 ст. Градацията върви нагоре - септември 39 стотинки, и капакът е октомври - 57 стотинки за киловат.

Имаме увещание от в този момент ръководещите, че 630 000 земеделци, които създават, ще бъдат подкрепени с по 110 лв. за мW за октомври и ноември. Не се схваща обаче кои компании ще бъдат подкрепени. Посочената сума с Данък добавена стойност ли е, или без. Картинката в двата случая е друга. Освен това октомври към този момент мина. Фактурите са факт и не се ли платят,

след 10 дни идват момчетата с клещите и стопират тока.

На ръка ли ще доим и изхвърляме тора, още нямам визия. Имам възприятието от моя опит, че тази помощ доста елегантно ще ни бъде взета от търговците на сила. Всъщност цифрите, които ви споделих, удостоверяват това. Върхова цена за октомври, когато ще бъде получена първата помощ.

Аз съм реалист човек и ми е пределно ясно, че сега с изключение на политическата конюнктура, и всичко друго е доста комплицирано, само че пък всяко закъснение е съдбовно за нас. Например, в случай че за короновируса помощта бяхме получили през септември, щях да купя 48 т зърно. В днешния ден мога да ​си разреша 41 т, а до момента в който получа средствата, може да станат и 35 тона. Има разлика, нали! Това е фураж​ът за една седмица на животните. Само ще загатна, че към всичко това би трябвало да се прибавят вноските за заемите. Добра плантация става с доста пари. Като умозаключение, ограниченията, които подхващаме, обричат фермата. Последните разбори демонстрират, че в най-хубавия случай чак през юли може да стане това. А до тогава от кое място ще дойдат млякото и месото? Не мога да ви кажа. Знам единствено, че матира ли се „ царят”, се матират още най-малко 10 фамилии на „ пажовете”.”
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР