Точно когато печалбите на щатските компании започват да растат отново,

...
Точно когато печалбите на щатските компании започват да растат отново,
Коментари Харесай

Рецесията идва скоро? Ето как да се подготвите за нея

Точно когато облагите на щатските компании стартират да порастват още веднъж, най-голямата международна стопанска система на процедура стартира да се забавя, оставяйки едно нещо пределно ясно: надали ще избегне криза.

Корпоративните облаги понижават за три поредни тримесечия, започвайки през четвъртото тримесечие на 2022 година Но откакто 75% от показателя S&P 500 са регистрирани, наподобява, че те най-сетне ще набъбнат още веднъж това тримесечие.

Дейвид Лефковиц, началник на отдела за американските акции в UBS Financial Services, счита мощния напредък на резултатите от Big Tech, устойчивостта на потребителските разноски и евентуалния завършек на забавянето на производството като аргументи за по-силните резултати. " За нас е ясно, че рецесията на облагите е завършила, защото облагите ще набъбнат за първи път от четири тримесечия ", написа той, представен от финансовото издание Barrons.

Акциите обаче не реагираха толкоз добре, макар че 80% от фирмите регистрират по-високи облаги. Слабото показване кара Том Есайе от Sevens Report да опише облагите като не изключително положителни, само че също по този начин и не прекомерно неприятни. За да се квалифицират като положителни, фирмите трябваше да покачат насоките си, само че вместо това прогнозите за облага за 2024 година за S&P 500 възлизат на 242 $ на акция, покрай равнището, което бяха преди началото на сезона на облагите.

Нещо повече, отчети от компании като Whirlpool (WHR), Align Technology (ALGN) и Harley-Davidson (HOG) демонстрират признаци на намаляващо потребителско търсене, написа Есайе. " В резултатите има анекдотични признаци, че потребителските разноски може да се забавят ", изяснява той. " Ако казусът е подобен, тогава това ще ни направи по-загрижени за " боязън от напредък " в края на 2023 г./началото на 2024 година, което ще се отрази отрицателно на пазарите. "

Но ще бъде ли освен това от просто нерешителност? Забелязването на криза беше на мода през 2022 година, когато S&P 500 се разпродаде, Федералният запас увеличи лихвените проценти и кривата на рентабилност се обърна. Вместо това стопанската система продължи да пораства - като брутният вътрешен артикул на Съединени американски щати се усили с 4,9% през третото тримесечие - и пазарът откри своята основа. Страховете от криза бяха оставени на назад във времето, в случай че не и изцяло потушени, и тези, които се придържаха към закъснение като главен сюжет, осъществиха доста солидни облаги.
 Англия изпада в криза, само че един бизнес я заобикаля
Англия изпада в криза, само че един бизнес я заобикаля

Страната регистрира най-високата инфлация от всички развити стопански системи

Все отново би било неточност да се отхвърли опцията за закъснение, защото превесът на доказателствата стартира да допуска, че възможностите за такова нарастват. Водещите знаци не престават да сочат към криза, до момента в който спадът на паричното предложение M2 продължава с темпове, които също допускат криза. Последното изследване на старши кредитен чиновник на Фед сподели известно усъвършенстване в банковото кредитиране в Съединени американски щати, само че то към момента е на равнища, които са показателни за наближаваща криза, написа Джим Рийд от Deutsche Bank.

" Все още има възприятието, че сме в конкуренция с времето ", изяснява той. " Могат ли стандартите за кредитиране да се подобрят задоволително бързо, преди финансирането да стане прекомерно ограничаващо или недостъпно за значими кредитополучатели и да сложи стопанската система в доста по-трудна обстановка? "

Други индикатори наподобяват доста по-рецесионни, в сравнение с преди 12 месеца. Въпреки че не престават да се основават нови работни места - стопанската система добави 150 000 през октомври - безработицата се увеличи до 3,9%, най-високото равнище от януари 2022 година Този % е с половин пункт над дъното на цикъла от 3,4%, достигнато през януари и април.

Това може да не наподобява като огромно нарастване, само че когато се случи за интервал от девет месеца, то нормално алармира за пик в икономическия цикъл или криза, споделя Майкъл Дарда, основен пазарен пълководец в Roth MKM. И даже фактът, че се основават нови работни места, не анулира предизвестието, изпратено от равнището на безработица. " Имайте поради, че не е невиждано да видите позитивен напредък на заетостта и напредък на Брутният вътрешен продукт в ранните стадии на рецесията ", написа той.

И тогава има кривата на рентабилност - да, същата крива на рентабилност, която накара всички да полудеят за допустима криза през 2022 година В този миг наподобява, че разликата сред краткосрочните и по-дългосрочните съкровищни бумаги би изгубила доверието си, като предвестител на рецесията, само че бихме споделили, че инверсията е по-скоро неправилно изтълкувана, в сравнение с неправилна. Докато първичната инверсия би трябвало да накара вложителите да бъдат нащрек за криза, същинското назад преброяване стартира, когато доближи оптималната си точка. Когато това се случи, рецесията стартира приблизително девет месеца по-късно, съгласно Джулиан Емануел от Evercore ISI.

Максималната инверсия евентуално е настъпила на 8 март, когато двугодишната облигация даде 1,09 процентни пункта повече от 10-годишната. Използвайки тази дата, рецесията би трябвало да стартира идващия месец. Но рядко е толкоз просто. Девет месеца е единствено междинна стойност и рецесията може да отнеме повече или по-малко време, с цел да се прояви - от време на време доста повече. Икономиката се нуждаеше от 33 месеца след оптималната инверсия през 1998 година, с цел да изпадне в криза, до момента в който S&P 500 продължи да се повишава и добави 68%, преди дотком балонът да се срути.

" Идва криза ", написа Емануел. " Но " по кое време " може да бъде 1Q24, както допуска деветмесечното " приблизително време ", или като през 90-те години може да бъде отсрочено за края на 2024 или 2025 година "

Това е необятен диапазон от резултати, само че фондовият пазар не го вижда по този метод. Прогнозите на анализаторите отразяват 11% растеж за облагите на S&P 500, доста по-висок от свиването с 30%, което нормално се случва към криза, изяснява съоснователят на DataTrek Research Никълъс Колас, до момента в който показателят се търгува при 18 пъти плануваната си за 2024 година облага, а не 28 пъти, опасността от рецесионен спад се вижда по-малка на вложителите. И въпреки всичко, добре е вложителите да помнят, че даже лека криза, като тази през 1990-91 година, докара до спад на облагите на американските компании с 16%.

" Печалбите постоянно спадат, когато Съединени американски щати изпаднат в криза ", написа Колас. " Няма изключения от това предписание. "
 Три знака, че стопанската система на Съединени американски щати е пред криза
Три знака, че стопанската система на Съединени американски щати е пред криза

Много опасности ще окажат въздействие върху потребителските привички

Вместо да се опитваме да предвиждаме времето на криза, би било по-добре да поправяме портфейлите си за по-високата възможност от такава, поучават още специалистите. Това може да значи закупуване на не изключително харесваните защитни браншове като комунални услуги и съществени артикули, които са паднали надлежно с 13% и 6,4% тази година, или разглеждане на борсово търгуван фонд, отдаден на акции с ниска волатилност, като Invesco S&P 500 Low Volatility (SPLV) или iShares MSCI USA Min Vol Factor ETF (USMV), като и двата се показват по-слабо от главните показатели. Това също може да значи да вземете някои облаги от масата и да вложите малко повече в брой.

Оттук нататък играта би трябвало да е за ръководство на риска, а не за прогнозиране на криза. " Трябва да сме доста скромни, когато се опитваме да създадем тези прогнози ", споделя Ан Ванденабил, икономист в Capital Group. Дори в случай че това значи да оставите някои облаги на масата.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР