Точно 120 годни, след като Фердинанд Порше изобретява първият електромобил,

...
Точно 120 годни, след като Фердинанд Порше изобретява първият електромобил,
Коментари Харесай

Поглед към електрическото бъдеще на "Порше"

Точно 120 годни, откакто Фердинанд Порше изобретява първият електрически автомобил, учредената от него компания се връща към тока, като източник на сила за своите коли. До две години се чака първото " Порше " напълно на ток, което ще е основано на показания през есента на 2015 година модел " Мишън и " (Mission e).

По насила и по избор

Логичният въпрос е за какво се постанова това. Причините най-общо са две. От една страна, до 2022 година " Порше " би трябвало да понижи междинното равнище на излъчванията въглероден диоксид, отделяни от цялата гама с 27%, което няма по какъв начин да стане единствено с лансирането на хибриди.

От друга, има и търсене на зелени спортни коли, измежду почитателите на марката, изясни пред публицисти от Централна и Източна Европа Матиас Кирхгеснер, който дава отговор за продажбите и маркетинга на бъдещите електрически поршета. Колко съществени са упоритостите на компанията, по отношение на електрификацията, демонстрира инвестицията в новите мощности, нужни за производството на електрическите коли.
 Това са първите индустриални халета на
© Георги Пауновски

Това са първите индустриални халета на " Порше ". Те се употребяват и през днешния ден, а наоколо до тях се построяват новите мощности за електрическите модели.

След разширението на завода в Цуфенхаузен, където преди 70 години стартира историята на марката, от него ще могат да излизат до 20 000 коли на ток годишно. Проектът за уголемение на сегашните мощности самичък по себе си е извънредно забавен, поради фактът, че намиращият се в миналото в предградията на Щутгарт цех към този момент е затворен от всякъде от здания и инфраструктурни уреди и единственият вид е да се измисли метод новите постройки да са на настоящия терен.

Подземни цехове и дълъг 890 метра конвейер

За задачата остарели постройки се бутат, част от производствата се местят освен това без да стопира производството на спортните модели на марката от сериите 911 и Cayman, чието търсене не стопира за пораства. Допълнителна компликация съставлява и фактът, че общината в Щутгарт е лимитирала позволената височина на новите здания, тъй че, с цел да се реализира нужния размер, една от новите здания е вкопана 23 метра подземен.
 Давид Тор Тригвасон, който дава отговор за плана за разширението на завода на
© Порше

Давид Тор Тригвасон, който дава отговор за плана за разширението на завода на " Порше ", демонстрира по какъв начин новите здания (в червено) ще се впишат измежду съществуващите.

Друго нужно решение е производството на съставените елементи в част от сегашните цехове, както и разхвърлянето на новите на цялата територия на завода. Това постанова и построяването на конвейр с дължина 890 метра, по който да се транспортират частите до зоната за финално сглобяване. Стойността на целия план е над 700 млн. евро, като единствено разчистването на старите здания коства на компанията над 50 млн. евро.

Работниците заплащат модернизацията от джоба си

Любопитна детайлност е, че част от финансирането идва от самите служащи, които са се съгласили в интервала 2015-2025 година да им се удържа избрана сума. Това несъмнено е метод без аналог в автомобилната промишленост, в която митингите за по-високи приходи са всекидневие. След завършването на разширението упованията са да се отворят най-малко 1000 нови работни места.
 Поглед към електрическото бъдеще на
© Порше

Както може да се чака новите мощности за сглобяване на електрическите автомобили " Порше " ще са измежду най-съвременните в промишлеността. Така да вземем за пример, доставките на нужните съставни елементи до съответните работни места ще става от роботизирани транспортни средства, които ще кръстосват цеховете.

" Порше " влага 6 милиарда евро в електрификацията на гамата си

Като цяло проектите на " Порше " са да влага 6 милиарда евро до 2022 година в електрификацията на гамата си. Това е два пъти повече от по-раншните проекти, като половината от сумата ще е за нови разработки. Тук става дума освен за електрически автомобили, само че и за зареждащи се от контакта хибриди.
 На 23 години Фердинад Порше основава първият си автомобил - Egger-Lohner C.2З Phaeton или P1, който се задвижва от ток. Годината е 1898-ма, а колата може да измине до 80 километра с един заряд. Максималната скорост е 35 км/ч.
© Георги Пауновски

На 23 години Фердинад Порше основава първият си автомобил - Egger-Lohner C.2З Phaeton или P1, който се задвижва от ток. Годината е 1898-ма, а колата може да измине до 80 километра с един заряд. Максималната скорост е 35 км/ч.

Част от вложения са планувани също са разширение на каузи на он-лайн продажбите, в това число и посредством добавена действителност. Сериозен план е и " Порше АйДи ", който има за цел всяка кола да " помни " хората, които я ръководят и да трансформира конфигурацията си съгласно техните желания.

В не чак толкоз далечна вероятност се мисли също колите на марката да могат сами да си вършат диагностика, да откриват евентуалните механически проблеми, като сами резервират час в сервиз на база уговорките на притежателите е механиците. Сред отговорностите на колите ще попада и даването на информация за свободните паркоместа и зарядн станции на желаните от лидера места.

Електрическият " Мишън и " запълва дупка в гамата

Що се отнася до бъдещите електрически модели, те ще имат и друга задача, с изключение на да смъкват равнището на нездравословните излъчвания на гамата на " Порше " и облекчаване на търсенето на еко модели. Мисията на " Мишън и " да вземем за пример ще е и да запълни бели петна в портфолиото на производителя.
 Скоро към познатите обозначение на моделите на
© Георги Пауновски

Скоро към познатите обозначение на моделите на " Порше " ще се добави и буквата " е ".

Това е повода моделът да е икомпактен седан, със контур на купе, който ще се вмести сред 911 и " Панамера ". От една страна той ще предлага позиция на седене на лидера, като в спортния модел, а от друга е е пълностоен автомобил с 4+1 места, подобаващ за ежедневна приложимост. За това ще способстват и двата багажника в предната и задната част на колата.

Що се отнася до техническите елементи, все още проектите са " Мишън и " да се задвижва от два синхронни електродвигателя (по един на предния и задния мост) с мощ към 600 конски сили.

Подробности за технологията

Те ще обезпечават спринт от място до 100 км/ч за 3.6 секунди. Интересното тук е, че от " Порше " няма да разчитат на всеобщо вгражданите в този момент асинхронни електромотори, а на синхронни такива.
 Матиас Кирхгеснер, който дава отговор за продажбите и маркетинга на бъдещите електрически модели на
© Порше

Матиас Кирхгеснер, който дава отговор за продажбите и маркетинга на бъдещите електрически модели на " Порше ".

Матиас Кирхгеснер изясни, че аргументите за това са няколко – те са по-компактни, по-леки и не се следи намаление на отдаваната от тях мощ след няколко поредни цялостни натоварвания. " Това е основно, тъй като желаеме да създадем едно същинско " Порше ", а при нашите настоящи модели непрекъснатото високо показване е на разположение ", разясни той. В отговор на въпрос Кирхгеснер изясни, че електрическите мотори ще се създават от компанията, в комплекса в Цуфенхаузен.

Що се отнадя до батериите, те ще са на външен снабдител, което име за момента не се разяснява, ще имат потенциал към 90 амперчаса и ще подсигуряват изманаването на до 500 километра. Новост е решението акумулаторите да могат да се зареждат от станции подаващи 800 волта напрежение, което ще разреши цялостният им заряд да става за 15-20 минути.
 От
© Георги Пауновски

От " Порше " дават обещание да продължат развиването и на моторите с вътрешно горене, които построиха именитият имидж на марката.

За задачата ще са нужни и специфични станции, само че " Мишън и " ще може да употребява и всички съществуващи, както и да черпи електричество от домашните мрежи. " Попитан дали това ще е най-скъпият модел в гамата на " Порше ", отговарящият за продажбите на електрическите коли на марката, сподели че още е рано да влезе в конкретика, само че при установяване на цената ще се вземе и мнението на евентуалните купувачи.

Електрическата гама ще се разраства

Плановете на " Порше " са да разшири гамата си от електрически модели с разнообразни версии въз основата на " Мишън и ". Тази пролет компанията показа прототипа " Мишън и Крос Туризмо ", от който ще се появи задвижван от ток кросоувър.
 Поглед към електрическото бъдеще на
Моделът употребява същите мотори с обща мощ 600 конски сили и акумулатори, като има и идентични динамични качества и ресурс от ход.

Инвестициите в бензиновите мотори ще продължат

От " Порше " не пропуснаха да успокоят феновете на обичайните за марката впечатляващи бензинови мотори, че тяхното развиване ще продължи. От компанията считат в идващите три години да вложат средства и старания в три направления. Първата ще е в оптимизация на моторите с вътрешно горене, а втората в разширение на гамата от зареждащи се от контакта хибриди. Третата посока ще е в развиването на електрически модели.

Поредна рекордна година за " Порше "

От компанията се надяват тази трикомпонентна тактика да им донесе триумф и в дългосрпочен проект, въпреки че и резултатите все още са обещаващи. За фискалната 2017 година компанията е продала 246 375 автомобила, което е растеж от 4%. Приходите са достигнали 23.5 милиарда евро. Оперативна облага е повишена със 7% до 4.1 милиарда евро. В края на предходната година за " Порше " са работили 29 777 души.
 Таня Дойченбауер, представител на
© Порше

Таня Дойченбауер, представител на " Порше " по въпросите на финансите и IT-проектите, показва финансовите резултати на компанията за предходната година.

Прогнозите са, че през 2018 година доставките, приходите и облагата ще продължат да порастват гладко. Експлозивно повишение на продажбите обаче се чака с излизането на пазара на първото електрическо " Порше " - " Мишън и ".

Всичко, което би трябвало да знаете за: Екоавтосалон (74)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР