Точно 10 000 лева са били отделени от община Асеновград

...
Точно 10 000 лева са били отделени от община Асеновград
Коментари Харесай

Около 200 са бездомните необработени кучета в Асеновград, 1 е осиновено

Точно 10 000 лв. са били отделени от община Асеновград за улов и обработка на бездомни кучета през 2019 година Към 22.11.19 година от тях са разходвани към 8 100 лв. и остават близо 1 900 лв. от този бюджет. Уловените към същата дата бездомни кучета са 54 на брой. Извършена им е кастрация, имунизация, обезпаразитяване и слагане на ушна марка. За упоменатите действия, в това число и транспортни разноски, за едно четириного се е заплащало на Зооветеринарен комплекс-Пловдив по малко над 113 лв. с Данък добавена стойност. От всички тези кучета 1 е било осиновено от жители да си го отглеждат у дома.
Следващата акция за улов на безстопанствените четириноги следва да се извърши на следващия ден (26.11.19 г.). Първоначално изследване от общински експерти е открило, че на територията на общината все още има към 200 необработени безстопанствени кучета . " Винаги, когато застудее и настъпи есенно-зимният сезон, скитащите кучета от полето се прибират в града, тъй като тук могат да открият храна. Също по този начин, фактор за увеличение на числеността им е ловният гатер. Той съставлява тест на ловни кучета. Пробват ги дали гонят дивеч. Ако се окаже, че това не се случва, хората ги изоставят. Ето за какво сме изпратили писмо до Ловно-рибарско сдружение " Сокол " с рекомендации да управляват и проследят тази обстановка, доколкото е допустимо ", изясни пред медии кметът на Асеновград лекар Христо Грудев.
Градоначалникът изясни и какви са разновидностите за създаване на кучешки подслон на територията на общината. По думите му има две благоприятни условия. А точно, да се приспособи към този момент подготвена постройка за задачата или да се ситуира и построи ново помещение. Вторият вид ще коства близо 300 000 лв., отговаряйки на всички условия и стандарти, като в него ще има опция да бъдат настанени към 80 кучета. Осигуряването на оборудването ще коства почти 100 000 лв.. А за първите 12 месеца, дружно с издръжката на личния състав, който ще обслужва потребностите на приюта, общината ще би трябвало да отдели към 650 000 лв..
През идващите години сумата ще е съвсем на половина по-малка, защото към този момент постройката ще е построена и ще се изисква единствено поддържането й. " Аз недоумявам за какво през 2019 година са били заложени единствено 10 000 лв. за справяне с казуса с безстопанствените кучета. Ако е двойна сумата, резултатът би бил различен и резултатът ще е по-голям. Смятам, че ние живеем в човешко общество и индивидът е най-съществен. Не е редно обаче хората, които си взимат домакински любим, да го изоставят на улицата, когато им омръзне. Но не е добре и жителите да бъдат хапани от кучета. Въпросът е много внимателен. За да се оправим с казуса към този момент сме пратили писма до близките общини - Садово и Първомай, с които сме в съдружничество и за депото за твърди битови боклуци. Бихме поканили и Лъки, в случай че желаят да се включат. Все още нямам отговор от кметовете на Садово и Първомай, само че ще получим противоположна връзка ", сподели в умозаключение кметът на Асеновград лекар Грудев.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР