Точката за изменение на концесионния договор за ски зоната над

...
Точката за изменение на концесионния договор за ски зоната над
Коментари Харесай

Държавата пак клекна на зелените за Банско

Точката за изменение на концесионния контракт за ски зоната над Банско се изтегля от дневния ред на Министерския съвет. Това заяви министърът на околната среда и водите Нено Димов на ексклузивен брифинг в Министерство на околната среда и водите.

Взех решение да отдръпва плана. Направих всичко допустимо да има бистрота. Целта беше насъбраният с години проблем да се реши. Аз не искам да взимам решения напук и в търсенето на баланс издърпвам смяната. Тя ще се гледа на последващо съвещание дружно с изменението на проекта, изясни Димов.

Гласуването беше отсрочено по искане на премиера Бойко Борисов, а под прозорците на Министерски съвет имаше на митинг двайсетина души от зелените.

Според Борисов трябвало да се приказва с тези единствени съперници на плана – организациите от обединението „ За да остане природа в България “. Те са срещу построяването на втори кабинков въжен превоз в ски зоната. Именно такава опция щеше да даде смяната на концесионнния контракт и по този начин щяха да бъдат спрени опашките пред в този момент настоящото оборудване – то е незадоволително да качи до пистите всички искащи и те чакат с часове пред подстанцията.

Вчера в Министерство на околната среда и водите бе проведена поисканата от Борисов полемика. На нея не се появиха зелените, които бойкотираха кръглата маса. Там обаче бяха екоминистърът Нено Димов, сътрудниците му от туристическото и спортното ведомство – Николина Ангелкова и Красен Кралев. Присъстваха хора от екоорганизации, специалисти от браншови организации, някогашни министри на околната среда. Всички се сплотиха към тезата, че втори въжен превоз е извънредно нужен и смяна на концесията би трябвало да има.

В същото време зелените изпратиха 100 въпроса до вицепремиера Валери Симеонов, който е съвносител на смяната за концесионния контракт. Вчера на кръглата маса се разбра, че на всеки от въпросите през 10-те години разногласия е отговаряно.

След оповестеното през днешния ден от Министерство на околната среда и водите, решението на казуса с втория лифт се отсрочва най-малко до края на годината. А новият проект за ръководство на Национален парк „ Пирин “ трябваше да влезе в действие през 2014 година, само че до през днешния ден е в съда поради тъжби, подадени точно от зелените.

Коментарите са, че страната още веднъж е клекнала през зеления рекет, който по всякакъв начин стопира развиването на зимния туризъм у нас.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР