То ще принуди технологичните гиганти да работят по-прозрачно, така че

...
То ще принуди технологичните гиганти да работят по-прозрачно, така че
Коментари Харесай

Невен Дилков: ЕК предлага новаторско законодателство за цифровите пазари и услуги

То ще принуди софтуерните колоси да работят по-прозрачно, тъй че хората да знаят какво се случва с тяхната информация

Двата законопроекта на Европейската комисия - за цифровите услуги и за цифровия пазар, са извънредно реформаторски по своето естество. Европейският съюз е една от дребното сили в международен мащаб, които съумяват да генерират законодателство и регулация на такова високо равнище, споделя Невен Дилков, създател и шеф на Нетера, в предаването „ Светът и ние " по Българска национална телевизия.
Като бизнесмен, стартирал с появяването на интернет, той разяснява по какъв начин се е трансформирала световната мрежа: „ Преди над 20 години ние влизахме в интернет и се вълнувахме, тъй като това беше за нас знак на свободен достъп до най-надеждната информация в света. Постепенно започнахме да виждаме, че когато сме в интернет, ние влизаме във Facebook. Ако би трябвало да си купим нещо, отиваме в Амазон. Когато търсим информация, го вършим в Google ".
Това се е случило незабелязано и естествено, тъй като тези приложения са образец за добре създадени услуги. Европейската комисия не е срещу тях, нито желае да ги забрани. Напротив - прави оценка, че те са потребни за обществото и хората ги употребяват.
„ Чрез новото законодателство Европейска комисия желае тези компании да бъдат по-прозрачни, тъй че хората да знаят какво се случва с тяхната информация и да могат да въздействат назад ", споделя Невен Дилков.
Сред новите концепции на Европейска комисия, които за първи път се появяват в законодателството и в цифровия свят, е ролята на модераторите. Те ще могат да следят и да дават противоположна връзка на корпорациите дали избрана информация е надеждна, същинска, или е от така наречен подправени вести.
На въпрос на водещата за какво новите закони се вършат единствено за най-големите компании, Невен Дилков дава отговор, че те най-трудно се контролират. В бъдеще обаче е добре разпоредбите да се разпространят и към по-малки пазарни субекти.
„ Една от моите рецензии към това предложение е, че неприятните практики не са ендемични единствено за най-големите корпорации в света. Алчността не е противозаконна. За да злоупотребяваш с доверието на клиентите си не е нужно да имаш над 45 милиона клиента. Може да имаш „ единствено " 43 милиона и отново да им навредиш ".
Според него потребителите ще усетят резултата от това законодателство по позитивен метод. „ Знаете по какъв начин тези платформи се използваха за повлияване на избори в Щатите, във Англия, а и в съвсем всички други страни. Очакваме в бъдеще да има по-малко благоприятни условия за манипулиране на информация ".
Вижте на Невен Дилков за предаването „ Светът и ние ".

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР