То е голямо около 0.2-0.3 милиметра и под микроскоп изглежда

...
То е голямо около 0.2-0.3 милиметра и под микроскоп изглежда
Коментари Харесай

Микроскопичното животно чудо, което може да оцелее дори замръзнало

То е огромно към 0.2-0.3 милиметра и под микроскоп наподобява като клатушкащо се плюшено мече, откъдето идва и името на това животно знамение – бавноходка.

Въпреки че са толкоз дребни и съвсем неуловими с просто око, те са напълно същински животни.

Бавноходките са билатерално симетрични, микроскопични безгръбначни организми, които могат да се срещнат от височина от 6000 м (Хималаите) до 4000 метра под морското ниво. Обитават водни басейни или влажни зони на сушата – да вземем за пример в мъхове.

Това, което е същински забележителното при тях обаче, не е размерът, а способността им да оцеляват при всевъзможни условия – както при рисков мраз, по този начин и при изключителни горещини. Могат да оцелеят даже в изсушено положение – в този случай формата им се трансформира, заобля се като бъчва, а обмяната на веществата се прекратява съвсем напълно. Когато изискванията на заобикалящата ги среда се подобрят, за по-малко от половин час бавноходките се разсънват за живот.

Те могат да оцелеят цели 10 дни даже в открития космос – без О2 и отбрана от лъченията при температура минус 270 градуса по Целзий. Същевремнно могат да устоят несъмнено време и на извънредно високите 150 градуса по Целзий – освен това без нищо да им навреди!

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР