Тленните останки на патриарх Неофит ще бъдат положени днес за

...
Тленните останки на патриарх Неофит ще бъдат положени днес за
Коментари Харесай

Полагат за поклонение тленните останки на патриарха в църквата „Света Марина“ в София

Тленните остатъци на патриарх Неофит ще бъдат положени през днешния ден за поклонение в църквата " Света Марина " в София. Това заяви пред Варненският и Великопреславски митрополит Йоан.

" Ще имаме съвещание на Светият Синод към достойното изпращане на патриарха. В " Света Марина ", митрополитският храм, ще се постави през днешния ден тялото за поклонение на Негово Светейшество. Той е обвързван с тази светица ", съобщи митрополита. 

Извънредното съвещание на Светия Синод ще е от 14.00 ч.

Той прикани църковния народ да се помоли за Негово Светейшество.

" Негово Светейшество през вчерашния ден се упокои у Господа. Тази скръбна новина покруси светата ни родна българска православна черква. Негово Светейшество оставя трайна следа в най-новата история на БПЦ. Всеки, който се е докосвал до неговата персона, е оставал постоянно с най-топли усеща. Т ой беше сборен облик, Ангелът на църквата, молитвеник, преклонен човек, извънредно толерантен, аристократизъм , сдържаност , внимателност , успокоение , извънреден музикант, извънреден артист. Неговият глас сред 1000 гласове се разпознава. Песнопения, които той е пял остават в съкровищницата на църковната музика ", сподели митрополит Йоан.

" Днес службата в Троянския манастир ще бъде по-различна. Ще правим заупокойна света литургия . Имах достойнството да познавам от близко Негово Светейшество и насладата да му послужвам ", това описа от своя страна пред игуменът на Светата обител архимандрит Григорий.

„ Дядо Неофит не е пропущал година и храмов празник, в който да посети манастира ”, добави той.

„ Искам да споделя нещо, което съм казвал на доста малко хора. Лично бях очевидец по какъв начин, още като митрополит, Неофит се наведе на доста по-нисък от него чин свещеник и най-искрено изиска амнистия и целуна ръка. Това се случи пред мен ”, спомня си архимандрит Григорий.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР