Тленните останки на патриарх Неофит ще бъдат изложени на поклонение

...
Тленните останки на патриарх Неофит ще бъдат изложени на поклонение
Коментари Харесай

Двудневен траур за прощаване с патриарх Неофит, вселенският патриарх Вартоломей ще води опелото

Тленните остатъци на патриарх Неофит ще бъдат изложени на поклонение в патриаршеската катедрала " Св. Александър Невски " на 15 март в 9 ч., заяви Светият синод. Очакванията са стотици миряни да се простят с патриарха.

На 16 март в 9:30 ч. ще бъде отслужена. Опелото ще стартира след нея. То ще се води от и вселенския патриарх Вартоломей, който ще дойде с делегация от Истанбул, заяви по Българска национална телевизия митрополит Антоний.

С литийно шествие тялото на патриарха ще бъде пренесено до митрополитската катедрала " Света Неделя ", където ще бъде погребението му.

Патриарх Неофит ще бъде положен в столичната черква " Света Неделя " до гроба на екзарх Йосиф, каквото е било желанието му приживе. Погребението ще е на 16 март - събота, оповестиха от Светия Синод в четвъртък, след изключителното му съвещание поради кончината на българския патриарх в сряда вечерта.

Опелото на патриарх Неофит в събота ще бъде в храм-паметника " Александър Невски " и ще бъде водено от вселенският патриарх Вартоломей, който идва със своя делегация от Истанбул, сподели пред Българска национална телевизия Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний. Той добави, че все още няма изясненост от какви други църкви от чужбина ще има делегации, тъй като поканите били изпратени преди часове.

Още в четвъртък тленните остатъци на патриарха бяха положени за поклонение в дребния храм " Света Марина " в двора на Софийската света митрополия, където се стекоха висши духовници и представители на светската власт.

Заради оповестените дни на печал 15 и 16 март президентът Румен Радев отсрочи връчването на мандата за сформиране на държавно управление за понеделник.

Радев трябваше да връчи първия изследователски мандат на ГЕРБ-СДС в петък.

Патриарх на 13 март на 78 години. За влошеното му здравословно положение се предполагаше отдавана. Той влизаше в болница най-малко един път в годината за прегледи поради хронични заболявания.

Неофит бе определен глава на Българската православна черква на 24 февруари 2013 година след гибелта на патриарх Максим, който умря на 10 ноември 2012 година Преди това Неофит беше русенски митрополит.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР