ТИЗ отваря обучителен център за индустриални кадри. © Цветелина Белутова

...
ТИЗ отваря обучителен център за индустриални кадри. © Цветелина Белутова
Коментари Харесай

Да отвориш фабрика на 10 септември

ТИЗ отваря обучителен център за индустриални фрагменти.

© Цветелина Белутова Като няма, направи си. Това е мотото, което Пламен Панчев е следвал цялостен живот. След като стои в основата на основаването на прословутата към този момент " Тракия икономическа зона ", в този момент Панчев желае да се пребори със идващото предизвикателство - неналичието на фрагменти за фирмите в тази зона. Затова отварят обучителен център за индустриални фрагменти. Той стартира работа на 10 септември и ще събира към 200 учащи се в 11 зали - една за подготвително образование и 10 за теоретично. Целта е в него да се квалифицират, преквалифицират и образоват фрагменти от цялата страна за потребностите на разнообразни промишлености.

Панчев поставя концепционалните основи на плана още преди 2 години. Сдружението кандидатства по оперативна стратегия " Иновации и конкурентоспособност " 2014 - 2020 за средства на стойност 1.754 млн. лева по европроект " Таргетирано развиване и актуализация на клъстерни осведомителни активи ", като дофинансирането от страна на ТИЗ е 40% от общото. Средствата са употребявани за подготовка на инфраструктурата на постройката, както и за техниката, която е избирана със съдействието на индустриалните колоси от зоната.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики
" Може да се каже, че това е един център, в който имаме техника, идентична с тази, която се употребява във всички производства - пневматика (механизми, употребяващи сгъстени газове за работа), хидравлика (механизми, създаващи сила посредством течности под налягане), автоматизация и други ", разяснява пред " Капитал " Марко Иванов, който е един от ръководителите на плана. " Участват доста известни компании като Schneider Electric и ABB и техниката, на която образоваме, е тази, по която образоват самите те. Това значи, че не е предопределена за образователни цели, а дава отговор на действителната в самото произвеждане ", прецизира Иванов. Според него възприятието е напълно друго, когато учащите имат опция да се срещнат с една машина, която ще употребяват в действителни бъдещи условия.

Очи в очи с машината

За да е по-ефективно, учащите ще бъдат разграничени в по-малки групи, с цел да може на всеки от чиновниците да се обърне оптимално внимание. Те ще имат опция да се срещнат с техниката, която ги интересува " от първо лице ", а това е един от най-устойчивите способи при подобен вид вътрешни образования.

Ръководителите на плана са се договорили с лектори от разнообразни университети, както и с участници в индустриалното произвеждане и преподаватели в професионални гимназии, които да изясняват материята. Образованието ще бъде теоретично и практично - като съгласно Иванов " едното е неразделна част от другото ". " Първо би трябвало да преценим на какво ще ги образоваме и след това да им дадем опция да схванат по какъв начин работи, с цел да се научат по какъв начин да реагират ", изяснява той.

Техническата база на центъра е много богата - в него ще има отдели, които симулират самото произвеждане, системи с пневматични, хидравлични и автоматизирани задвижвания, центрове с електрически мотори, които се употребяват за по-прецизни индустриални роботи в действителна индустриална среда. В допълнение центърът ще разполага и с композиция от техника, която разграничи компании създават - да вземем за пример робот от ABB ще се задвижва с елементи на HMC.

Самите образования ще бъдат къси, стегнати, с по-малко доктрина и строго профилирани в сферата, за която са ориентирани. " Едно базово образование по хидравлика да вземем за пример се прави в границите на две седмици, с цел да могат учащите се да добият нужната информация и да работят с машините. Освен това, в случай че зародят спешни обстановки, те ще могат да реагират съответно, а по този начин самият модел на произвеждане по-малко ще се попречва ", споделя Иванов.

Всички огромни са тук

Обучителният център ще работи най-много с задгранични компании, като към този момент всички индустриални колоси в ТИЗ и всички по-големи индустриални предприятия в България са показали мощен интерес към провеждането на образования в него. Проектът в същността си е отворен и това разрешава на всяко дружество в зоната да взе участие директно в специфицирането и даването на техническото съоръжение, с което желае да работят учащите се. " Нямаме точна стратегия, по която да работим, избираме да отговаряме на характерните претенции на всяка обособена компания и да ѝ предоставяме това, от което има потребност ", изяснява Иванов. Той прецизира, че средствата за образование са за сметка на фирмите, които подвигат по този метод знанията и работната подготовка на личния състав си, инвестирайки в него.

На въпроса от какви фрагменти има най-голяма потребност, Иванов дава отговор, че това са операторите на машини в индустриалното произвеждане. Тези, които желаят, могат да бъдат подготвени в допълнение, като задачата е да се основат и самостоятелни работни групи, които могат да бъдат поддържащ личен състав в едно дружество и да реагират бързо и на място.

Гимназиите също

Екипът на обучителния център насочва и по-мащабен взор в бъдещето. Една амбициозна концепция е разширението на плана към професионалните гимназии в региона (които са общо 7). Той ще бъде отворен за визити от страна на учениците още от септември, само че след това може да се употребява за място, където да се изнасят отворени уроци - някои от гимназиите към този момент са отправяли запитвания дали може да употребяват центъра като част от дуалните си образования.

Друга цел на екипа е да оборудва в самите образователни заведения няколко профилирани лаборатории, с цел да може да се вдигне равнището на междинното обучение. Някои от фирмите към този момент си партнират с гимназиите и организират образования, по тази причина и сходна самодейност би им била от огромна изгода.

" Започваме от потребността на самите предприятия, само че концепцията е планът да се развива по този начин, че равнището на образованието да се вдигне. Ние не можем да се назовем учебен център, по-скоро сме център за образование, само че желаеме да участваме оптимално и в подобряването на образованието. Особено в междинното, тъй като там е най-големият проблем ", споделя Марко Иванов.

Друга амбициозна задача, която от обучителния център си слагат, е да оказват помощ на докторантите в университетите, които страдат от неналичието на положително възнаграждение и се постанова да живеят единствено с минимална стипендия. Една удобна опция за тях би било да вземем за пример преподаването в професионалните гимназии и след това в обучителния център. Засега в него ще преподават лектори от двата механически университета в Пловдив - филиалът на Техническия университет и Университетът по хранителни технологии.

Сроковете, които си слагат за всичко това, са тесни. В рамките на идващите 5 години целият интегриран план би трябвало да е подготвен, като екипът не е изключително непретенциозен - надяват се да изпълнят даже и най-амбициозните си проекти и да стартират да се занимава с изследователска активност. За задачата ще се търси финансиране по разнообразни стратегии за интеграция и чрез европейски планове. И Пловдив също е единствено началото. Идеята е този център да се " клонира " и на други места.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР