Тишината на границата на Ливан с Израел е оглушителна. След

...
Тишината на границата на Ливан с Израел е оглушителна. След
Коментари Харесай

Защо оръжията замлъкнаха на границата между Израел и Ливан?

Тишината на границата на Ливан с Израел е оглушителна. След пет дни на съвсем непрекъснат пресечен огън сред бойци в Ливан и израелските сили, оръжията наподобява значително са утихнали.

Това остава една от най-важните и рискови линии на разлом в този неустойчив район. След изненадващите офанзиви на Хамас против Израел на 7 октомври, тази граница – значително спокойна след войната сред Израел и Ливан през 2006 година – е още по-натоварена с последици.

Всеки спор, избухнал тук, може да налее масло в вилнеещия огън на актуалната война сред Хамас и Израел, като притегли най-мощната паравоенна формация в Близкия изток: подкрепяната от Иран Хизбула.

Политическата позиция на Хизбула недвусмислено поддържа палестинските бойци. Той е спонсорирал манифестации в поддръжка на палестински групировки и изрично осъди широкомащабните въздушни удари на Израел против Газа.

Повече от 1200 души бяха убити при офанзивите на Хамас против Израел, до момента в който повече от 1500 души бяха убити при израелските удари в Газа от събота насам.

Но към момента не е ясно дали Хизбула ще взе участие интензивно в този спор. Досега тя се придържаше към актуалните си правила за присъединяване и неведнъж заявяваше, че ще стреля по Израел единствено когато ливанската територия или нейните бойци бъдат обстрелвани. До огромна степен се придържаше към това, макар възходящото по-широко напрежение.

Вместо това конфликтите тук могат да се преглеждат като тихия екот на размяната на око за око от началото на войната сред Хамас и Израел. В продължение на дни палестински бойци, основани в Ливан, изстрелваха ракети против Израел, което докара до израелски офанзиви на ливанска територия, в това число позиции на Хизбула. Хизбула е стреляла по израелските гранични позиции с високоточно управляеми ракети.

Миротворци от Временните сили на Организация на обединените нации в Ливан (UNIFIL) патрулират гранична стена с Израел в Кфар Кила, Ливан на 9 октомври 2023 г. Миротворци от Временните сили на Организация на обединените нации в Ливан (UNIFIL) патрулират гранична стена с Израел в Кфар Кила, Ливан, 9 октомври 2023 година Mahmoud Zayyat/AFP посредством Getty Images

Трима бойци на Хизбула и трима израелски бойци бяха убити при траялата съвсем седмица престрелка тук.

Хизбула до момента не се е намесила от името на палестинските бойци. Групата категорично свърза офанзивите си против Израел с насочването на Израел към ливанска територия и борбите остават лимитирани до този граничен район.

Въпреки това районът остава на острието на ножа.

Множество отчети допускат, че западните дипломати са се опитвали да държат шиитската въоръжена формация настрани от зараждащия спор. USS Gerald R Ford, самолетоносач с нуклеарен мотор, в този момент е ситуиран в източното Средиземноморие в това, което се преглежда от доста анализатори като опит на Съединени американски щати да възпре тази опция, която може да предвещава доста по-жестока фаза на тази война.

За разлика от Хамас, Хизбула е районна мощ. От години тя взе участие в няколко спора в Близкия изток, в това число в Ирак и Сирия. Смята се също, че е подкрепяла материално и обучавала бунтовниците хуси в Йемен. Нейните бойци са закалени в борби от борбите от името на сирийския президент Башар ал-Асад против въоръжените опозиционни групировки на Сирия, както и против ISIS и обвързвания с Ал-Кайда фронт Нусра. Това им дава забележителен опит в градската война.

Висши чиновник на Хизбула Сайед Хашем Сафиедин приказва, до момента в който поддръжници на ливанската Хизбула участват на протест в Бейрут на 8 октомври 2023 година, с цел да изразят взаимност с палестинците. Високопоставен чиновник на Хизбула Сайед Хашем Сафиедин приказва, до момента в който поддръжници на ливанската Хизбула участват на протест в Бейрут на 8 октомври 2023 година, с цел да изразят взаимност с палестинците. Емили Мади/Ройтерс

Хизбула също по този начин разполага с доста по-сложен боеприпас, в сравнение с имаше по време на войната си с Израел през 2006 година, която приключи без явен победител или надвит. По това време доста елементи от Ливан бяха опустошени, само че Хизбула провали крайния проект на Израел да разбие групировката, нанасяйки удар на израелската аура на непобедимост. Тогава Хизбула воюваше най-вече с неточни ракети Катюша от руската ера. В наши дни разполага с прецизни управляеми ракети.

В допълнение към евентуалното вкарване на по-сложни оръжия и бойци в сегашния спор, намесата на Хизбула може да засегне и други страни. Хизбула е част от коалиция от подкрепяни от Иран бойци, които към момента са ситуирани в Сирия. Тяхното присъединяване може евентуално да отвори трети фронт на сирийско-израелската граница, този път дружно с елитната Революционна армия на Иран (IRGC), която също участва в Сирия.

До края на спора сред Хамас и Израел, дипломати и наблюдаващи от доста ленти ще продължат да следят доста деликатно камината тук. Шефът на Хизбула Хасан Насрала видимо се успокои от началото на военните дейности на юг, добавяйки към странната относително спокойна, само че необикновено напрегната атмосфера.

Спокойствието в четвъртък на ливанско-израелската граница – прекъсвано понякога от израелско прихващане на ракети от палестински бойци – повдига доста въпроси. Избухването тук съвсем ли е спряло? Или това е мъртвило преди голяма районна стихия?

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР