Тирове, натоварени с дървен материал, рушат пътя Свежен-Мраченик-Домлян. Тежките камиони

...
Тирове, натоварени с дървен материал, рушат пътя Свежен-Мраченик-Домлян. Тежките камиони
Коментари Харесай

Тирове рушат пътя през Свежен и Мраченик в Средногорието

Тирове, натоварени с дървен материал, разрушават пътя Свежен-Мраченик-Домлян. Тежките камиони минават два пъти на ден по трасето, като при цялостния курс носят товар от към 30 кубически метра дървесина. Величовият мост в Мраченик е пред сриване, основите му са мощно поддали, разрушава се и вторият мост в селото, сигнализираха в обществената мрежа локални поданици. Има нацепвания по асфалта, тир с 20-30 кубика дърва не може да не окаже въздействие върху пътя, безапелационен е кметът на Домлян Мано Несторов.

Тировете возят дървен материал от горите на Държавно ловно стопанство „ Тракия “, което е главно на територията на община Брезово. Дейността се реализира от компании, които след социална поръчка правят дърводобив в стопанството в горите край Свежен.

Пътят Свежен-Мраченик-Домлян е единственото трасе, което извежда огромните камиони на Подбалканския път и от там те потеглят към Бургас и Северна България през прохода „ Шипка “.

Има още един републикански път – това е пътят 2-56 - Брезово-Павел Баня, който също излиза на Подбалканския път, показаха локалните поданици. Но преди пет години поради тежките камиони, които излизат от ДЛС „ Тракия “ тогавашният кмет на община Брезово е издал заповед за ограничение на придвижването на коли над 12 тона и показал като различен пътя през Мраченик.

Ако има повреди по пътя работа е на общината да ги поправи, съобщи пред „ Марица “ шефът на Държавно ловно стопанство „ Тракия “ Огнян Христов. Ако някоя община е наранена от такава активност, може да уточни различно шосе. Но в тази ситуация такова няма, а активността на компаниите не може да бъде спирана, добави той. Нека общината да си прави комисия от специалисти, да откри какво е положението на пътя и си решат въпроса, добави Огнян Христов.

През 2022 година от горите на стопанството ще се добива доста количество по-малко дървесина – от 16 хиляди кубика през 2021-ва, добивът ще бъде понижен на 10 хиляди кубически метра. Това надлежно ще понижи доста и активността по транспорта на дървесината, съобщи още Огнян Христов.

През лятото на 2021 година от Мраченик и Домлян сигнализираха, че камиони с товар 30 тона, благосъстоятелност на огромна строителна компания, която ремонтира път в ДЛС „ Тракия “ разрушават пътя. Тогава община Карлово извърши инспекция и изиска компанията да ремонтира развалените сектори.

Дейностите в ДЛС „ Тракия “ обаче не са единствените, които постановат потреблението на тирове по този път, изследва „ Марица “. В региона се строят къщи, вили, икономически обекти и по трасето постоянно се движат камиони, с товар от към 20 тона – возят строителни материали, камъни, дървесина, тухли.

Свързани вести Кметът на Карлово с ултиматум за разрушения път Ведраре-Мраченик Безводие в Мраченик: Източиха цялостен напоителен канал, с цел да ремонтират спукана тръба
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР