Тиранията на слабите фигури в модата остава, съобщи АФП. Въпреки

...
Тиранията на слабите фигури в модата остава, съобщи АФП. Въпреки
Коментари Харесай

Модата продължава да бъде за много слаби хора

" Тиранията " на слабите фигури в модата остава, заяви Агенция Франс Прес.

Въпреки наличието на закръглени манекени върху стилните сцени слабата фигура е вездесъща. В света на модата облеклата се основават за ултраслаби фигури.

Пищните манекенки се появяват все по-често в Ню Йорк и Лондон, даже в Париж. В реалност обаче става въпрос за опазване на системата, учредена на диктата на слабата фигура, сподели пред Агенция Франс Прес Паоло Волонте, учител по социология на модата в Милано, Италия, представен от dir.bg.

Провалът на разнообразието на формите е цялостен, гласи анализът на данните, събрани от " Вог Бизнес " преди началото на седмиците на модата.

От 9137 модела, показани в 219 ревюта, извършени в Ню Йорк, Лондон, Милано и Париж, 95,6 % са показани от слаби манекенки с размери сред 32 и 36. Едва 0,6% са били показани от едри манекенки - най-малко размер 44, и 3,8% от манекенките са с размери сред 38 и 42.

Марките отхвърлят да показват естествени хора, сподели 31-годишната манекенка Екатерина Ожиганова, която е студентка по право и основателка на асоциацията " Model Law ", защитаваща правата на манекените.

Размер М, най-често срещаният измежду дамите, е спънка за реализация в света на модата.

" Ще ви предложат да отслабнете или да станете XL. И едното, и другото не е здравословно ", сподели пред Агенция Франс Прес Ожиганова. Девет от 10 манекенки настояват, че усещат напън да трансформират външния си тип от време на време (52,5%) или епизодично (37,7%).

" Трудно е да се приказва за това. Човек може да се оплаква в интернет и тогава всички му дават отговор " Скъпа, това е специалността ти ", сподели Екатерина Ожиганова. От 2017 година се изисква наложителен медицински документ за манекенките, а през същата година колоси като фирмите за първокласни артикули " LVMH " и " Керинг " подписаха харта за отменяне на размер 32. Мерките обаче не доведоха до важен резултат.

Забраната на размер 32 не е кой знае какво, сподели Екатерина Ожиганова. Размерите на другите марки варират и облекла с номер 34 могат да се окажат по-тесни.

Каноните на мъжката хубост също са изменени. " Ермес " показва облекла с рамер 48 за ревютата, сподели Вероник Нашинян, дизайнер на мъжките сбирки от 35 години. " Когато започнах в модата, размерът на манекените беше 52. За " секси " се смяташе мускулестото момче на плажа ", описа Нашинян пред в. " Либерасион ".

Естетиката на заличаването на разликата сред двата пола води до уеднаквяване на външния тип, сподели Ожиганова. Според Паоло Волонте производството на облекла за слаби тела е по-лесно: " Номерацията на размерите значи, че тръгвате от нула и прогресирате благодарение на логаритъм. Той обаче не работи при огромните размери поради извивките и мускулите. Много по-скъпо е да се създават и продават облекла с огромни размери, изисква се ноу-хау. "

Модата си остава мода, това е свят на мечти, сподели дизайнерът Жулиен Фурние, който употребява бременни дами за показване на облеклата си. Неговата желана манекенка Микаела Томанова има женствено тяло. " Никога няма да има дълбока смяна ", уверен е Фурние. 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР