Тирана. Посланикът на Франция в Албания Елизабет Барсак смята, че

...
Тирана. Посланикът на Франция в Албания Елизабет Барсак смята, че
Коментари Харесай

Преглед на някои от основните теми в балканския печат

Тирана. Посланикът на Франция в Албания Елизабет Барсак счита, че " същинският въпрос " в полемиката за самодейността " Отворени Балкани " е признаването на независимостта на Косово и споделя, че разговорът сред Белград и Прищина е приоритет за Европа. Барсак сподели, че е скептична към самодейността " Отворени Балкани ", от която Прищина не е част, написа косовският вестник Koha Ditore .

„ Вярвам, че всичко, което е направено при подписването на съглашението за прогрес и увеличение на двустранния продан, е доста положително, само че в случай че го погледнете от световната позиция на целия район, същинският проблем остава признаването на Косово от Сърбия и разговора сред Косово и Сърбия “. „ Няма да можем стабилно да изградим една в действителност суверенна Европа, в случай че нямаме този разговор и не реализираме прогрес в тази област “, сподели посланикът.

Тя напомни, че на 1 юли 2021 година в Западните Балкани е въведен безвъзмезден роуминг и уточни, че поради това си е спомнила за основаването на общественост за въглища и стомана сред Германия и Франция, предшественика на Европейския съюз.

„ Започва се с такива неща, може би не доста зрелищни, с цел да се премине към в действителност основни неща. Днес безплатната връзка, потреблението на телефони, където и да сте в района, е почти като въглищата по това време. В региона, където можете да пътувате бързо, защото дистанциите не са огромни, можете да отидете до Шкодра за обяд в Подгорица, без да имате проблеми с телефона “, сподели Барсак.

Посланикът на Франция, страната, която пое шестмесечното председателство на Европейския съюз на 1 януари, акцентира, че не би трябвало да има делене в процеса на европейска интеграция сред Албания и Северна Македония, макар че „ Скопие е пленник на българско несъгласие “.
***

Белград. Асоциацията на екологичните организации на Сърбия блокира в неделя придвижването по пътищата в няколко града в страната с искане за възбрана на добива на литий, т.е. държавното управление на Сърбия да отдръпна проекта за специфичното предопределение на мина Ядар, оповестява кореспондентът на Македонската осведомителна организация (МИА) от Белград, представен от скопския вестник “Слободен щемпел “ .

Протестите започнаха към 13 часа (14 часа българско време) в неделя, като бяха блокирани пътищата в Нови Сад, Прелина, Шабац, Лозница-Валево и пътя Горня Неделица-Брезяк в Западна Сърбия, където британско-австралийската компания „ Рио Тинто “ планираше построяването на литиева мина.

Магистрала Ибър под моста край Прелина също беше блокирана, където имаше случай, когато водач блъсна жена, която се опитваше да му попречи да премине. Жената е откарана с кола за спешна помощ в болничното заведение в Чачак.

В Белград няколко десетки жители блокираха за 10 минути едното платно на интернационалната автомагистрала Е-75 на моста „ Газела “.

Събралите се обявиха, че са пристигнали по своя самодейност и няма уредници, а митингът бе доминиран от десни и антиваксинални послания.

Сръбският президент Александър Вучич реагира на блокадите в Сърбия.

Пред кореспонденти в казармата в Панчево той сподели, че не вижда смисъла от митинга и че страната си е " свършила работата и е приела всички претенции ".

„ Що се отнася до „ Рио Тинто “ няма да има промени, никакви нови дейности, никакви дейности на „ Рио Тинто “ в бъдеще по какъвто и да е метод, до момента в който не проведем публичен спор по някакъв метод “, сподели Вучич.

Той добави, че е рано да се приказва за това, защото страната към момента не е получила изследвания за оценка на въздействието на плана върху околната среда.
***

Атина. Гръцкият външен министър Никос Дендиас ще одобри своя сътрудник от Саудитска Арабия принц Фейсал бин Фархан Ал Сауд в Атина, написа електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini .

Очаква се в центъра на полемиките да бъдат двустранните връзки в региона на защитата, стопанската система и вложенията, както и съдействието в интернационалните организации.

Развитието в Източното Средиземноморие и района на Персийския залив също се чака да бъде разисквано задълбочено.

Това ще бъде второто посещаване на саудитския министър в Атина за по-малко от година, откакто преди този момент взе участие във Форума за другарство през февруари 2021 година.

Визитата му следва визитата на Дендиас и министъра на защитата Никос Панайотопулос в Саудитска Арабия предишния април и визитата на премиера Кириакос Мицотакис през октомври.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР