Тим Маршъл е световноизвестен британски журналист и геополитически анализатор. Бил

...
Тим Маршъл е световноизвестен британски журналист и геополитически анализатор. Бил
Коментари Харесай

Тим Маршъл пред bTV: Русия продава независимостта си за китайска валута


Тим Маршъл е знаменит английски публицист и геополитически анализатор. Бил е дипломатически редактор в " Скай Нюз ", а преди този момент е работил за " Би Би Си ". Предавал е от 40 страни и е отразявал спорове в Либия, Хърватия, Босна, Македония, Косово, Афганистан, Ирак, Ливан, Сирия и Израел.



Книгите му " Пленници на географията " и " Силата на географията ", която неотдавна излезе на български, изясняват доста от процесите, споровете и войните в света през днешния ден. Маршъл направлява ловко през процесите и районите, които ще дефинират живота на бъдещите генерации.



- Какво е смисъла на географията за Обединените кралство в последните 70 години?

- Последните 70 години са същите като последните 100 години. Фактът е, че ние сме островна нация и всичко стартира оттова. След Втората международна война, ние започнахме да губим империята си и се фокусираме върху това, което сме през днешния ден.

И с тази намаляваща мощ, единствено към 20 години след войната, ние си казахме – " Ние би трябвало да се обединим с континента ". Но запомни, Свет, ние прекарахме 400 години разделяйки страни в Европа, с цел да се уверим, че ничия мощност няма да бъде задоволително мощна, с цел да ни провокира.

Влязохме в Европейското общество и продължихме с този метод на мислене. Трябваше ни непрестанно да се уверяваме, че няма нито един преобладаващ блок, като се изключи Германия. И най-после, когато Европейски Съюз се трансформира в политическо обединяване, островната логика на психиката навлезе още веднъж. Достатъчно англичани почувстваха, че не желаят да жертват своята самостоятелност и мисля, че това е логиката на психиката на острова. Аз имам вяра, че тази дребна линия вода сред нас и вас, имаше решаващия фактор за логиката на психиката на вота да напуснем съюза.

- Руската война в Украйна потвърждава още веднъж, че географията е най-важният детайл на интернационалните връзки. Използвайки вашия жанр от " Затворници на географията ", ръмжи ли съветската мечка сега или се подготвя за „ зимен боен сън “?

- Ръмжи. И знаете ли, наранената мечка може да ръмжи извънредно мощно и да бъде дори по-опасна.

Мисля, че тази заспалост беше от 1989 до 1999 година - тези 10 години. И след това пристигна войната в Косово и навлизането на съветските армии, алегорично през 1999. Аз бях там, апропо, виждах ги по какъв начин идват по улицата и си припомням по какъв начин написах " Русия превзема основната улица в Прищина и е назад на международната сцена ".



Това беше моментът, когато те се разсъниха още веднъж. Оттогава постановат напън. Украйна се вписва в това и за жал, не мисля, че това ще докара до заспалост. Мисля, че ще следим спад в силата на военните дейности през зимата, само че те ще се върнат назад с всички сили напролет. Надявам се да доближат до общо съглашение преди този момент.

- Вие сравнявате тактиката на Путин към Европа с парче пица. Острата страна сочи Полша. Може ли да ни разкажете повече за това парче и за посоката му?

- Това е просто пъстър метод за разбирането на географията. Парче пица е. Северноевропейската низина стартира от Франция и минава целия път над Уралските планини и най-тясната му част е сред Полша и северните Карпати. Ако имате противников планове към Русия, ще преминете през този процеп, няма да минете над Карпатите или над Балтийско море. И тогава това парче пица се уголемява, от тясната линия на Полша и до равната земя сред Санкт Петербург и Москва. След Втората международна война, Русия запълва този процеп, само че точно през този път минаха германците. Но след загубата в Студената война, пътят се отвори още веднъж. В тази география попада и Беларус, и Украйна.



- " Нито стъпка на изток ". С тези думи държавният секретар на Съединени американски щати Джеймс Бейкър предложил договорка на руския водач Михаил Горбачов: в случай че изтеглите частите си от Източна Германия, няма да разтеглим НАТО нито стъпка на Изток. В Русия постоянно употребяват този откъс като мотив за оправдаване на войната в Украйна. Вашето мнение?

- Три неща. Първо, когато Бейкър споделя това, няма нищо написано в формален документ като заричане към руснаците. И този откъс идва от диалога сред Бейкър и Горбачов, от записките, които са водени по време на полемиката. Бейкър споделя - " Какво бихте предпочели? " и показва на Горбачов три варианти и една от тях беше " нито стъпка на Изток ". Аз имам своето схващане към съветската позиция да погледнат към Запада и да вземат под внимание разширението на НАТО. Но като се замислиш - кое е неправилното във всички тези страни, в това число и във вашата страна, всички Балтийски страни, Полша, Унгария. Във всяка една от тях, обществото гласоподава за държавно управление, което искаше да се причисли към НАТО и това се назовава народна власт. И за мен това е аргументът, който би трябвало да повтаряме на Русия - " можеше да имаме по-добри връзки през годините, само че какво по-нормално от това сами да избираме суверенитета на нашата страна ".

- Газовите трасета също са въпрос на географско състояние, който направи Европа подвластна към съветските доставки. Какво ще прави Москва без европейските си клиенти и какво ще прави Европа без съветския си снабдител?

- Е, може би ще бъде малко по-студено тази зима, а може би не. Повечето европейски страни запълниха запасите си, мисля, че Германия към този момент е на 90%. Това, което Европа прави, е да купува от всички вероятни места отвън Русия. Опитваме се да вземем от северните региони, Нидерландия. Германия строи терминали за полутечен газ и да всмуква от Балтийския бряг. Съществува и това – възобновима сила. Това ще бъде дълъг преход. Но дано не забравяме, че някои към момента купуват съветска сила. Това е по-бързо задвижващ се развой, само че е извънредно сложен.

Не можеш да пренастроиш 30 години политика за 1 година, само че е задоволително изострен завой. И даже и да има мирна конвенция сред Русия и Украйна, желанието на Европа да избяга от съветските газ и гориво няма да завърши. Русия си откри нов пазар – Индия и Китай.

И двете страни купуват доста, само че те купуват на по-ниски цени. И си мисля, че това, което Русия направи е да продаде част от своята самостоятелност - " апелирам те, Китай, изкупувайте повече, апелирам, Индия, купувайте повече ". Продава на по-ниски цени и споделя " ще създадем каквото желаете, единствено ни помогнете ". В момента те продават независимостта си за китайска валута.

- Очаквате ли съветската война в Украйна да завърши в близко бъдеще или да замръзне и да се трансформира в един от многото замразени спорове в света през днешния ден?

- Евентуално войната ще замръзне, само че дали в миналото изобщо ще завърши..? След 2014 г беше замразена тук-там, където обаче Москва можеше да я разпали още веднъж, когато реши и това се случи на 24 февруари. Много хора споделиха, че контраофанзивата в Харков ще докара до колапс на съветските военни сили. Възможно е, страхът е доста инфектиран, само че аз мисля, че украинците ще влязат в зимата с тази огромна психическа победа.

Фронтовите линии там са дълги към 1000 км и офанзивата на Харков е единствено дребна част от това. Войната няма да бъде е замразена, само че ще е статична по време на зимата и ще се бият след това още веднъж напролет. Но това е действителната позиция. Ако Русия не е безусловно победена, без значение дали това е положително или неприятно нещо, или в случай че Украйна няма гаранция от НАТО, че ще ги победят в бъдещето, сделка следващата година или идната година ще значи, че Русия ще замрази войната още веднъж и обстановката ще се върне назад .

- Конфликтът сред Армения и Азербайджан. Какъв тип развиване очаквате да видите на картата?

- Има два разновидността. Първо, краят на Студената война размрази всички тези надълбоко замразени спорове и териториални разногласия на доста места. Югославия, Армения и Азербайджан. Второ, съветските миротворци в Нагорни Карабах, които са по-малко, допускам, тъй като са в борба с Украйна. Руските войски ги няма сега и съветските ползи също.

В тази обстановка Азербайджан сграбчи опцията да вземе повече. Това е връзката. Малко наподобява на Русия-Украйна. Тези неща не се приготвят 5 години – 10 години, лишава епохи. И задачите на двете страни Азербайджан и Армения не се трансформират. И двете желаят Нагорни Карабах назад и Азербайджан се стреми да го има.

- Очаквате ли ескалация сред Турция и Гърция в близко бъдеще?

- Сигурен съм, че във вашата част на света виждате реториката, която идва от Истанбул. Много е грозно, че една държава-членка на НАТО споделя на друга държава-членка на НАТО " може да дойдем през нощта " и забелязах, че освен президентът Ердоган, а един от водачите на националистическите партии в техния блок, употребява дори доста по-агресивен език, в това число тази " смешка ", която имат, че би трябвало да " учат гърците да плуват ". Не желая да заемам позиция, не е моя работа, само че когато видиш две страни от НАТО толкоз покрай евентуален спор, е извънредно притеснително. Казано по този начин - и двете страни имат идни избори и в тази предизборна акция, нито една страна няма да се отдръпне. Но мисля, че нито една от двете страни не желае да се бие. И напъните на дипломацията в НАТО и съседите като вас, би трябвало да бъдат задоволителни, с цел да поддържат напрежението да не кипне.

- България граничи и с двете страни. Въпрос по отношение на Източния фланг на НАТО. Каква е ролята на България от геостратегическа позиция?

- Вие сте черноморска мощ. Имате разполагаем флота на НАТО, който пази целия източен фланг. И когато погледнете бреговата линия на Черно море, виждаме по-малкия акцент върху сухопътните сили, тъй като имате щит пред себе си, сред вас и Русия. Но в случай че Турция напусне НАТО, за последните няколко години се вижда отдалечаване на Турция, въпреки всичко вие не купувате вашите отбранителни сили от Русия, само че те го направиха. Тази година Турция може да си намерения " може би ние би трябвало да стоим в НАТО ", само че още е там концепцията, че те може да изоставен. Ако изоставен, България и Гърция стават доста, доста по-важни като фронтова линия на източния фланг. Те са значима част от НАТО и не желаете дупка сред Румъния и Гърция. Затова България е основен участник в тактиката на НАТО. Без България, там се отваря огромна дупка.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР