Тиквата съдържа множество полезни вещества, необходими на организма, затова трябва

...
Тиквата съдържа множество полезни вещества, необходими на организма, затова трябва
Коментари Харесай

Как да изпечем вкусна тиква

Тиквата съдържа голям брой потребни субстанции, нужни на организма, по тази причина би трябвало наложително да влиза в менюто на човек, който се грижи за здравето си и се придържа към здравословно хранене.

Възможно е някой да каже, че тиквата не е изключително вкусна, само че това напълно не е по този начин. Всичко зависи от приготвянето й. За да е вкусна тиквата и да запази най-много от потребните си субстанции, най-добре е да се подготви на фурна. Има няколко метода за запичане.

Сладка тиква на фурна: почистената от семките и кората тиква се нарязва на дребни кубчета. Приготвя се захарен сироп – на 500 мл вода се поставя 200 г захар. Когато сиропът кипне, пуснете тиквените кубчета вътре за 5-7 минути.

Извадете кубчетата и ги сложете в тава. Сложете в авансово загрята на 180 градуса фурна. Печете към 20-25 минути. Готовата тиква се поръсва с пудра захар и канела.

Сладка тиква може да се подготви и по различен метод: нарежете тиквата с кората на части, наредете частите в тава, сипете малко вода и сложете в загрята на 180 градуса фурна за към 30 минути. Извадете тавата и поръсете тиквата със захар, върнете за още десетина минути. Ако предпочитате, може вместо захар да употребявате мед.

Тиква с подправки на фурна: махнете семките и кората на тиквата. Нарежете я на тънки части или на кубчета. Натрийте всяко парче с розмарин или босилек.

Сложете частите в тава и печете в авансово загрята на 200 градуса фурна за към 25-30 минути. Готовата тиква се залива със сметана и се сервира като настрана ядене или като гарнитура към месо или морски блага.

Тиква с ябълки на фурна: изчистената от семки и кора тиква се нарязва на дребни кубчета, изчистените ябълки се нарязват на части. Смесете тиквата и ябълките със захар и сложете във фолио. Печете към 20-25 минути в авансово загрята фурна на 200 градуса.

От тиква и ябълки може да се направи изтънчен десерт. Сложете изчистените кубчета тиква и части ябълки в дълбока тенджера, прибавете малко вода и задушете към 10 минути.

Оставете тиквата с ябълки да изстине. През това време отделете жълтъците на 3 яйца /за 1 кг тиква и ябълки/, разбъркайте ги със захар. Белтъците леко посолете и разбийте на сняг.

В изстиналата тиква с ябълки прибавете жълтъците и разбъркайте деликатно. Изсипете в намазнена тава и залейте с разрушените белтъци. Печете към 15-20 минути в авансово загрята на 200 градуса фурна. Ястието се сервира студено.

 Печена Тиква

Ако обичате тиква, разгледайте и другите наши предписания за:

- печена тиква;

- пълнена тиква;

- или тиквена крем супа;

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР