Тианът е традиционно френско ястие, изключително напомнящо на българското гювече.

...
Тианът е традиционно френско ястие, изключително напомнящо на българското гювече.
Коментари Харесай

Нов любимец в кухнята: Френски тиан

Тианът е обичайно френско ядене, извънредно напомнящо на българското гювече. Подобно на него, той се подготвя в глинен съд, като в множеството вариации на рецептата се употребяват най-вече зеленчуци. Все отново съществуват и месни разновидности на тиана. Ето и няколко неустоими хрумвания за това вкусно ядене:

Апетитен тиан с агнешко

Необходими артикули: 1.5 кг агнешка плешка, 2 домата, 3 тиквички, 2 патладжана, 1 глава лук, 2 скилидки чесън, 50 мл зехтин, 1 връзка магданоз, 1 дафинов лист, 2 стръка мащерка, сол и черен пипер на усет

Начин на подготвяне: Обезкостете месото и го нарежете на кубчета. Овкусете го със сол и черен пипер. Нарежете патладжаните на шайби и изчакайте да се отцеди сокът. Нарежете чесъна на ситно. Тиквичките и доматите се режат на шайби. Лукът се реже на полумесеци.

 Тиан с патладжани

На дъното на огромен глинен съд се слага тестото, омешано с мащерката, дафиновия лист и чесъна. Застелете го със пласт тиквички, поръсени с черен пипер и сол. Следва пласт патладжани, подправени по същия метод. Накрая се слагат доматите, също посолени, и се заливат със зехтин. Пече се на 180 градуса за 2 часа и 30 минути под капак. Преди сервиране всяка порция се поръсва със ситно нарязан свеж магданоз.

Тиан със сирене и маслини

 Френски тиан

Необходими артикули: 2 патладжана, 2 домата, 2 тиквички, 200 грама сирене, маслини, риган, зехтин

Начин на подготвяне: Зеленчуците се нарязват на доста тънки филийки. Доматите се оставят за малко да престоят, с цел да изгубят част от водата си. Нарежете сиренето на филийки, сходни на дебелина като зеленчуците. В намазан със зехтин съд наредете продуктите – филийка патладжан, домат, сирене, тиквичка, до момента в който запълните тавичката. Украсете с маслини. Залейте ястието със счукания риган и зехтина. Печете 30 минути на 180 градуса.

Френски тиан с картофи

Необходими артикули:2 скилидки чесън, 2 листа свеж босилек, 3 с.л. зехтин, 50 г пармезан, 150 г бяло сирене, 3 картофа, 2 патладжана, 3 домата, 2 тиквички

Начин на подготвяне: Ситно нарязаният чесън се смесва с накъсания босилек и зехтина. Зеленчуците се нарязват на едри шайби. Намажете тавичка с половината зехтин. Зеленчуците се редят отвесно. Кръгче картоф, домат, тиквичка, домат, патладжан, домат - до момента в който свършат. Поръсете ги с останалия зехтин. Печете ги на 180 градуса за 30 минути. Поръсете сиренето и пармезана върху ястието 10 минути преди да го извадите от фурната, тъй че да могат да се запекат.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР