Тиаго Родригеш гостува в предаването „Код Спорт“ по ТВ+. ЦСКА-София

...
Тиаго Родригеш гостува в предаването „Код Спорт“ по ТВ+. ЦСКА-София
Коментари Харесай

Тиаго: Можем да прескочим групите на Лига Европа

Тиаго Родригеш гостува в предаването „ Код Спорт “ по ТВ+. ЦСКА-София съумя да впечатли на един от най-трудните игрища, където падат и най-големите – на „ Санкт Якоб “ в швейцарския град Базел. Там един португалец направи „ алената “ фантазия допустима. Тиаго Родригеш играе към този момент три години на „ Българска войска “. Натрупа повече от 100 мача и стана моторът на „ алената “ офанзива. Той е индивидът за решителните моменти, когато освен „ прави паса на гибелта “, само че и вкарва в най-важните мачове. Точно по този начин се случи при успеха на ЦСКА-София с 3:1 против Базел. Крепостта на противника изглеждаше непревземаема за български тим след 12 следващи провали. Но на съдбовния 13-и път „ алената войска “ разруши този мит. Макар и изостанал с подготовката поради травма режисьорът на ЦСКА-София влезе през второто полувреме и се погрижи за цялостния поврат.
- Здравей, Тиаго! Днес сте най-голямата звезда на ЦСКА, поради изявите ви през този сезон. Тежи ли ви това или се чувствате по-облекчен?

- Чувствам се добре. Не, не ми тежи, само че и не се усещам звездата на тима. Свърших си работата, получи се добре и се надявам по този начин да продължи и отсега нататък.

- Безспорно мач номер 1 за ЦСКА през този сезон е успеха над Базел – по какъв начин стана по този начин, че вкарахте двата гола?

- Ами, просто шутирах във вратата. Нещо, което вършим ние, футболистите и се почувствах изключително благополучен в тези два момента. Успях да вкарам два гола, а пък това беше най-важното за тима в оня миг.

- Защо ЦСКА игра толкоз мощно против Базел?

- Влязохме в мача, както всеки различен път, с най-хубави желания. Двубоят мина добре, играта ни се получи, даде резултат и се надявам на повече такива мачове. Това е задачата ни и по тази причина упражняваме интензивно през цялата седмица.

- Какво ви сподели треньорът Стамен Белчев в минутите преди да влезете на терена?

- Каза ни, както нормално, да дадем най-хубавото от себе си, да не забравяме своите задания на терена и всички знаем какво би трябвало да вършим. Упражнявахме осъществяване на функционалностите си в тренировките и по този начин.

- Вкарвате постоянно голове отдалеко – от кого се научихте?

- От никого. Това е едно предимство, което открих още като доста млад и се пробвам да го употребявам оптимално.

- Кой е най-красивият ви гол до момента от отдалеченост?

- Може би голът против Левски в първата година, откакто пристигнах. Беше един завършващ удар отвън наказателното поле.

- Майстор сте на значимите голове. Има ли нещо особено в мачовете, които се назовават дербита?

- Мисля, че всеки мач би трябвало да бъде обсъждан като дерби. Опитвам се да давам най-хубавото от себе си. Мисля, че нещата вървят добре и считам да не преставам да работя в същия дух.

- Съперниците на ЦСКА в групите на Лига Европа към този момент са известни – има ли късмет тимът да продължи напред?

- Да, считам. Отборът ни ще излиза във всеки мач, с цел да покаже най-хубавото от себе си. Знаем, че е много мъчно, само че срещата с Базел също не беше по никакъв начин лесна, само че въпреки всичко успяхме да победим. Защо да не мислим и за нови триумфи отсега нататък?

- В Рома легенда е Франческо Тоти, който играеше на пост, сходен на вашия. Колко от неговата игра има у вас?

- Ако стартира да се съпоставям с Тоти, ще стане много комплицирано. Той е състезател от висока класа с триумфи в Рома, само че ние не би трябвало да се съпоставяме с който и да било. Трябва да си играем нашата игра, да излезем задоволително готови против Рома и тъкмо това ще създадем. Ще упражняваме, с цел да излезем колкото е допустимо по-силни.

- Ако приемем, че Рома е огромният любимец в групата, кой всред Йънг Бойс и Клуж е по-опасен за ЦСКА?

- Не считам, че някой тим е по-опасен от различен в тази фаза на шампионата. Тук към този момент няма по-силни или по-слаби тимове, а отбори с изравнени благоприятни условия. Рома в действителност наподобяват най-силни, само че би трябвало да го покажат и на терена.

- По-лесно или по-трудно ще бъде против Йънг Бойс, откакто към този момент мина мачът с Базел?

- Не знам, мачът ще покаже. И най-лесният дуел може да се трансформира в най-труден. Зависи си от нас. Трябва да влезем в добра форма и да се опитаме да приключим мача в наша изгода.

- В края на трансферния прозорец ЦСКА взе още двама офанзивни футболисти. Конкуренцията става в действителност доста сериозна – това тормози ли ви или е добре за тима?

- О, не. Конкуренцията е нещо положително за тима. Един състезател, който е привикнал да е титуляр в отбора, не може да извлече от себе си най-хубавото. А в случай че има конкуренция, е доста по-добре за самия футболист. Той играе по-живо, с цел да се пребори и да остане в играта.

- Колко значимо е, че Али Соу остана в ЦСКА?

- Всички знаем какъв брой надарен състезател е Али Соу и това, че още веднъж е с нас, е още по-добре за тима.

- С кои от футболистите на ЦСКА най-добре се разбирате и ви е най-приятно да играете?

- Разбира се, най-лесно поддържам връзка с бразилците в тима. Нали приказваме еднакъв език въпреки всичко. За мен е по-лесно, само че се разбирам отлично и с останалата част от бандата.

- Четири мача – четири победи в Лига Европа, само че за какво ЦСКА е в серия от четири кръга без победа в Първа лига?

- Вижте, ние разбираме, че това са много разнообразни шампионати. За противника в Първа лига преди Базел смятах, че е изключително значимо да победим, само че не успяхме. Опитахме, дадохме всичко от себе си, само че не всякога се получава по този начин, както желаеме. Така е във футбола.

- В момента огромна полемика се води към съдийството в България. Доколко то е проблем за ЦСКА, за футбола? Смятате ли, че съдиите вземат решение мачове?

- Не виждам сериозен проблем в съдийството в България. Понякога и те бъркат, както ние бъркаме. Трябва да опитваме да бъркаме допустимо минимум. Така ще ставаме още по-добри.

- Смятате ли, че ВАР би трябвало да влезе оптимално бързо в България?

- Да, считам, че ще ни оказва помощ в много от случаите, които сега ни е мъчно да проучваме. Със системата ВАР ще е по-лесно да се виждат по-трудните положения.

- Как виждате възможностите на ЦСКА да спре Лудогорец за купата? Ядосахте ли се на това, че някогашният ви съотборник Кирил Десподов отиде в Разград?

- Мисля, че възможностите ни са огромни, както нормално. Пропуснахме някои благоприятни условия досега, само че ще дадем най-хубавото от себе си, с цел да спечелим купата. Тя е въпреки всичко толкоз мечтана! Що се отнася до Кирил Десподов, искам му всичко най-хубаво! Все отново решението си е негово.

- Нека да се върнем към началото на вашата кариера. Започнал сте във Витория (Гимараеш) и по-късно в Спортинг – знаете ли, че в този тим има сериозна българска връзка?

- Не ги познавам, скърбя. Помня Красимир Балъков, само че той беше в Спортинг (Лисабон).

- Витория е клубът, за който сте играли най-вече в Португалия. Спечелихте купата на страната против Бенфика – какво бихте ни разказали за този мач?

- Беше един много прочувствен дуел. Знаете ли – почитателите на Витория (Гимараеш) някак много си наподобяват с тези на ЦСКА. Успяхме да спечелим мача против Бенфика, който обичайно е извънредно мощен тим в Португалия. Беше един доста трогателен миг в кариерата ми, един от най-хубавите досега.

- Това ли ви е най-силният мач в Португалия?

- Не, не бих споделил най-хубавият, само че сигурно беше мач, в който ми бе изключително вълнуващо да играя с екипа на Витория и да печеля купата. Нещо, което в никакъв случай няма да не помни.

- Бенфика беше тим, изпълнен със звезди. Загуби нещастно от Челси финала на Лига Европа. Как успяхте да ги успехите?

- В онази година те изгубиха всичко допустимо – шампионата, купата на Португалия, Лига Европа. Те постоянно имат мощна селекция, както може да се види и тази година, събраха в действителност отлични играчи. Те бяха любимци, както в този момент беше Базел. Но видяхте, че успяхме да реализираме добър резултат и продължаваме в идната фаза.

- На кой португалски тим по принцип симпатизирате? В Порто нямате публични мачове, само че може би това е най-силният тим, в който сте бил…

- Привърженик на Порто съм.

- Как се стигна до интереса на ЦСКА към вас?

- В оня миг бях с екипа на Насионал. Да, тъкмо по този начин, бях преотстъпен от Порто на Насионал. От управлението тогава ми предадоха за интереса, който имат от ЦСКА. По това време тук имаше много португалци, с които приказвах и които ми споделиха, че това е един огромен български клуб. Не се поколебах и одобрих предлагането.

- Какво знаехте за България и за българския футбол тогава?

- Знаех малко, само че бързо започнах да се интересувам, да приказвам с мои сътрудници тук. Те ми изпратиха цялата нужна информация, с цел да дойда и да стартира да играя в ЦСКА.

- Дълго време играете в ЦСКА, един от футболистите с най-дълъг стаж сте. Какво ви накара да се задържите толкоз и какъв брой време се виждате още в България?

- Да, на първо място това беше клубът, който ме одобри сносно. През цялото време нещата вървяха в действителност ужасно. Опитвам се да оказвам помощ оптимално на тима. Когато пристигна моментът да си потегли, ще съм признателен на този клуб сигурно!

- Наскоро подписахте контракт до 2022 година Харесва ли ви животът в България и българският футбол?

- Смятам, че съумях да се приспособявам много бързо. Много ми помогнаха тогава Рубен Пинто и Давид Симао. Днес се усещам изцяло приспособен в България и ми е елементарно да пребивавам тук.

- Вие сте на 28 години, което е златна възраст за футбола. Португалският народен тим е един от най-атрактивните сега, настоящ европейски първенец. Мечтаете ли, че някой ден може да стигнете до него?

- О, да. Всеки състезател мечтае да съставлява своята страна. Разбира се, това е много сложна цел, тъй като тимът на Португалия разполага с футболисти от доста висока класа. Но да, несъмнено, това е моя фантазия.

- Били сте във всички обединения на националния тим до 21 години. Засичал ли сте се някъде с Кристиано Роналдо?

- Не, не. Ние имаме сериозна възрастова разлика. Когато той към този момент играеше в националния тим, аз бях при младежите.

- Какво значи Роналдо за Португалия?

- Роналдо е важен освен за Португалия, само че и за целия свят. Всички знаем, че той е един от най-хубавите футболисти в света и би трябвало да му се признае дължимото за труда и напъните, които поставя, да бъде в такава висша форма на 35-годишна възраст.

- Жозе Моуриньо е другият доста прочут португалец във футбола – засичал ли сте се някъде с него?

- Не, не съм, само че всички знаят, че Моуриньо е един от най-хубавите треньори в света. Разбира се, че би било привилегия за мен да упражнявам и да работя с него, само че до момента не ми се е удавала такава опция.

- Като португалец бихте ли споделили, че Роналдо е най-хубавият футболист в света, а Моуриньо – най-хубавият треньор?

- Определено, поради всичко, което са постигнали и двамата могат да бъдат наречени най-хубави в света, надлежно състезател и треньор.

- Португалия е настоящият европейски първенец и притежател на Лигата на нациите. С какво вашата татковина сега диктува футбола измежду националните тимове?

- В момента Португалия има страховит народен тим. Отлични играчи, с които реализира много положителни резултати. Станахме европейски първенци и естествено като португалец съм изключително благополучен от този факт. Както се вижда, имаме страхотна селекция, с която можем да реализираме нови огромни триумфи.

- Каква е прогнозата ви за европейското състезание, което ще бъде следващата година?

- Бих желал да го завоюва Португалия, несъмнено.

- През последните мачове постоянно получавате премия за състезател №1 на кръга. На коя премия във футбола ще бъдете удовлетворен?

- Във футбола за мен не са най-ценни самостоятелните награди. По-скоро е значимо дружно да спечелим мача и да сме удовлетворени. Нещо, което липсва, когато губиш. Това е най-важното.

- Как се усеща фамилията ви в България? Има ли носталгия по родината ви?

- Разбира се, изпитваме носталгия, въпреки всичко не сме в своята татковина, само че сме добре. Приети сме задушевно, имаме всичко, от което се нуждаем и се усещаме добре.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР