„Ти трябва да станеш готина, бейби, не се будалкам, ще

...
„Ти трябва да станеш готина, бейби, не се будалкам, ще
Коментари Харесай

Елитните гимназии – като сцената на X Factor СНИМКИ

„ Ти би трябвало да станеш готина, бейби, не се майтапя, ще те върна на учебно заведение..”, гръмна парчето „ Whole Lotta Love” на „ Led Zeppelin” в двора на Английската гимназия. Елеонора Иванова, която на кастингите разплака журито на „ Х Factor” с националната ария „ Вечерай, Радо”, през днешния ден постави школската униформа и застана в редиците на 8 И клас в ЕГ „ Пловдив”. Но не изтрая дълго единствено с букет за класната в ръка и скоро го смени с микрофона.
Тийнейджърката, която идва от британска паралелка в ОУ „ Княз Александър I”, и в елитната гимназия ще продължи да учи същия език. Тя изкачи пъргаво стълбите с непретенциозни маратонки и черен стреч панталон, а след секунди здрав рок раздруса школото. Гласът на Елеонора не трепна нито момент и надделя дори уредбите в прилежащия двор на Руската гимназия, където откриването бе планувано половин час по-късно след церемонията в Английската.

Макар че я чака крепко учене и е рано да се вършат проекти за след това, Елеонора показа, че избира бъдеще на музикалната сцена, в сравнение с в първокласен университет зад граница. Тепърва й предстоят лайфовете във формата, само че те са постоянно в неделя, тъй че се надява поради тях да не закъса с уроците и да не се постанова да отсъства от занятия. А в огромното междучасие може да репетира в двора с другите две изпълнителки от пловдивската четворка в „ X Factor”, тъй като Валентина Никова и Елия Тодорова са признати в прилежащата Руска гимназия. Там те пък дадоха старта на образователната година с парчето „ Високо” на ФСБ. „ Четвъртият елемент” от групировката – Никол Канева, е деветокласничка в Търговската.

Общо 264 осмокласницивлязоха през вчерашния ден за първи път в класните стаи на Английската. Елеонора е намерила място там с бал 437, а отличник е Катерина Козанова – с 496 при оптимални 500 точки.

„ Миналата образователна година беше тежка. Такава ще е и идната, само че не сме пристигнали тук, с цел да ни е елементарно - обърна се към връстниците си Катерина. – Кандидатствали сме, с цел да преживеем страсти и да научим съвършено немски и британски, а най-после да изведем ЕГ „ Пловдив” в елита”. Отличничката помоли учителите за самообладание и схващане към свободомислието на младата промяна в школото.

След нея абитуриентката Евелина Аврамова от 12 Е посъветва новаците всекидневно да си задават въпроса кое е най-хубавото нещо, което им се е случило в този ден. „ Не давам обещание, че ще ви е елементарно и че няма да се влюбите неуместно. Но всичко тук си коства, а ние чак в този момент започваме да го вярваме”, призна тя. Образованието не е обвързване, а опция, акцентира зрелостничката и цитира Айнщайн, съгласно който образованието е това, което остава, когато забравим всичко, което сме научили в учебно заведение. После по традиция дванайсетокласниците сервираха по една алена роза на новаците и ги вкараха в класните стаи, а един от младежите се снабди и с тотема само че „ зайците” – зелка, върху която са забодени моркови.

В прилежащата Руска гимназия в същото време връчваха оценката „ Клас на годината” на 9 З, а измежду формалните посетители дружно с депутата Атанас Ташков и зам.-кмета Стефан Стоянов се подредиха трима почетни консули – Марияна Чолакова на Германия, Теофана Бардинска на Франция и Джузепе ди Франческо на Италия. Дипломатът от Ботуша призна пред учениците на безукорен български език, че половин час по-рано е изпратил щерка си в първи клас в българско учебно заведение. " Когато пристигнах за първи път на разкриване на образователната година тук, тя беше на 1 година и 2 месеца. Колко бързо минаха 7 години ", развълнува се той. И заръча: „ Времето лети, използвайте го!”

След като новите преподаватели в екипа получиха алегорично училищен бележник и химикал, пристигна ред на учениците да изпълнят остарялата традиция на учебното заведение – образователната година да бъде открита на шестте езика, които се учат в него. Последователно на съветски, британски, френски, немски, италиански и испански възпитаници от другите паралелки заклеха връстниците си да учат по този начин, че на финала да могат да кажат: „ Дойдох, научих съумях!”
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР