Тези въпроси си задават вече не само привърженици на по-радикални

...
Тези въпроси си задават вече не само привърженици на по-радикални
Коментари Харесай

Смразяващата Истина За Дядо Коледа! Благият Старец Е Зъл Демон От Древния Свят! Снимки И Доказателства!

Тези въпроси си задават към този момент освен последователи на по-радикални християнски култове, само че и мнозина елементарни хора оттатък океана. За да аргументират подозренията си, скептиците изреждат доста исторически, митологични и религиозни доводи, че зад на пръв взор безобидния фиктивен облик се крие зло духовно творение или даже самият демон.

И в действителност сякаш актуалната интерпретация на празника, изпразването му от наличие поради комерсиализацията навеждат на някои невесели мисли.

„ Традиционната визия за Дядо Коледа е като за радостен наивник, който раздава дарове и по този начин резервира магията на празника жива. Но духът на Коледа е дух на неистини, дух на измамата. Това е сезонът, когато самотните са сложени в обстановка да се усещат нежелани, когато хората стават все по-депресирани и склонни към самоубийство, а в това време лицемерите, които са великодушни единствено през този къс откъслек от годината, честват своята безконечна неистина “, написа отчаян американски блогър в уеб страницата си.

Известен факт е, че актуалният комерсиален образ на Дядо Коледа е основан в компанията “Кока-Кола ”, само че се оказва, че сходен персонаж битува в митовете на разнообразни нации от най-малко 4 хилядолетия.

Независимо че в християнския свят се приема, че първообразът на белобрадия дъртак е свети Николай, в някои страни, като Германия и Австрия да вземем за пример, той е представян и като Крампус – злобен дявол и алтер его на фигурата с подаръците, който подлага на тестване децата, с цел да откри кои от тях са били неприятни и непослушни. Злият дявол се появява в средновековните пиеси още през Х век, само че процъфтява в коледните представления през ХV и ХVI век. Странната композиция сред хумора и религията в тях е доминирана от облика на свети Николай, а едно от отговорностите на дяволския му асистент било…

“радостно да бутне грешниците в пъкъла ”



Оригиналният мит твърди, че този космат и белокос светец, облечен в необятна тога, в навечерието на 6 декември се изкачвал до небесата на бял кон и оттова изпращал тъмния си асистент, който, въпреки и с отвращение, трябвало да разпръсне дарове на положителните хора, само че май с по-голяма ненаситност размахвал метлата си като камшик, с който ще ги изпрати към мястото на безконечни премеждия. Други пък вършат стряскащи аналогии с някои от имената на Дядо Коледа в другите страни. Така да вземем за пример известното му наименование на британски Ник (Nick) в простонародната тирада се употребява и като синоним… на дявола. Old Nick е известно наименование за сатаната във Англия даже съгласно Oxford English Dictionary, като етимолозите допускат, че то произлиза от холандската дума Nikken, която има същото значение. “Николас ” пък е едно от имената за нечистата мощ и в Германия.

В “Санта Клаус ” някои също виждат злокобно наличие. Това название произлиза от латинската дума за “светец ” и гръцкото име “Николаус ”, което значи безусловно “този, който господства над хората ”. Според тази тайна доктрина

“светията, който желае да господства над хората ”, има за цел да измести Месията, който цари над света

По този метод още веднъж се поставя знак за тъждество сред Дядо Коледа и сатаната.

Учудващо е, само че до този извод стигат и съществени откриватели, които никой не може да упрекна в религиозни пристрастия. При това става дума не за детска брошура, а за съществено академично изследване, издадено през 1997 година от водещото научно издателство „ Макфарлан ”. В своето проучване „ Дядо Коледа, последният див човек: Възникването и развиването на свети Николай ” сътрудникът на Канзаския университет Филис Сифкер стига до заключението:

„ Факт е, че Дядо Коледа и сатаната са алтер его, братя. Те имат еднакъв генезис. Привидно двете фигури са изцяло противоположни, само че под повърхността им се открива един и същи родител. И двамата резервират доста от старите знаци, свързани с техния „ татко “. … Оттам, въпреки и по два пътя,

до нас са достигнали и топлината на камината, и пламъците на пъкъла ”

Странно, само че се оказва, че фамозният и емблематичен възклик „ Хо-хо-хо! ”, който предизвестява появяването на положителния дъртак и постоянно се среща в коледните песнички, също има тъмен генезис. В „ Римските фестивали от интервала на републиката, едно проучване върху религията на римляните “ създателят У. Фаулър написа, че той се корени в обичая на римляните по време на Сатурналиите, когато след нормалното принасяне на жертва на 17 декември влизали в храма да извикат: „ Ло! Ло! Ло! Сатурн! “, което се превежда като трикратно „ Слава на Сатурн! “. В същото време аналогът на господ Сатурн в Близкия изток е божеството Ваал, наричано още в Библията Ваал зевув (Повелителят на мухите), откъдето пък произлиза едно от имената на дявола при християните – Велзевул. Още по-директен извод може да се направи от издаденото през 1920 година театрално проучване “Драмата преди Шекспир – Скечът ” на Франк Айрисън. Описвайки известните предренесансови пиеси, той споделя, че коронният номер на дявола бил да извика “Хо-хо-хо! ” при излизането си на сцената.

Прилики с Дядо Коледа се откриват в митовете на Вавилон, Египет и Скандинавия

Cпоред някои теории качествата, приписвани на Дядо Коледа, имат за цел да отклонят феновете на същинската християнска вяра.

А придавайки му качества, които са присъщи само за Бога, принуждават хората да светотатстват.

Напоследък все по-често изключително в някои огромни търговски вериги думата Christmas се изписва като X-mas, което се пояснява като съзнателно унищожаване на името на Христа от празника. В тази връзка немски уебсайт е изровил цяла поредност от съвпадения сред библейското изложение на Бог и облика на Дядо Коледа.

Така да вземем за пример:

– И двамата имат „ бяла коса като вълна “ и носят брада.

– В Светото писание е предсказано, че при повторното си идване на Земята месията ще се появи в червени облекла. Часът на идването и на двамата е мистерия.

– Промъкват се като крадци нощем.

– И двамата са омнипотентни – всемогъщи, защото в противоположен случай няма по какъв начин Дядо Коледа да достави играчки на всички деца за една нощ.

– И двамата са всезнаещи – Дядо Коледа знае кои деца са положителни и кои неприятни

– И двамата могат да минават през затворени порти.

– Заслужават молебствия и поклонение…

Списъкът е дълъг и съдържа общо 28 сходни аналогии. В скандинавските страни пък назовават положителния дъртак „ Крис Крингъл “, което е видоизменено от старонемските думи за младенеца Христос. Този факт също се приема от феновете на секрети заприказва като

опит за подменяне на същността на празника

В тази връзка последователите на конспирации са разкрили и цялостен набор от учудващи съвпадения сред актуалния облик на Дядо Коледа и антични езически божества и герои.

И в действителност е необичайно, че облеклата и атрибутите на Дядо Коледа може да бъдат открити в артефакти отпреди хиляди години.

Раздвоената тиара, която носи Дядо Коледа в някои страни, е съвсем цялостно копие на шапките, които са носели античните жреци на бога риба Дагон

в Месопотамия. По-късно той заема значимо място в пантеона на филистимците – античните поданици на Светите земи, а раздвоеният завършек на шапките символизира рибешката уста на божеството. Още по-учудващи са приликите с митичния Нимрод, чието име се превежда като „ протест “ и „ нечестие “. В Библията той е описван като цар и „ мощен ловджия “, праправнук на Ной, който нямал боязън нито от Бога, нито от хората.

Според някои тълкувания на Битие той е създател на Вавилон и Акад в “ Сенаарската земя “ и пръв се бил заловил да строи Вавилонската кула – знак на гордостта и отричането от Бога. Освен това е описван като тиранин, идолопоклонник и богоборец, който управлявал с последна свирепост. На античните вавилонски стели отпреди 4000 години обаче Нимрод освен е изобразен с присъщата брада, а и с някои от главните атрибути на Дядо Коледа – еленче и клонка в ръка, която припомня за елхичката на положителния дъртак.



Вавилонско изображение на Нимрод от преди 4000 година

Друга поразителна аналогия с легендата за Дядо Коледа откривателите откриват при античния египетски господ Бес. Най-вероятно от него обаче водят началото си помощниците на дядото с подаръците, тъй като божеството е изобразявано най-често като грозно и уродливо джудже с брада и дълъг език, написа " 168 часа ". По-късно култът към него се придвижва и при финикийците, откъдето навлиза в Европа. Култът към него се резервира и по времето на римското господство в Египет, като забавното е, че поклонниците му пишели писма до него, когато желали да им се извърши някакво предпочитание или да получат отговори на значими въпроси. Според древноегипетските предания езическият персонаж освен бил сходен на гном, а живеел в най-крайните земи на север. Освен това бил патрон покровител на дребните деца и работел целогодишно, с цел да прави играчки за тези от тях, които са били послушни към родителите си.



Митът за Дядо Коледа в страните от Северна Европа пък има доста общи черти с култа към Тор, Балдер и Тив Божествата са от пантеона на Вотан (Один) – основния господ и техен татко, който бил изобразяван с дълга бяла брада и се качвал на небето на летящ кон всяка есенна вечер.

Според откривателя Тони Рентергем пък първичният предходник на Дядо Коледа е митологичният Пан или Херне. В книгата му „ Когато Дядо Коледа беше шаман “ се застъпва тезата, че точно от това рогато гръцко провидение Католическата черква е заимствала доста при построяването на облика на свети Николай.

Исторически светецът е живял през IV век и е бил свещеник на град Мира в Мала Азия. Тъй като бил прочут с навика си да раздава лакомства на децата, по-късно той е общопризнат като настойник и на заложните къщи, банките и моряците.
Tags: ОЩЕ ПРОРОЧЕСТВАМИСТЕРИИНЛОизвънземниКОНСПИРАЦИИ
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР