Тези шарени пътеки да изчезнат! Заръката е на главния прокурор

...
Тези шарени пътеки да изчезнат! Заръката е на главния прокурор
Коментари Харесай

България Шарената зебра - най-големият престъпник в България

" Тези шарени пътеки да изчезнат! " Заръката е на основния прокурор Сотир Цацаров. Става дума за известните в последните години пъстри пешеходни пътеки, които млади създатели рисуват в огромните градове - с поддръжката на общинските управляващи, несъмнено. " Има пътеки с такова причудливо оцветяване, което надали може да дава отговор даже на минималните законови условия ", сподели Цацаров, преди да подреди да изчезнат. Главният прокурор разпореди " общонационална инспекция на всички пешеходни пътеки ", а за мотив послужиха " зачестилите случаи на пътно-транспортни катастрофи ".

Войната против шарените пешеходни пътеки е на пръв взор странна. Има данни за това какъв брой са случаите на пътя и каква част от тях стават на пешеходни пътеки. Но няма данни за връзката сред шарените пътеки и произшествията - и дали цветната маркировка усилва вероятността някой пешеходец да бъде блъснат. Темата със сигурността по улиците и пътищата е прекомерно сериозна и не заслужава сходно отношение. Защото акцията против шарените пешеходни пътеки е може би най-ярката илюстрация на израза " кипи неправилен труд ". Но пък е в традициите на прокуратурата да се занимава с популистки въпроси и по този начин да се пробва да замазва неуспеха си в битката против огромната корупция и проведената престъпност.

Я, били противозаконни !

Разкрасяването на пешеходните пътеки е нещо като зараза. За 24 май пешеходците пред Софийския университет пресичаха върху изрисувани върху асфалта букви. През август пътеките се " развеселиха " на още няколко места в столицата, а малките екрани излъчваха подробни репортажи. И не е единствено София: в последните години пешеходните пътеки привлякоха вниманието на уличните създатели в множеството огромни градове. Видяхме даже кметове да се снимат с новите придобивки. Навсякъде задачата бе една и съща: да бъде заострено вниманието на водачите и да се обезпечи безвредно прекосяване на пешеходците. В същото време обаче е реалност, че шарените пътеки не дават отговор на условията в разпоредба на районното министерство, която споделя, че маркировката по платното е бяла, а единствено в избрани случаи - жълта.

Наредбата от дълго време е в действие. И никой не е забелязал несъгласието ли? Не. Още предходната година медиите излязоха със заглавия " Край на шарените пътеки ", тъй като тогава и Министерство на вътрешните работи, и районното министерство обърнаха внимание на несъгласието. Сега прокуратурата подреди " цялостна инспекция ", а след година евентуално още веднъж ще се занимаваме със същата тематика по същия безконтролен метод. Отговорният метод включва разбор кои типове пътеки са най-сигурни. И когато знаем отговора на този въпрос, просто съобразяваме наредбата с резултата и следим разпоредбите да се съблюдават на всички места. В общи линии това не е работа на прокуратурата.

Контрабандата да изчака

Докато за " зебрите " незабавно се активизира запас, в продължение на повече от месец прокуратурата не откри време за прочитането на три фрази от един документ. Турската Дирекция за битка против контрабандата и проведената престъпност разгласява годишния си отчет, в който България се загатва един път: " Голяма част от контрабандните цигари, иззети в нашата страна, са цигари с генезис от България, Китай, Индонезия и Обединените арабски емирства ". Посочено е, че тези цигари влизат в Турция от Дубай през Ирак, Сирия и Иран. Пише също, че турските служби са изпратили на Интерпол собствен специфичен отчет за " артикули на българската компания " Булгартабак ", трансформирали се в източник на контрабанда в Турция ". Три фрази, в които всичко е ясно. Първо не бяха чели отчета, след това не го бяха получили, а по-късно не откриваха името на българската компания. И чак най-после бяха принудени да разгласят, че ще ревизират тези данни.

Така е избрала да работи прокуратурата. Енергията отива в масовки, само че няма нито една неоправдателна присъда на значима фигура от проведената престъпност или огромната корупция. В това време Сотир Цацаров се занимава с пешеходни пътеки, цената на водата, цената на тока, сигурността на язовирите и така нататък Все извънредно значими тематики, за които обаче дават отговор задоволително други институции. Гражданите виждат защо става дума - утвърждението за работата на основния прокурор от години е на дъното и се движи в границите на 9-10%. А какво ли ще бъде след акцията със " зебрите "?


Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР