Тези живописни села са признати официално за най-красивите в Русия.

...
Тези живописни села са признати официално за най-красивите в Русия.
Коментари Харесай

Седемте най-красиви села в Русия

Тези живописни села са приети публично за най-красивите в Русия. Насладете им се – там е в действителност прелестно!

Над 40 неголеми обитаеми места са част от Асоциацията на най-красивите села в Русия. Критериите за асортимент са строги: те би трябвало да са „ живи “ (т.е. не музеи, а места, където действително живеят хора); да са с население до 2000 души, които се грижат за съхраняването на историческия образ на постройките си, и да се намират измежду забавна природа. За специалистите от асоциацията е значимо и съществуването на достоверни селски тротоари, съчетани с добра пътна инфраструктура, с цел да може селата да са налични за туристи. Кои са селата, попаднали в този лист?
Вятское: Старинно комерсиално село


Анастасия Степанова

Ако желаете да видите най-истинското комерсиално село, стягайте куфарите за Вятское. Тук непрекъснато живеят 1500 души и всички те са просто влюбени в своето село. В него има чудесно непокътнати старинни постройки от XVIII-XIX в., в това число хотел, ресторант, комерсиална лавка.



Анастасия Степанова

Тук има и неповторим музей на бита, където можете да видите извънредно редки предмети. Например, в „ Музея на кухненските уреди “ има яйцеварки и тостери, употребявани още по времето на Руската империя, а в музея „ Звуци на времето “ са събрани старинни музикални принадлежности и грамофони.

Как да стигнете: от Ярославъл (270 км североизточно от Москва) вземете рейс №123 (от ТЦ „ Космос “). Пътят е 40 минути.
Тотма: Градът на руско-американската дружба


Константин Кокошкин/Global Look Press

Средновековната Тотма е ситуирана в доста картинно място, на брега на едноименната река. Тук ще видите църкви в жанр „ тотемски барок “, както ги назовават: високи бели храмове, украсени с дантелени орнаменти.



Валентина Певцова/TASS

Всяка година на 26 юли дребното градче Тотма отбелязва Деня на съветската Америка дружно с Форт Рос в Северна Калифорния. Може би ще се запитате – каква е връзката сред тези места? Оказва се, че Форт Рос е учреден от родения в Тотма Иван Кусков, който през 1808 година оглавява морски поход до крайбрежията на Западна Америка. През 1990 година домът, където Кусков прекарва последните месеци от живота си, става филиал на музейния комплекс, в който се пазят документи и предмети, свързани с проучването на Калифорния. Днес жителите на Тотма и Форт Рос имат традиция дружно да бият камбаните в църквите на двете обитаеми места, като събитието се предава по видеовръзка.

Как да стигнете: От Вологда (450 км северно от Москва) на който и да е рейс до Велики Устюг. Пътят е 4 часа.
Кимжа: Арктическо село от XVI век


Туристически информативен център, Архангелска област

Трудно е да си го представим, само че в съветската част на Арктика са живели хора и преди 400 години. Старообредническото село Кимжа в Архангелска област е блестящо удостоверение за това. Тук всеки дом е съкровищница за историците и монумент на северната дървена архитектура. На процедура всички къщи в селото са на повече от 100 години – и в тях и до през днешния ден живеят фамилии.



Туристически информативен център, Архангелска област

В селото можете да видите освен къщи, само че и най-северната дървена мелница в света.



Туристически информативен център, Архангелска област

Как да стигнете: от Архангелск (1230 км северно от Москва) до Кимжа можете да стигнете с кола по пътя Архангелск-Белогорский-Пинега-Кимжа. Разстоянието е 350 км.
Ошевинский погост: Дървени църкви от XVIII век


Владимир Смирнов/TASS

В Архангелска област са непокътнати значително дървени църкви, само че доста от тях не са в най-хубавото допустимо положение. В Ошевенск си коства да дойдете, с цел да видите със личните си очи северната дървена архитектура. Особено забавна е църквата „ Богоявление “ от 1787 година – един от най-големите непокътнати и до през днешния ден дървени храмове в Русия.



Павел Кононов/Sputnik

Тук можете да разгледате старинни дървени домове. Селото не е огромно – тук непрекъснато живеят единствено 70 души, само че в Ошевенск постоянно се радват на туристите. Разказват им за локалните традиции, демонстрират им какво е същинска съветска баня и ги учат на обичайни занаяти.



Владимир Смирнов/TASS

Как да стигнете: От Архангелск първо би трябвало да стигнете до гр. Каргопол с рейс №521 (пътят е 8 часа), а по-късно да хванете рейс до Ошевенск (пътят е 1 час).
Кинерма: Традиционно карелско село


Иля Тимин/Sputnik

Жителите на Кинерма и до през днешния ден за запазили обичайни си занаят: те се занимават със селско стопанство, със занаяти (с наслаждение споделят тънкостите им със своите гости) и ги учат да готвят карелски блюда.



Иля Тимин/Sputnik

В самото село наложително би трябвало да видите дървената часовникова кула от XVIII в. със непокътнат иконостас, както и къщите от XVIII-XIX в., които към този момент са приети за монументи на архитектурата.



Иля Тимин/Sputnik

Как да стигнете: от автогарата в Петрозаводск (1000 км северно от Москва) с рейс към Савиново. Пътят е 2,5 часа.
Болшой Куналей: Старообредническо село в Бурятия https://youtube.com/watch?v=NMhgVIv5YPk
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР