Тезата е на д-р Георги Желев, преподавател в Тракийския университет

...
Тезата е на д-р Георги Желев, преподавател в Тракийския университет
Коментари Харесай

Д-р Георги Желев: Мобилните телефони са критични повърхности, които подценяваме

Тезата е на доктор Георги Желев, учител в Тракийския университет в секция „ Епидемиология, инфекциозни заболявания и превантивна медицина ”. Той дефинира ограниченията против ковид като адекватнии и навременни, тъй като са изпреварили пика на болестта.
Коронавирусът е едва резистентен, само че е доста значимо е какво и с какъв препарат се дезинфекцира, акцентира експертът.

Д-р Желев обърна внимание пред БНР върху хлорсъдържащите препарати и подсети, че хлорът е отровен газ, който може да докара до асептично инфектиране на белия дроб, в това число оток.

Отваря се жива рана в белия дроб, той става по-податлив към заразяване и в случай че настъпи такова заболяване, то ще протече доста тежко, предизвести преподавателят. Той прикани хората да не употребяват препарати, съдържащи хлор, в затворени пространства, тъй като водят до противоположен резултат и имуносупресия.

Вирусът го няма по пода, излъчителството е с издишания въздух, както и с капчиците при кашляне и кихане, посочи той.

Най-рискови са контактните повърхности от първи ред – дръжки, ключове на порти и шкафове, писалки в банковите офиси, плотове.

Спиртът е най-хубавият дезинфектант, тъй като вирусът е сензитивен към органични разтворители и умира за секунди, добави доктор Георги Желев.

Ако се употребява различен дезинфектант, след него би трябвало да се избърше, в случай че върху почистените повърхности слагаме храни, поучава Желев.

В общите столови хорат си мият ръцете, а сядайки, незабавно вадят телефоните си, а мобилните телефони са сериозни повърхности, акцентира преподавателят от Тракийския университет.

Колко постоянно би трябвало да се почистват повърхностите? Няма еднопосочен отговор, няма образец. Всичко зависи интензитета на потребление на тези повърхности. По-важно е човек да измива ръцете си, преди да се храни или да възпламени цигара, сподели още доктор Георги Желев.

Относно маските експертът разясни, че в обществените мрежи се тиражират доста заблуди.

Маската не подсигурява 100 % прекъсване на вируса, само че понижава поетата инфекциозна доза, а това понижава риска от настъпването на заболяване и оказва въздействие ивърху развоя на болестта, акцентира доктор Желев, като се базира на стандарта на епидемиолозите за минимална инфектираща доза.

Ако приемем висока инфекциозна доза, болестта ще протече по-бързо и по-тежко, с по-неблагоприятни последствия, разясни той.

Хората всеобщо разтриват дезинфектанта по дланите си, само че оставят необработени мъртви зони – кожни гънки, върхове на пръстите и поднокътни пространства. Дезинфектантът би трябвало да доближи до цялата повърхнина на ръката, сподели още той.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР