Тезата, че гейминг лаптопите са много подвеждащи не е нова.

...
Тезата, че гейминг лаптопите са много подвеждащи не е нова.
Коментари Харесай

Гейминг лаптопите продължават да ни мамят и става все по-лошо

Тезата, че гейминг преносимите компютри са доста подвеждащи не е нова. Трудно е да се твърди противоположното, когато не можеш да се довериш на спецификациите. Не можеш да получиш визия по какъв начин ще работи един преносим компютър. И наподобява освен нямаме позитивно развиване, а обстановката става все по-сложна.

Проблемите с мощността на графичната карта към момента са налице, само че в този момент процесорите също объркват купувачите. Спецификациите по дифолт би трябвало да ви кажат доста за това по какъв начин се показва преносимият компютър за игри, само че обстановката през 2023 година е доста по-деликатна от това.

Мощността на видеокартите към момента е проблем

Първо ще проверим видео картите. Темата със спецификацията за обща графична мощ (TGP) в мобилните графични карти е много обсъждана. Накратко, мобилните графични процесори имат диапазон от мощности, с които им е разрешено да работят, което води до някои странни обстановки, при които на хартия по-слаб графичен процесор може да надмине по-мощен.

Много малко марки за преносими компютри показват действителното TGP дружно с графичната карта. Единственият метод да разберете по какъв начин работи машината е да прочетете някое ревю, в което добър самарянин е показал тази информация. 

Тази обстановка леко се усъвършенства, само че към момента има проблеми с TGP.

Марките, които посочваха TGP като характерност в последното потомство карти, в този момент дадоха на заден ход с новото потомство хардуер. Това не е огромен проблем за преносим компютър като Razer Blade 18, защото марката разказва спецификациите, когато преносимият компютър към този момент влезе в продажба. Това обаче е проблематично за машина като Lenovo Legion Pro 7i, която сега се предлага за продажба на уеб страницата на Lenovo без посочен TGP.

По същия метод Alienware към момента не е актуализирала своя диапазон на мощ за нови графични карти от серия RTX 40.

Както видяхме в предходното потомство, има огромен късмет марките в последна сметка да посочат TGP. Въпреки това, няма никаква причина тази спецификация да се отсрочва и би трябвало да е налична по дифолт. Това се вижда в преносими компютри като Asus ROG Strix Scar 17. Марките би трябвало наложително да опишат TGP, най-късно сега, в който преносимият компютър е разполагаем за продажба.

TGP е толкоз значим, тъй като към момента е това, което изяснява големите съмнения в продуктивността на преносимите компютри за игри.

Вече виждаме по какъв начин мобилният RTX 4080 превъзхожда мобилния RTX 4090 в някои случаи. Това се следи даже при гейминг преносими компютри от висок клас.

Например, RTX 4080 в Lenovo Legion Pro 7i е по-бърза от RTX 4090 в Asus ROG Zephyrus M16. Вижда се в 3DMark Time Spy, игрите Red Dead Redemption 2 и Cyberpunk 2077. А преносимият компютър на Lenovo е с към $500 по-евтин.

От производителя, че Zephyrus M16 доближава оптималната мощ от 145 вата TGP – 15 W по-малко от това, което е допустимо с картата. Това изяснява изоставането. В същото време не разполагаме с посочено TGP на RTX 4080 в Legion Pro 7i, тъй като Lenovo не го предлага. Би трябвало да можем да открием този феномен още на листата с характерности на преносимия компютър.

Тук става въпрос за два 16-инчови преносимия компютър от висок клас. Но какво ще вършим, когато на пазара гамата от преносими компютри се усили доста? Пропуските ще станат още по-големи.

Nvidia споделя, че в случай че изравните мощността на две разнообразни графични карти, като RTX 4080 и RTX 4090, те постоянно ще се държат по метода, по който бихте очаквали.

При една и съща мощ, RTX 4090 постоянно ще превъзхожда RTX 4080.

Това лабораторно умозаключение може да е правилно, само че действителността при изборът на гейминг преносим компютър е друга. Нещо нелогично поради, че всички търсим допустимо най-хубавата продуктивност. 

Ако машина с RTX 4080 превъзхожда тази с RTX 4090, без значение от обяснението, това е притеснително. Най-вече тъй като може да го схванеш едвам, когато си похарчил значително пари.

Решението не е да се отстранен диапазоните на TGP.

Тоест всички да се задължат да не трансформират тази стойност. Това доста би лимитирало свободата, налична за производителите на преносими компютри. Все отново има разновидности, при които съзнателно желаеме тази стойност да е друга. По-ясното брандиране обаче би асъдействало доста за информиране на купувачите. В момента даже няколко вата в двете направления могат да окажат въздействие върху продуктивността, което прави мъчно да се доверите на името на графичната карта във вашия преносим компютър.

Имената на процесорите станаха на половина по-объркващи

Можем да се надяваме, че производителите ще решат този проблем, предоставяйки по-ясни описи с TGP на другите карти. И евентуално това ще се случи до няколко месеца. За страдание, AMD вкара нов проблем, с който купувачите на преносими компютри би трябвало да се борят. Това е именуването на процесора.

Информираните купувачи знаят, че би трябвало да погледнат при започване на името на процесора, с цел да схванат от кое потомство е. „ 13 “ пред процесор на Intel значи, че това е CPU от 13-то потомство. Ryzen 7000 CPU е от най-новото потомство на AMD, по този начин както Ryzen 6000 е едно потомство по-назад. Това е логиката, само че AMD се отклони от нея.

Мобилните процесори Ryzen 7000 са особени с това, че не всички модели употребяват най-новата Zen 4 архитектура на AMD. Вместо дългогодишната традиция началото на името на процесора да отбелязва поколението, в този момент отбелязва годината на модела. 

Вместо това третото число отбелязва архитектурата, която се употребява. Объркващо, нали?

Графиката нагоре демонстрира по какъв начин на процедура ни подвежда новата скица за именуване. Тази спогодба може да докара до някои доста неприятни обстановки. Например, теоретично можете да имате Ryzen 7 7710U, който ще носи истинската Zen архитектура на AMD, макар че е брандиран като процесор Ryzen 7000. Имайте поради, че AMD дебютира истинската Zen архитектура през 2017 година

Това сигурно не е злоумишлен ход, само че е неприятно.

Много малко евентуално е да забележим преносим компютър от висок клас с архитектура, която е на половин десетилетие. AMD прави опити да раздели по-старите архитектури с друга цветна значка. Има мотив, че се пробва да опрости брандирането си, като включва по-стари архитектури в бюджетно фокусирани машини в същата категория като нейните водещи чипове.

Дори желанието да е било такова, резултатът е надалеч по-различен.

Конвенциите за именуване на процесора са извънредно комплицирани сами по себе си, само че AMD и Intel поставиха доста старания, с цел да опростят процеса за междинния покупател. Преди смяната на AMD, можеше най-малкото да погледнете поколението и марката, с цел да получите съществена информация. Да добиете обща визия къде е процесорът в гамата. Това не беше съвършена система, само че работеше.

Новата спогодба за именуване на AMD прави този развой доста по-сложен.

Купувачите освен би трябвало да знаят годината на модела и сегмента на гамата, само че също по този начин би трябвало да знаят кой номер на коя архитектура дава отговор. 

И това е преди да навлезем в диапазоните на мощността при мобилните процесори, които сами по себе си са объркващи.

Ясен път напред

Заради поколенията на AMD процесорите и неправилното разказване на мобилните графични карти е мъчно да се купи преносим компютър за игри през 2023 г. 

Тук има явен път напред, който би трябвало да пожелаеме. За GPU имаме потребност от по-ясно брандиране, с цел да определим разликите в мощността. TGP оказва помощ и би трябвало да бъде посочено като сериозна спецификация. Но даже елементарното отбелязване на това дали дадена карта работи на оптималната или лимитирана мощ би било положително начало.

За процесорите е въпрос на неотменимо поддържане на последователността. 

Има място за промени в конвенцията, каквото пробва да направи AMD, само че наподобява зле и съзнателно подвеждащо. Дори да няма неприятен претекст. Все отново такава явно неприятна смяна идва макар откритите конвенции за именуване, които купувачите на преносими компютри са употребявали от десетилетия.

Може би вместо да сегментира по-старите архитектури под нови имена, AMD може просто да продава тези процесори като по-старите генерации, каквито са. Ако желае нова спогодба, да я вкара единствено за новите модели. Рано или късно тези по-стари чипове ще отидат в историята. Вероятно това ще се отрази финансово, и то отрицателно, само че ще обезпечи положително добро име и това, което потребителите заслужаваме.

Заради това, постоянно, когато обмисляте покупка на преносим компютър, изключително на гейминг подобен, четете ревюта. Само по този начин ще избегнете клопките. Да, би трябвало да има по-ясни характерности, само че с обособени изключения, наподобява обстановката няма да се поправи напълно. Поне не скоро.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР