Тестовият чип Monza, който е 100 пъти по-енергийно ефективен от

...
Тестовият чип Monza, който е 100 пъти по-енергийно ефективен от
Коментари Харесай

Нова процесорна архитектура е 100 пъти по-икономична


Тестовият чип Monza, който е 100 пъти по-енергийно ефикасен от днешните процесори
(снимка: Efficient Computer)

Представете си флагманският процесор Core i9-14900K на Intel да употребява единствено 4W. Точно това дава обещание новата архитектура Efficient Computer Fabrik – нейните разработчици приказват зат 100 пъти по-енергийно ефикасни процесори.

Стартъпът Efficient Computer показа новаторски процесор Monza, за който твърди, че е съвсем 100 пъти по-енергийно ефикасен от процесорите с общо предопределение, налични на пазара през днешния ден.

Подробностите за новата разработка са нищожни. Тайната на това евентуално революционно достижение наподобява се крие в неговата преконфигурируема архитектура и софтуерен стек.

Настоящите процесори с общо предопределение губят по-голямата част от силата си (> 99%) за нищожно вътрешно придвижване на данни и ръководство на указания. Мащабирането на продуктивността изисква комплицирани енергоемки оптимизации, които в допълнение усилват потреблението на сила.

Неефективността на тези процесорни дизайни води до бързо изтощение на батерията, което лимитира опциите на устройството и изисква постоянно презареждане или промяна на батерията, споделят от стартъпа.
още по темата
Новата Fabric архитектура на Efficient ползва неповторим метод към изчисленията с общо предопределение, който отстрани несъразмерния разход на сила, характерен на съществуващите изчислителни архитектури с общо предопределение.

Архитектурата на Efficient доста усъвършенства енергийната успеваемост на чиповете, като дава изчислителни благоприятни условия за работни сюжети, които преди не бяха вероятни заради лимитираната наличност на сила.

Например, смарт часовник или носимо здравно устройство може да издържи седмици с едно зареждане и да поддържа по-сложен разбор на данни от датчиците. В различен сюжет наносателит за отдалечено наблюдаване може да даде доста точни данни, употребявайки лимитираната сила на дребната си батерия.

Efficient отбелязва, че в съпоставяне със актуалните графични процесори, нейният чип употребява с три порядъка по-малко сила. Архитектурата Fabric е резултат от над седем години проучвания в университета Карнеги Мелън.

Младата компания е прекомерно спестовна във връзка с техническите детайлности и не разкрива никакви данни за тестовия процесор Monza. Това е малко разочароващо, поради изказванията за революционен пробив в енергийната успеваемост.

“Нашият метод обгръща хардуер и програмен продукт, което е единственият път към успеваемостта. Вместо да извършва поредност от указания като дизайна на декор Нойман, нашата архитектура показва стратегиите като „ верига ” от указания, която демонстрира кои указания си приказват между тях. Този модел ни разрешава да разположим схемата пространствено в масив от извънредно елементарни процесори и да осъществим програмата редом, с доста по-опростен хардуер (и затова по-малко сила!) от всеки действителен процесор ”, сбити са от разработчика.

Efficient назовава този дизайн процесорна архитектура Fabric и към този момент го е внедрили в тестовата система на чип (SoC) Monza. Компилаторът на Fabric е планиран дружно с хардуера през цялото време и компилира стратегии, написани на C или C++ от високо равнище. 

Monza получава до 100 пъти по-добра енергийна успеваемост от най-хубавия вграден процесор на декор Нойман и, за разлика от профилирания хардуер, може да се програмира софтуерно по “стандартен, прочут поток ”, настояват от разработчика.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР