Тестове с плъхове, оставени на полутъмно през деня, показват, че

...
Тестове с плъхове, оставени на полутъмно през деня, показват, че
Коментари Харесай

Учени: дългият престой в полумрак съсипва мозъка

Тестове с плъхове, оставени на полутъмно денем, демонстрират, че мозъчните им качества фрапантно понижават. Същото може да важи и за индивида...

Продължителният престой в сумрак унищожава мозъка, считат учени от Мичиганския университет

Ако предпочитате да работите в сумрак в своя офис, тъй като това ви основава въодушевление, би трябвало да си помислите добре дали да продължавате. Според ново изследване от Мичиганския държавен университет, има съображение да се счита, че продължителният престой в сумрак унищожава мозъка.

Учените са открили нездравословното въздействие посредством проби с плъхове, оставени на полу-тъмно денем. Оказва се, че мозъчните им качества фрапантно понижават. Същото може да се окаже правилно и за хората, написа GreenTech.bg.

Използваните в изследването гризачи са „ нилски ” плъхове, които са дневни животни – това значи, че спят през нощта и са дейни денем. Групата от животни била оставяна на слаба светлина денем за интервал от четири седмици. За това време те изгубили към 30% от потенциала в своя хипокампус – част от мозъка, обвързвана с ученето и паметта.
още по тематиката
В последна сметка животинките се показали едва в пространствена задача, която били научили и изпълнявали успешно преди този момент. Друга група плъхове била изложена на ярка светлина всеки ден отново в продължение на четири седмици. Справянето със същата задача след този интервал дори се подобрило.

Производителността и потенциалът на мозъка на плъховете, живели в сумрак, се възстановили изцяло, откакто им бил даден един месец отмора от тъмнината и по-късно били оставени четири седмици на ярка светлина денем.

Продължителното излагане на слаба светлина води до доста намаляване на мозъчния невротрофичен фактор, изясняват учените. Това е пептид, който поддържа здрави връзките и невроните в хипокампуса. Слабата светлина провокира и понижаване на дендритните връзки, които разрешават на невроните да споделят един с различен.

Тъй като светлината не визира непосредствено хипокампуса, учените считат, че тя вероятно въздейства първо върху други елементи на мозъка, откакто премине през очите. Една област, която е допустимо да е наранена, е група от неврони в хипоталамуса, които създават пептид, прочут като орексин. За този пептид се знае, че въздейства върху редица мозъчни функционалности.

Като се има поради този факт, откривателите допускат, че даването на орексин на плъховете, живеещи в сумрак, би могло да има същия резултат като излагането им на мощна светлина. Ако това се удостовери, откритието би имало удобни последствия за хора със зрителни проблеми – възрастни или такива със наранено зрение.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР