Термопомпите са отличен вариант за осигуряване на топлина и уют

...
Термопомпите са отличен вариант за осигуряване на топлина и уют
Коментари Харесай

Отопление с термопомпи – същност, свойства и характеристики

Термопомпите са отличен вид за обезпечаване на топлота и уют вкъщи. Модерните термопомпи се отличава с високо равнище на сигурност, изгодност, ниски експлоатационни разноски, автоматизиран надзор. Те са и екологично решение, щадящо околната среда и изцяло безвредно за екосистемата. Това ги прави желан избор в Европейски Съюз, като новото строителство там нормално е съпроводено с инсталиране на термопомпи в постройките. Първоначалната инвестиция е огромна, само че по-късно потребителите се любуват на енергийна успеваемост, дълъг експлоатационен живот, ниски сметки. Термопомпите не се нуждаят и от консумативи или специфична поддръжка, което също пести средства.

Същност на термопомпите

Термопомпите са машини, извършващи механична работа и прехвърлящи количество топлота, свързани в дома с радиатори, подово отопление, бойлери, конвектори и други, за отоплението или охлаждането  на пространствата и/или затопляне на водата. Намират все по-широко приложение при отоплението на актуалния дом, защото разрешават бързо постигане в пространствата на търсената температура. Това ги прави удачни и за площи, които не се отопляват непрестанно (като да вземем за пример вила, която се посещава или населява по-рядко), защото съумяват бързо да затоплят стаите и да обезпечат нужния комфорт. Подходящи са както за жилището, по този начин и за къщата, за пространства с всевъзможни размери и предопределение, само че най-често се конфигурират в еднофамилни и многофамилни къщи, жилищни кооперации, публични здания.

Видове термопомпи и техните свойства

Термопомпите могат да работят в двете посоки – да трансферират топлота от първия топлообменник към втория или противоположното. Така те затоплят или изстудяват средата, която е належащо да се климатизира. Позволяват и отопление, и изстудяване на средата според от потребностите. Термопомпите биват:
Въздух-вода – употребява топлинната сила от въздуха. Не се въздейства от специфичност на жилището или двора, само че е подвластна от атмосферните условия и енергийната ѝ успеваемост зависи от температурата на открито. Този тип термопомпа е най-масово инсталираният и използваният. Вода-вода – употребява топлинната сила от подземните води, където температурата е постоянно позитивна и непрекъсната за разлика от тази на въздуха у нас през зимните месеци. Рядко обаче се употребява сходна термопомпа в страната ни, защото изисква геотермални изследвания. Земя-вода – употребява топлината от земята. Високоефективна е, съумява да понижи с до 80% месечната сметка за електрическа енергия.
Термопомпите разрешават освен стопляне и изстудяване, само че и филтриране на въздуха. Отоплението на дърва или гориво води до фини прахови частици, способни да навредят на белодробното здраве, до момента в който отоплението или охлаждането с термопомпа води до чист въздух и е удачно решение за страдащите от дихателни алергии и астма. Едновременно с качеството на въздуха, термопомпата управлява и влажността му. Идеално замества климатика през лятото, позволявайки да имате с една термопомпа голям брой уреди – за отопление, за топла вода, за изстудяване

Един от най-големите плюсове на термопомпите е тяхната изгодност. Замяната на наличното в един дом отопление на ток с термопомпа ще докара до 75-80% спестовност и понижаване на сметката за електрическа енергия, което е доста намаляване. В съпоставяне с дървата и въглищата отоплението с термопомпа е до 4 пъти по икономично и понижава разноските на семейството за отопление през зимния сезон до 4 пъти.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР