Tерминът Голямата петорка през годините се използва от ловците на

...
Tерминът Голямата петорка през годините се използва от ловците на
Коментари Харесай

Новата голяма петорка: Дивите животни, които са в риск заради хората

Tерминът " Голямата петорка " през годините се употребява от ловците на титли в Африка и разказва най-трудните за отстрелване животни: лъв, слон, леопард, носорог и бивол.

В днешно време този термин придобива напълно друго значение и се употребява за някои от най-емблематичните животни, обитаващи континента.

Британският фотограф Греъм Грийн насочва обектива си към " Голямата петорка ", създавайки световна " нова огромна петорка " в дивата природа, написа CNN.

През 2021 година 50 000 души от целия свят гласоподават за петте животни, които най-вече биха желали да снимат или да видят снимани в естествена среда.

Победители са: слонът, полярната мечка, лъвът, горилата и тигърът.

Днес (4 април) на пазара излиза фотокнигата " Новите огромни 5 ", в която са включени фотоси на тези животни и други застрашени типове, направени от именити имена във фотографията. Четивото включва и есета от известни природозащитници и деятели.



Греън Грийн изяснява, че книгата е световен апел за деяние по проблемите, засягащи дивата природа, в това число загубата на местообитания, бракониерството, замърсяването и изменението на климата.

Фотографът работи в Ботсвана преди десетилетие, когато му хрумва концепцията за план, който да насърчи хората да " снимат с фотоапарат, а не с оръжие ", споделя той. " Мислех, че това ще бъде метод да накарам хората в действителност да се съсредоточат върху проблемите на дивата природа, да мислят за нея и за животните, които са в риск. "

Общо в книгата са включени творбите на 144 световноизвестни фотографи на дивата природа от Еквадор до Индия. Подборът на фотосите е лишил съвсем две години работа, споделя Грийн. " Мисля, че това са едни от най-красивите и изобретателни изображения, които съм виждал, събрани в една книга. Това са типовете, които рискуваме да загубим. ", добавя той.



По данни на Организация на обединените нации природата понижава с невиждани темпове, като към един милион от животинските и растителните типове на планетата са изправени пред изгубване.

Всички типове в " Новата огромна петорка " са застрашени, по тази причина имат ролята на посланици на протичащото се в природата им ", споделя Грийн.



Освен че е мощно увещание за това, което можем да загубим, книгата насочва и към евентуални решения.

Представените есета преглеждат и смисъла на локалните общности за опазването на природата. Глава, отдадена на застрашените типове - от пчелите до сините китове - илюстрира тревожната опасност, която изменението на климата съставлява за животните отвън " новата огромна петорка ".

" Това е единствено върхът на айсберга - можех да включа хиляди фотоси, тъй като обстановката е доста сериозна ", споделя Грийн.



Джейн Гуудъл, водещ природозащитник, създател на послеслова към книгата, съобщи, че " имаме време, през което можем да стартираме да поправяме част от вредите, които сме нанесли на природата, само че единствено в случай че се обединим и предприемем дейности в този момент.

Надявам се, че фотосите ще вкарат хората в прелестните светове на тези емблематични типове.

Тогава може би и други хора ще се включат в основаването на свят, в който дивата природа може да процъфтява, с цел да й се радват бъдещите генерации ", споделя тя.

Снимки: New Big 5 project 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР