Тепърва ще се обсъжда каква да минимална цена за такситата

...
Тепърва ще се обсъжда каква да минимална цена за такситата
Коментари Харесай

Общинарите мислят за минимални цени и критерии за такситата в София

Тепърва ще се разисква каква да минимална цена за такситата в София да бъде препоръчана за гласоподаване от Столичния общински съвет. Анализ, поръчан от локалната власт, демонстрира, че като се вземат поради разноските за услугата, най-ниските цени би трябвало да са в диапазон от 89 стотинки до 1.13 лв. на км.

В същото време междинната дневна цена на такситата е 78 стотинки на км, изясни ръководителят на транспортната комисия в общинския съвет Екатерина Йорданова (ГЕРБ).

Анализът за минималните цени бил изработен, откакто е събрана информация от фирмите и водачите за разноските им. В сметките е включено минимално възнаграждение, осигуровки за водачите, лизингови разноски, разноски за гориво и т. н.

Не е ясно дали съветниците ще се съобразят с изчислената цена от 89 ст. на километър. Йорданова добави, че ще се направи опит да се заложат някакви минимални критерии за качеството на услугата, само че не даде повече детайлности.

През декември таксиметрови водачи стачкуваха с искане за минимална цена на км пробег от 1 лев. Според Калоян Паргов от Българска социалистическа партия може да се дефинира стойност от 0.94 - 0.96 лв., откакто са ясни данните от разбора, поръчан от общината.

Цените на такситата в София от години се диктуват от огромните компании и от дълго време не са променяни. С налагането на по-високи минимални цени по-малки компании се надяват да се стигне до растеж в цената на услугата.

По закон общинският съвет би трябвало да дефинира минимални и оптимални цени на такситата. Вече няколко години обаче в София не се стига до фиксирането на долната граница на цените. Съществува единствено горна такава - 1.30 лв. на км денем и 1.60 лв. - през нощта.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР