Теорията за йерархия на потребностите, създадена от психолога Ейбрахам Маслоу

...
Теорията за йерархия на потребностите, създадена от психолога Ейбрахам Маслоу
Коментари Харесай

Пирамидата на Маслоу

Теорията за подчиненост на потребностите, основана от психолога Ейбрахам Маслоу всъщност съставлява модел, представящ човешката мотивация като съществени потребности на индивида, разграничени в 5 съществени групи. Те са подредени от създателя си като пирамида и по тази причина са известни като Пирамида на Маслоу.

Основна теза в тази доктрина е разбирането за индивида, наименуван от Маслоу Искащо животно. Това би трябвало да се схваща като природа на индивида, който непрестанно се нуждае от нещо и тази негови стремежи са подредени йерархично в 5 равнища:

- Потребности на физиологията - това са нещата, нужни за живота - храната, водата, облеклото, сексът, почивката;

- Потребности на сигурността - тези потребности, които обезпечават физическа и психическа отбрана и дават възприятие за сигурност на индивида като положителната работа, пенсионната система, изискванията на труд и други;

- Потребности от обвързване - всичко, което приобщава индивида към някаква среда - фамилна, работна, другарска, съсловна;

- Потребност от почитание - тук се включва и самоуважението, които вършат индивида да се възприема като персона с изгоди и значение за себе си и близките. Увереността, статусът и достиженията влизат в това ниво;

- Потребност от самореализиране - това е опцията да се развие капацитетът на индивида, за което би трябвало да има основани условия.

Задоволяването на една от потребностите ражда устрема да се задоволи идната. Докато една от потребностите не е задоволена, това пречи да се премине към блян за последващо равнище.

 Физически потребности съгласно пирамидата на Маслоу

Дело на Маслоу е и терминът нужда от самотрансцеденталност. Това е потребност от следване на една висша цел, на алтруизъм и нематериалност.

Тази пирамидална конструкция има някои особености, регистрирани от Маслоу. За някои хора пирамидата е разместена, да вземем за пример те изпитват по-силна потребност от почитание, в сравнение с от обвързване.

Личната реализация пък е водеща при хора, които имат креативен желания и настройки.

Психопатите не могат да изпитват нужда от обвързване и обич.

Високият стандарт и идеалът могат да доведат човек до подготвеност да направи всичко, с цел да реализира задачата си.

Теорията на Маслоу е използвана във всякаква среда. Най-добре се следи в работни условия, където човек самичък може да дефинира къде се намира във компанията си и какви благоприятни условия му се оферират, с цел да задоволи потребностите си във всички равнища. Тя може да бъде дейно употребена от работодателите, с цел да основат благоприятни условия за осъществяване на всички потребности на чиновниците, което ще ги направи ефикасни фрагменти.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР