Теорията и практиката ще работят заедно в новата магистърска програма

...
Теорията и практиката ще работят заедно в новата магистърска програма
Коментари Харесай

Действащи журналисти са лектори в новата магистърска програма по "Мултимедийна журналистика" на УНСС

Теорията и практиката ще работят дружно в новата магистърска стратегия по " Мултимедийна публицистика " на катедра „ Медии и публични връзки “ в УНСС. За лектори са поканени одобрени публицисти с престиж в професионалната общественост, които имат богата процедура и опит в едни от най-големите и авторитетни медии в България, както и специализации в одобрени задгранични медии и организации. Сред публицистите са Миролюба Бенатова, Николай Стоянов, Стефан Антонов, Гена Трайкова, Росен Босев, Венелин Петков, Асен Иванов, Иван Бакалов, Николай Дойчинов, както и преподаватели от катедра „ Медии и публични връзки “.

Медиите имат значима социална роля да осведомят и образуват публично мнение, да следят и управляват другите управляващи, да бъдат посредник сред жителите и страната, да образоват и забавляват. Новата цифрова и софтуерна среда изправи публицистите пред съществени провокации в осъществяването на всички тези задания. Те би трябвало да приспособяват и надградят типичен умения за инспекция на обстоятелствата, работа в цифрова среда, да описват истории освен в текст, само че и да знаят по какъв начин да ги пресъздават. Да познават освен осведомителните потребности на публиките, само че и да пазят публичния интерес. Да могат да се приспособяват към другите медийни платформи – от обичайния нюзрум, през актуалните онлайн редакции и подкаст форматите, до новите обединявания на публицисти в неправителствения бранш. Многопластовите професионални умения са обвързване за публицистиката на бъдещето. Магистърската стратегия „ Мултимедийна публицистика “ цели приемането на настоящи познания и на практика умения в региона на медиите, медийния пазар и насърчаване на задълбочени професионални познания в региона на качествената публицистика. Тя устойчиво надгражда знанията и уменията, предоставяни от преподавателите в катедрата в бакалавърските стратегии по „ Медии и публицистика и „ Медия стопанска система “.

В прагматичен проект, задачата е студентите да надградят своите знания и умения за основаване на мултимедийно наличие за разнообразни медийни платформи, писане и снимане на образни истории, техники за интервюиране, качествена журналистическа работа в цифрова среда, потребление на целия инструментариум за журналистически следствия по отворени източници (OSINT), налични в цифрова среда, приложимост на модерните журналистически формати като платформите за инспекция на обстоятелства, отразяване на истории в конфликтни зони, продуциране на вести и ръководство на осведомителни потоци, отразяване на финансови базари, банков и финансов бранш, стопански и финансови рецесии, познаване в дълбочина на медийния пазар.

Сред главните образователни дисциплини, които учат студентите от магистърската стратегия са „ Увод в мултимедийната публицистика “, „ Медии и спорове “, „ Бизнес публицистика “, „ Сторителинг в публицистиката “, „ Репортажна публицистика “, „ Проверка на обстоятелства и работа с бази данни “, „ Мултимедийни журналистически умения “, „ Анализ и визуализация на данни “, „ Мултимедийно продуцентство “ и други Важна роля в магистратурата има и класът по „ Медиен практикум “, където още веднъж уважавани и потвърдени практици от медиите и публицистиката ще основават действителен медиен артикул. В него те ще показват на студентите своя опит и ще им дават опция за стажове и работа.

Студентите ще имат опцията да работят в телевизионното обучително студио на катедрата, което е оборудвано с нова и съвременна техника. В него с тях ще работят режисьор, оператор и монтажист, с дълготраен ефирен опит в рейтингови излъчвания.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР