Теоретично всичко е възможно, но се надявам, че въз основа

...
Теоретично всичко е възможно, но се надявам, че въз основа
Коментари Харесай

Пендаровски: България няма намерение да ни блокира в преговорите за ЕС

" Теоретично всичко е допустимо, само че се надявам, че въз основа на това, което знам от мисленето на президента, министър-председателя и министъра на външните работи на България, те не имат намерение да ни блокират в договарянията с Европейски Съюз ", съобщи президентът Стево Пендаровски в изявление пред македонският ефирен канал „ 24 Вести “, представен от скопското електронно издание “Либертас “.

Оценката му от неговите контакти и информация е, че България ще се бори за своята рамкова позиция, само че не има вяра, че ще излезе с открита обсада.

„ Ако има открита обсада сред нас, ще се причисли трета страна, тъй че да се опита да бъде медиатор. Този въпрос би трябвало да бъде решен, може да се забави, само че в края той би трябвало да бъде решен, сподели Пендаровски в изявлението.

По отношение на Споразумението за добросъседство президентът сподели, че има най-малко един милион разнообразни тълкувания и още един милион в България.

„ От страната на изказванията на някои български политици, във всичките им изявления, в които от време на време имат радикални възгледи към нас, никой не оспорва сегашното. Нито езикът, нито нацията, нито етническата принадлежност. Всички от българска страна споделят, дано да забележим в този момент по какъв начин са били нещата в исторически проект. Мисля, че това може да бъде насочна точка “, сподели Пендаровски, цитира думите му Фокус.

Обективно, акцентира той, някои елементи от българската декларация засягат някои неща, които не би трябвало да се пипат.

„ Когато споделих „ в случай че това е причина за присъединение към Европейски Съюз, да не сме македонци, които приказват македонски, тогава за какво ни е подобен Европейски Съюз “, не значи, че ние се отхвърляме от Европейски Съюз. Това е просто алената линия, която би трябвало да имаме. Трябва да я сложим и съм сигурен, че след изборите ще реализираме държавен консенсус. В този миг всички мислят същото “, сподели Пендаровски.

Според него страната е имала държавна позиция в договарянията с Гърция и това е безспорен консенсус, че сме македонци, които приказват македонски.

„ Езикът е стълбът на нашата еднаквост. Ако го наречете като формален език на не знам коя страна, това не е задоволително. Имаме кодификация на езика през 1946 година, а през 1977 година е първата му интернационална обява, която в системата на Организация на обединените нации и други интернационалните организации гласи, че македонският език е несъмнено самостоятелен език със личната си специфичност и е част от южнославянската езикова група “, сподели Пендаровски.

Ако имаме цялостен консенсус в страната по този въпрос, съгласно Пендаровски, страната ще бъде доста по-силна в договарянията.

Проблемът, съгласно него е, че някои интервали от работата на взаимната комисия започнаха да водят до повече политически диспути, в сравнение с дебатите на историците, и бяха изложени чисто политически възгледи.

„ Българската страна с изключение на други възражения споделя, че комисията не работи от година по искане на македонската страна. Това не е правилно, те стопираха да работят, тъй като влязохме в предизборния интервал, с цел да не политизираме въпроса. Излизам оттатък това и ще прикани нашата комисия да насрочи среща с българските историци още на следващия ден. Разговаряйте, за какво би трябвало да бъде мотив против нас, че не желаеме да си сътрудничим 10 месеца “, акцентира Пендаровски.

Според Пендаровски комисиите би трябвало да работят непрестанно. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР