Теодора Цанева е име, което още не е познато на

...
Теодора Цанева е име, което още не е познато на
Коментари Харесай

Без конкуренция: 17-годишната Теодора, която няма загуба в каратето и мечтае за световна титла

Теодора Цанева е име, което още не е познато на необятната аудитория у нас. Тесните експерти в международното карате обаче към този момент виждат в нея голям капацитет, който се чака да се разгърне в идващите няколко години, написа Actualno.com.

Българката е измежду най-хубавите каратистки в света в своята категория до 53 кг, като се подрежда на пето място в международната класация при девойките под 18 години. Без конкуренция в България, Теодора е най-високо ранкираният каратист на България от всички възрастови групи (момчета, девойки, мъже, жени). Теодора среща проблем у нас с неналичието на мощна конкуренция, което постанова да взе участие на допустимо повече мощни шампионати в чужбина, с цел да може да продължи да се развива в каратето.

„ За мен каратето е метод на живот. В България нямам изгубен мач. “, споделя 17-годишното момиче.

Младата българка към този момент има зад тила си няколко доста мощни достижения в младежките международни лиги по карате - два златни, един сребърен и два бронзови медала, завоювани на шампионати в Италия, Турция, Хърватия, Мексико. Към тези оценки прибавя и влиятелно пето място на европейско състезание.

Треньор на Теодора е нейният татко - Николай Цанев, който е дълготраен играч и треньор по карате. Той признава, че е мъчно сами да финансират участията си. „ На всички международни лиги си поемаме сами разноските. На тези юношески лиги няма награден фонд и няма действителна възвръщаемост на средствата, които влагаме “, разяснява Николай Цанев.

Държавата, и в частност федерацията по карате, отделя средства единствено за европейски и международни шампионати. Но на юношески международни лиги се натрупат и точки за международната класация. Петото място на Теодора Цанева в международната класация при девойките под 18 години я слага в добра изходна позиция за влизането ѝ при дамите след година.

Теодора и нейният татко към този момент гледат към първия огромен шампионат при дамите - европейското състезание през месец май 2024-та. А огромната цел в дълготраен проект е да стане международна шампионка.

 

 


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР