Тенденцията на повишаване на лихвените проценти все още не се

...
Тенденцията на повишаване на лихвените проценти все още не се
Коментари Харесай

Цветослав Цачев: Пикът на лихвите в еврозоната ще се отрази и на лихвените проценти в България

Тенденцията на повишение на лихвените проценти към момента не се отразява значително на банковите депозити и на заемите у нас, само че рано или късно и това ще стартираме да го усещаме. Това сподели Цветослав Цачев – основен капиталов съветник на " ЕЛАНА Трейдинг “, в предаването " Човекът на фокус “ на Радио " Фокус “.

Той изясни, че наклонността на повишение на лихвените проценти, почнала в Съединени американски щати преди година, към този момент завършва. Това ще се случи и в еврозоната на по-късен стадий. " Смятам, че приказваме за пик на лихвите към 4-4,5% в еврозоната тази година. Това ще се отрази с още някакво едва покачване и на лихвените проценти, които виждаме и в банките в България, само че към този момент можем да кажем, че има непоклатимост на банковите пазари “, изясни Цачев.

Очакванията му са, че рано или късно средствата от банковите депозити ще стартират да бъдат пренасочвани към други по-доходни финансови принадлежности. " В Съединени американски щати този развой стартира и се ускорява. Банките стартират да се конкурират, с цел да резервират депозитите, и стартират да лимитират кредитирането. В Европа такива принадлежности на паричния пазар няма толкоз известни и налични за елементарния консуматор и това в някаква степен стопира растежа на лихвите по депозитите “, уточни специалистът.

" В момента, в който банките станат внимателни и натиснат педала на спирачката, това незабавно ще се отрази върху стопанската система, само че тя няма да бъде толкоз трагична, колкото 2012 година в Европа и 2009 година в Съединени американски щати “, предвижда още Цачев.

80-90% от ипотечните заеми в Съединени американски щати са с закрепена рента на доста ниски равнища и те няма да усетят покачването на лихвените проценти. В Европа обаче лихвите са главно плаващи и това повишаване се отразява съществено върху приходите на хората с ипотеки. " Това ще го виждаме и в България в идващите година-две. С течение на времето лихвите ще стават все по-високи “, предизвести капиталовият съветник.

При търсенето и предлагането на недвижими парцели също се чакат съществени размесвания, добави Цачев. Затова в случай че човек има намерение да влага в неподвижен парцел, той би трябвало да е наясно с това каква рентабилност му носи това. " Ако приказваме за рентабилност от 3-4%, тя доста бързо ще бъде заличена от растежа на разноските по ипотеки и не е добра рентабилност. Затова, когато човек потегля да прави някаква инвестиция, би трябвало да търси най-малко 5-6% възвращаемост все още, което е много мъчно на прегрелия пазар на жилища в България “, разяснява той.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР