Темпът на повишаване на потребителските цени в Чехия се забави

...
Темпът на повишаване на потребителските цени в Чехия се забави
Коментари Харесай

Чехия отбеляза най-слабия месечен темп на инфлация от декември 2018 г. насам

Темпът на повишение на потребителските цени в Чехия се забави повече от предстоящото през февруари, достигайки най-ниското си ниво от повече от пет години.

Това се дължи значително на спада в цените на храните, демонстрират най-новите данни на чешката статистическа работа, съобщи ДПА, представено от Българска телеграфна агенция.

Потребителските цени в Чехия се покачиха с 2 на 100 на годишна база през февруари, до момента в който през януари растежът им бе 2,3 на 100. Анализатори чакаха инфлацията в централноевропейската страна да се намали по-малко - до 2,2 на 100.

Това е най-слабият месечен ритъм на инфлацията в Чехия от декември 2018 година.

Цените на храните и безалкохолните питиета през февруари се намалиха с 4,8 на 100 на годишна база. Цените на облеклата и обувките бяха нагоре с 5,8 на 100, до момента в който през януари повишаването им бе 5,9 на 100.

Междувременно цените на превоза форсираха повишаването си до 1,1 на 100 на годишна основа при регистрирани 0,4 на 100 през януари.

На месечна база - през февруари по отношение на януари - чешките потребителски цени се покачиха с 0,3 на 100 при предстоящо нарастване от 0,4 на 100.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР