Тематично пътуване до най-дългия висящ мост в света в Турция

...
Тематично пътуване до най-дългия висящ мост в света в Турция
Коментари Харесай

Камарата на инженерите в Плевен реализира пътуване до най-дългия висящ мост в света

Тематично пътешестване до най-дългия провесен мост в света в Турция реализира в интервала 30 юни – 2 юли районната гилдия в Плевен на Камарата на инженерите в България.

Близо 60 инженера от Северна България участваха в запаметяващото се прекарване в южната ни съседка. Освен от Плевенската гилдия, в целевата екскурзия се включиха представители от районните колегии във Враца,  Велико Търново, Ловеч и Русе.

Мостът “, открит през м. март на актуалната 2022 година, обезпечава най-кратката шосейна връзка сред европейския и азиатския бряг през пролива Дарданелите.

С главния си отвор от 2023 m неповторимото инженерно оборудване в Турция надминава моста в Япония с 32 m и става най-дългият провесен мост в света. Двете опорни колони са високи по 318 m, което го прави втори по височина в Турция след моста.

Построен е по модела на публично-частно партньорство сред държавния и частния бранш. Инвестицията е на стойност 2,5 милиарда евро. По информация от интернет Турция се подрежда на трето място в Европа и на 13-то място в света по използване на този бизнес модел.

Новото транспортно оборудване свързва градовете Гелиболу и Лапсеки. Досега връзката се осъществяваше с фериботи, като пътуването отнемаше към час и половина. По новия мост дистанцията се изминава с кола за към 6 минути против сумата от 200 турски лири.

Очакванията са, че с направената инвестиция ще има забележителен принос за активизирането на турския туризъм по егейското крайбрежие. Според направени планове, вложението ще обезпечи на страната годишна облага от 415 милиона евро от икономисване на време, гориво и понижаване на въглеродни излъчвания.

Мостът е построен от стомана. Дълъг е 3563 метра, необятен е 43,06 метра. Платното на моста “Чанаккале 1915 ” има 6 ленти за придвижване, по три във всяко направление, като част от автомагистралата Къналъ-Балъкесир, дълга 321 км и струваща 2,8 милиарда $. В допълнение мостът има по две пешеходни пътеки от всяка страна.

Няколко са символиките при създаване на оборудването: цифрата в названието „ 1915 “ и датата на начало на строителството, „ 18 март “, са свързани с морската победа на Турция на 18 март 1915 година по време на военно-морските интервенции от. Дължината на основния отвор на моста, 2023 m, се отнася до стогодишнината на Турската република, която се навършва през 2023 година

Въпреки, че направеният опит през турската районна камара в Чанаккале за образуване на техническа презентация в границите на тематичното пътешестване се оказа несполучлив, най-много поради късите периоди по организация на пътуването, това не помрачи градуса на настроението, защото представителите на инженерната колегия от Северна България на място се увериха в уникалността на оборудването и видяха моста.

В рамките на тематичното пътешестване по задание на Регионалната гилдия на КИИП в Плевен за първи път локалната компания „ Дари Травел “ провежда екскурзия тъкмо по подобен маршрут, който се оказа много забавен. В богатата съпътстваща туристическа стратегия бяха включени посещаване на крепостта в Келитбахир, строена за преодоляване на проливите в най-тясната им точка, двучасова разходка в антична Троя, българската черква „ Свети Константин и Елена “ и Селимийе джамия в Одрин.

Всички направиха доста фотоси и запечатаха прелестни моменти дружно.

Колегията на КИИП в Плевен е районен обучителен център за Северна България. Към момента в локалната инженерна колегия членуват 228 инженера, обединени в общо осем професионални секции – Конструкции на здания и съоръжения;Транспортно строителство и транспортни съоръжения; Водно строителство; Геодезия, приложна геодезия; Минно дело, геология и екология; Електротехника, автоматика, съобщителна техника; Отоплителна, вентилационна, климатична и хладилна техника, топло и газоснабдяване; Технологии. В пътуването до Чанаккале имаше представители и на осемте професионални секции, а по този начин също и двама архитекти.

Видео, обясняващо дългата история и инженерните провокации на плана, е налично на:
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР