Темата за война между институциите вече е затворена страница, коментира

...
Темата за война между институциите вече е затворена страница, коментира
Коментари Харесай

Цветанов: След указа темата за война между институциите вече е затворена страница

Темата за война сред институциите към този момент е затворена страница, разяснява пред публицисти ръководителят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов откакто президентът Румен Радев подписа указа за освобождение на Младен Маринов като основен секретар на Министерство на вътрешните работи, защото е номиниран да оглави министерството.

" Радвам се, че разсъдъкът надви и това, което се генерираше през последните дни за война сред институциите, към този момент можем да кажем, че е затворена страница ", сподели Цветанов. Той уточни, че процедурата по измененията в кабинета на следващия ден ще бъде завършена. Убеден съм, че оставките ще бъдат гласувани и ще бъдат гласувани новите министри, разяснява той.

Цветанов означи, че съгласно конституционни съдии съгласувателната процедура при освобождението на Младен Маринов е била непотребна. Няма закон, който да изисква тази съгласувателна процедура, има подзаконов нормативен акт и това е устройственият устав на Министерския съвет, където е заложено, че би трябвало да има координиране сред Министерски съвет, респективно министъра на вътрешните работи, при назначението, добави Цветанов.

В отговор на въпрос по какъв начин се е стигнало до тази обстановка той разяснява, че президентът, вслушвайки се в концепциите на свои съветници, " взима такава една хард позиция, търсейки борба ".

Председателят на ПГ на ГЕРБ изясни, че всички нужни документи за освобождението на Младен Маринов са постъпили още при първата преписка, която е осъществена от Министерския съвет към президентството, а това, което е направил през вчерашния ден вътрешният министър в оставка Валентин Радев, е било да повтори тази преписка с безусловно същите приложения и съпроводителни писма.

Председателят на ПГ на " Обединени патриоти " Волен Сидеров разяснява, че упорството от страна на президента е било ненужно. " Радвам се, че президентът се е коригирал, тъй като другояче влизахме в един спор сред институциите, който няма действителна причина ", сподели той във връзка на указа на президента за освобождението на Младен Маринов и поздрави президента за " вярното решение да не прави повече пречки на кабинета " и Министерство на вътрешните работи да не стои без министър.

Сидеров уточни, че няма безусловно нищо нелегално при предлагането на Младен Маринов за освобождение. Той уточни, че от администрацията на Министерски съвет настояват, че не е имало пропуски при документите, само че президентът е намерил. Важното е, че в този момент нещата са изчистени, добави той. Нека това да бъде поука за бъдещи такива дейности, да не се оставя подозрение за пренебрегнатост и за неуважение, прикани Сидеров. Той разяснява, че има забележки дали Румяна Бъчварова би трябвало да бъде шеф на кабинета на премиера Бойко Борисов.

" За поддръжката на новите министри Обединените патриоти сме единни, за оставките на тримата министри партия НФСБ има друго мнение ", сподели още той.

Заместник-председателят на ПГ на " Българска социалистическа партия за България " Антон Кутев разяснява, че не вижда нищо необичайно, че президентът е подписал указа за освобождението на Младен Маринов - по кое време ще го подпише бил негов избор. Кутев сподели, че дори не вижда и разминаване сред институциите. Според мен имаше някакво съизмерване на рейтинги или на институционална мощ в страната, което беше излишно, разяснява той.

Кутев заявява, че на следващия ден за гласуването на измененията в кабинета в пленарната зала ще бъде цялата група на " Българска социалистическа партия за България ", а освен 20 нейни представители. От левицата към този момент оповестиха, че ще гласоподават срещу промените на министри, тъй като желаят оставката на целия кабинет.

В отговор на въпрос водачът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ също разяснява, че от Движението няма да поддържат измененията в държавното управление, тъй като имат ясна позиция срещу модела на това ръководство.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР