Темата за тежестта на ученическите раници отново е актуална след

...
Темата за тежестта на ученическите раници отново е актуална след
Коментари Харесай

„Чети етикета”: Ще решат ли шкафчетата в училище проблема с тежките раници?

Темата за тежестта на ученическите раници още веднъж е настояща след новите оферти от Министерството на образованието, които плануват шкафчета в учебните заведения. Ще стигнат ли близо 3 милиона лв. за всички учебни заведения в страната?

Според рекомендациите на здравното министерство раницата би трябвало да е до 15% от тежестта на ученика. Така да вземем за пример при деца на 8 година раницата би трябвало да тежи към 4 кг.

„ Не бива в класната стая да се носят пособия, които не се употребяват. Ако в даден час се употребява единствено образователната тетрадка, даже учебникът не е необходим”, разяснява в студиото на bTV зам.-министърът на образованието Таня Михайлова.

„ Изпратихме писма до районните ръководства, с цел да бъдат публикувани до шефовете на просветителните институции, с което споделяме, че в часа би трябвало да се употребяват само и единствено утвърдените учебници и образователни комплекти от Министерството на образованието и науката”, добави тя.

Сумата за шкафчета за учениците от от I до VII клас е 2,9 млн. лв.. Могат да бъдат обезпечени към 200 000 шкафчета, като концепцията е, че всяко учебно заведение може да кандидатства. Предвидено е учебните заведения да вземат участие и със съфинансиране, обясни Михайлова.

--> Васил Николов от гражданска инциатива „ За качествена и новаторска просветителна система” разкритикува метода, по който ще се ползва взетото решение. Едно от най-важните неща, с които не е склонен, е критерият, по който ще бъдат класирани учебните заведения. „ Пак се дава преимущество на едно огромно учебно заведение с по-голям бюджет да има опция да съфинансира. Малките учебни заведения, които нямат по този начин или другояче никакви пари, в последна сметка не могат да си позволят”, означи той. „ Настояваме да има написана тактика, ясно е, че тези шкафчета не може да са панацея, която ще реши казуса с раниците. Трябва да се приложат повече мерки”, безапелационен е Николов.

Според Диян Стаматов, шеф на 119-о учебно заведение в София, плануванаъа сума е дребна, само че като първа крачка е доста добър ход. Малките учебни заведения имат по-голям проблем и би трябвало да бъдат подкрепени, призна той.

„ Успешен вид, който се пробвах да приложа в учебното заведение за V и VII клас, e с блоково разположение на образователните предмети. Вторият период те нямат 7 разнообразни предмета, а 3”, изясни Стаматов, като по този начин по думите му ученическите раници ще се олекотят с 50-60%.

Двете деца на Ива Блъскова – близнаците Лора и Даниел, учат в четвърти клас. Една от раниците обаче е на гърба на Ива, с цел да помогне на 10-годишната си щерка.

„ Един път мерих какъв брой тежи раницата и беше 8 кг, може би е било в дните, в които имат повече часове. При нея има леко изкрияване и по тази причина сме по-внимателни и гледаме да остави каквото може вкъщи”, изяснява майката.

Най-натовареният ден в програмата на децата е понеделник, когато чантите са безусловно претъпкани. Затова в класните стаи на най-малките в столичното 119-о има и дървени шкафчета.

Още преди няколко години управлението на учебното заведение събира пари от родителите и купуват дървени шкафчета за децата. Признават, че парите в бюджета не стигат, по тази причина всяко семейство се включва с 30 лв..

„ До това решение се стигна след взаимен разговор, тъй като за толкоз дребни деца не е добре да носят толкоз тежки раници”, уточни зам.-директорът на 119-о СУ „ Акад. Михаил Арнаудов” Симеон Ангелов.

Междувременно родителите вършат всичко допустимо да разтоварят чантите.

С помоща на този кантар направихме опит – проверихме какъв брой тежат Лори и Дани и каква е тежестта на техните раници и дали могат да се оправят с тази тежест всеки ден, без това да е рисково за здравето им.

Какво ще покаже кантара, ревизираме с майка им Ива. Дани тежи 44,8 кг, а дружно с раницата е 49,2 кг, или тежестта на раницата е под 5 кг. Лора е сензитивно по-лека, с цели 12 кг, само че носи толкоз, колкото и брат си. Раницата ѝ обаче в някои дни от седмицата е доста повече от 5 кг.

За часа по математика децата носят цялостен комплект от разнообразни материали. „ Учебник по математика, образователна тетрадка, персонална тетрадка и алманах по математика, като означавам, че сборникът не е наложително да се носи всеки ден, а единствено в дните, когато се работи с него или има заложена спомагателна домашна работа по него”, обясни началният преподавател Емилия Палмаркова. Според нея доста рядко обаче родителите и децата оставят учебници в шкафчетата. Те се употребяват главно за спортните екипи и материалите по изобразяване.

„ Според мен разновидността с електронните учебници е доста добър, защото тогава няма да има потребност да се носят учебници от у дома. Ще могат да работят по електронния учебник”, счита Ива Блъскова.

В главно учебно заведение „ Св. св. Кирил и Методий” в Балчик учат близо 180 деца. Жанина има свое шкафче, само че счита, че такива би трябвало да има във всяка стая. Според шефа бюджетът на учебното заведение не разрешава сами да купят още шкафове. Затова разчитат на просветителното министерство.„ Ако става въпрос за доста най-малък бюджет или част от него – да, само че като цяло едно въвеждане всеобщо на оборудването особено за нас ще бъде непостижимо, защото нашият бюджет не е от доста големите”, разяснява шефът на учебното заведение Станислав Николов.

Родители обаче са скептични, че единствено шкафчетата ще облекчат тежестта на ученическите раници.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР