Темата за либерализацията на тока за бита отдавна е на

...
Темата за либерализацията на тока за бита отдавна е на
Коментари Харесай

Експерт: Eнергетиката и крайните цени ще стават все по-чувствителна тема

" Темата за либерализацията на тока за бита от дълго време е на дневен ред. Основната причина за това е, че цените на електрическата енергия са доста сензитивна политическа тематика. Включително това, че явно предстоят нови избори, не е в поддръжка на това промяната да бъде завършена ", разяснява пред деканът на Стопанския факултет на Софийския университет Атанас Георгиев. Според него тематиката за енергетиката и крайните цени на силата ще става все по-чувствителна. По думите му партиите желаят да държат това под надзор, тъй като това е един от факторите за публичното мнение и настроенията към тях.

" По-резки придвижвания сигурно не са мечтани от нито една от политическите партии ", акцентира той.

" Основната цел на това да бъдат обвързани цените при краен консуматор с цените на пазара на едро е да може да се предадат по-ясно сигналите на това в кои часове силата е по-скъпа и в кои часове има повече остатъци от нея ", изясни Георгиев. По думите му точно това е главната цел на промяната на електроенергийния пазар:

" Така, както по-големите консуматори на пазара на едро непосредствено могат да получат ценови сигнали и да настроят потреблението си, по същия метод и семействата да могат да реагират на повишаващите се цени в избрани часове и намаляващите цени в други ", счита той.

По думите му нормално тази промяна се комбинира с някакви обезщетителни ограничения и прекачване на огромни средства сред разнообразни участници по веригата.

" Включително и вчерашните вести за това, че се ползва забавен финансов инженеринг, който можем да назовем " бързи заеми " в енергетиката, също е в тази посока. Виждаме ексцентрични принадлежности, като да вземем за пример министерство купува дълг, комерсиално сдружение прави дарения на държавен фонд – всичко това е поради привършване на предходните модели на отплата сред обособени елементи от веригата в добавената стойност. Трябва да се запитаме – в случай че не бяха държавни всички тези участници по веригата или общински, дали подобен вид финансов инженеринг би бил вероятен или тогава може би щяха да се търсят действителните решения на тези проблеми ", уточни Атанас Георгиев.

Според него може да се чака в допълнение доизкусуряване на финансовия инженеринг, който да разреши от 1 юли да се случи нещо, което няма да е цялостна либерализация, само че ще отрази още една стъпка по пътя в тази посока.

Той означи обаче и устойчивостта на подобен вид решения:

" В идващ миг, когато има друга настройка в министерството, в Министерския съвет или Народното събрание – при всяка смяна се избира друг метод за решаването на тези въпроси ", означи специалистът и добави:

" Ясно се вижда при тези решения, че сметката може да бъде платена или от потребителите, или от данъкоплатците ".

Относно " Топлофикация София " и парите, които би трябвало да се насочат натам, с цел да има тя газ, Георгиев изрече мнение: " С конюнктурни ограничения се вземат решение систематични проблеми. Това няма по какъв начин да бъде стабилно ".

Според него този въпрос няма по какъв начин да бъде решен трайно, преди да има някаква визия за това по какъв начин ще се развива – като общинско или различен вид сдружение. Докато има неустановеност, евентуално подобен вид конюнктурни решения ще продължат, изрече мнението си той. По думите му " Топлофикация " е сложена на сериозен пазарен риск:

" Когато има едно подвластно сдружение в системата, страдат и останалите. В случая " Топлофикация София " е подвластна, не може да си заплати задълженията, тъй като не може да си събере вземанията. Това няма по какъв начин да не се отрази на останалите по веригата ".

Георгиев счита, че би трябвало да се търси решението в самата " Топлофикация ".
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР