Темата с чиновническия тормоз в България отново стана видима след

...
Темата с чиновническия тормоз в България отново стана видима след
Коментари Харесай

Държавата се присети за чиновническия тормоз

Темата с чиновническия тормоз в България още веднъж стана забележима откакто стана ясно, че профилирано проучване е открило 1701 казуса при административното обслужване в страната, които съставляват самобитен чиновнически тормоз . Става въпрос за непотребни услуги и такси, редене на опашки, искане на ненужни документи, прекомерно мудна работа.

На прицел е Министерство на вътрешните работи - поради излишно изисквани персонални данни при издаване на документи, твърди в. " 24 часа ", a съгласно медията това е главен пункт в модела за промяна на административното обслужване, който предлага вицепремиерът Томислав Дончев.

Въпреки че не е планувано в закона при издаване на персонални документи, Министерство на вътрешните работи изисква от жителите да дават информация като имена и ЕГН на брачна половинка си и имена и дата на раждане на родителите. Реално тази информация е изцяло ненужна, а също така Министерство на вътрешните работи може да си я набави по длъжностен път през националната система " Население ", написа в предложенията на Томислав Дончев. Заради това вътрешното министерство би трябвало да промени заявките за издаване на персонални документи, планува пакетът от ограничения на вицепремиера.

Друго предложение - подновяването на шофьорска брошура да става най-вече за седмица, а за персонална карта или паспорт да е два пъти по-бързо - 3 дни. Това действително значи да ги няма услугите " бързо " и " експресно " издаване на персонални карти/паспорти, надлежно да не се събират такси за тези услуги. При възобновяване на шофьорска брошура поради заменена персонална карта при цивилен брак дамите да не заплащат такса за книжката, е трета от рекомендациите към Министерство на вътрешните работи.

Освен това вътрешното министерство би трябвало да направи допустимо заявките за издаване на шофьорска брошура да се подават във всяко отделение. или посредством пощенски куриери, а не както е сега единствено в поделението по адресна регистрация. " Местата за подаване на заявките са лимитирани по непрекъснат адрес, без да има спънка да се подават във всяко звено, доколкото заявките се разпечатват от единна система ", написа в претекстовете към предлагането за тази смяна. Освен това би трябвало да отпадне и условието за даването на номер на персонална карта за използването на съвсем всяка услуга в страната.

Административна картинка

Според Томислав Дончев съвсем всяка администрация в България може да облекчи жителите, като вкара опцията заявяването на услугите ѝ да става устно или по пощата. Освен това - 174 услуги, които съставляват засвидетелствуване, могат да бъдат вътрешни т.е. обменът на информация да е сред администрациите, а не жителите да бъдат карани да го вършат. Издаването на известие за гибел, когато човек е умрял в болница да вземем за пример, към този момент ще е вътрешна услуга. Вътрешна услуга става и издаването на записка, че съответен човек не се води на психиатричен доклад. Такава се изисква за редица неща - от записване в университет до приемане на позволение за оръжие, и се издава от психодиспансер.

Общините също ще би трябвало да се откажат от редица противозаконни режими и услуги, които са въвели. Сред тях са да вземем за пример издаване на позволение за търговия с цигари и алкохол, каквото сега издава Каварна. Друга процедура, която би трябвало да остане в предишното е опцията общините да позволяват или не на компаниите да удължават работното си време. София пък ще би трябвало да се откаже да издава позволение за осъществяване на таксиметрови транспорти.

Обслужването на едно гише не работи

Въпреки че съществува от години и е наложителна, системата за обслужване на едно гише действително не работи, открила инспекцията на екипа на вицепремиера Томислав Дончев. Като образец е посочено още веднъж Министерство на вътрешните работи, където правилото на обслужването на едно гише официално е въведен. Гражданите обаче би трябвало на няколко пъти да се редят пред него, защото непрекъснато служителите им изискват заплащането на такси, което става на друго гише.

Оказало се и че гишетата, които обслужват жители по време на обедните почивки, са незадоволителни. Проблеми с дългите и доста на брой опашки съществуват и в организацията по кадастъра. 20% от общините в страната пък изобщо не са въвели обслужването на едно гише и жителите би трябвало да обикалят опашките. Освен това доста от административните здания са недостъпни за хора с увреждания.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР