- От всички атаки на Тръмп срещу международния ред търговската

...
- От всички атаки на Тръмп срещу международния ред търговската
Коментари Харесай

Търговска и други войни



- От всички офанзиви на Тръмп против интернационалния ред комерсиалната му политика е най-агресивната и непреклонната.
- За Европа, привикнала да разчита на поддръжката на Америка - в това число за личната си защита - Тръмп е потрес.
- Въпросът е дали европейските водачи имат куража и способността да отвърнат на удара.
Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Още по тематиката
Йън Бремър: Тръмп вижда света като бизнес и връзките като правене на покупко-продажби

Президентът и създател на Eurasia Group пред " Капитал "
6 юли 2018
Военното " прасе-касичка "

Съединени американски щати все по-свирепо притискат европейските си съдружници да поемат възходящ дял от разноските за въоръжени сили
6 юли 2018
Франко-германският мотор възпламени

Германия одобри еврозоната да има обособен бюджет, което ще отвори врата за повече промени в единната европейска валута
21 юни 2018
Как да търгуваш с такива другари

Доналд Тръмп отхвърля да разбере, че протекционизмът е освен неприятна политика, само че неприятна стопанска система
15 юни 2018
Срещата на Г-7 в една фотография

Кой кой е и защо се бори на най-споделяната снимка с Тръмп и Меркел от Канада
10 юни 2018
Правете търговия, не война

Тръмп употребява митата като опасност, с цел да изтръгне отстъпки от комерсиалните сътрудници на Съединени американски щати и да ги принуди да образуват общ фронт против Китай
30 мар 2018
Как се обмитяваше стоманата

Заплахите на американския президент Тръмп да вкара мита върху стоманата и алуминия бяха признати като оповестяване на комерсиална война. От нея ще изгубят всички
8 мар 2018
Решението на Тръмп за Ерусалим или чия е тази столица

Освен че е провокативен и рисков, ходът на американския президент не е от изгода за никого, в това число за Съединени американски щати
7 дек 2017 " Ние сме Америка, кучко. " Това е методът, по който върховен чиновник в Белия дом формулира въшнополитическата теория на Доналд Тръмп. Президентът просто демонстрира междинен пръст на открития световен ред и на целия свят, който съгласно него се държи непочтено с Америка, третира я като прасенце-касичка и не засвидетелства нужния почит към нейната мощ и великолепие.
Само в последните три месеца Тръмп извърши четири неща, немислими за американски президент от последните десетилетия - извади Съединени американски щати от нуклеарното съглашение с Иран, направи среща на върха със севернокорейския деспот Ким Чен Ун, разгласи комерсиална война на Китай и зашлеви съдружниците си с мита върху стоманата и алуминия.

За Европа, привикнала да разчита на поддръжката на Америка - в това число за личната си защита - Тръмп е потрес, който в началото провокира обезсърчение, а след това блуждаене в търсене на тактика по какъв начин да отговори и най-много по какъв начин да се научи да се оправя без уюта на трансатлантическия съюз.

Оптимистичната доктрина е, че Тръмп прави услуга на Европейски Съюз, тъй като може да го сплоти в миг, когато вътрешните пукнатини се уголемяват. Ако американският президент извърши опасността си и ескалира още повече комерсиалната война с налагане на мита върху европейските коли, натискът върху водачите на Европейски Съюз за обединен отпор единствено ще се ускори. " Европа би трябвало да разбере, че към този момент живеем в различен свят, в който всяка уязвимост се санкционира. Нещо повече, Европа би трябвало да потвърди силата си в обстановка, в която всички желаят да я разделят. Затова най-важният въпрос е дали националните водачи са подготвени да играят за мощна Европа, или ще търсят самостоятелни пътища за избавление ", споделя пред " Капитал " политологът Иван Кръстев (вижте изявлението с него тук). И прибавя, че единственият късмет на европейските страни да имат почтени търговски връзки със Съединени американски щати е да играят дружно.

Песимистичната версия е, че Европейски Съюз ще пропусне и този късмет да порасне, като просто се сниши и изчака бурята " Тръмп " да отмине с вярата по-късно всичко да бъде както преди. Само че даже той да не завоюва втори мандат, това ще е слаба разтуха, в случай че до тогава е съумял да унищожи всевъзможни остатъци от ред и е оставил безреден свят на търговски войни, нуклеарни закани, разрушени съюзи и районни спорове.

Множество димящи мита

" Тръмп вижда света най-много като бизнес. Това е свят, в който общите полезности значат малко, в случай че въобще костват нещо. Ако се огледа през тази призма, обичайните съдружници и интернационалните организации не оказват помощ изключително на Америка, а в противен случай - лимитират я ", показва пред " Капитал " Йън Бремър, създател и президент на консултантската компания Eurasia Group (вижте изявлението с него тук). От всички офанзиви на Тръмп против интернационалния ред комерсиалната му политика е най-агресивната и непреклонната. Той освен стартира борби на няколко фронта, само че и съгласно изминал проектозакон на неговата администрация президентът желае да получи правото да постанова мита по свое убеждение, без глоба от Конгреса, и да подписва покупко-продажби на двустранна база, прекрачвайки разпоредбите на Световната комерсиална организация (СТО) за многостранно договаряне. Това би означавало Америка на процедура да излезе от СТО, даже и без да го прави публично (както Тръмп на няколко пъти е заплашвал да направи). Макар оповестеният от уеб страницата Axios документ да е в начална фаза и надалеч от приемане, той е индикативен за метода на мислене в Белия дом.

Сметката от започнатите от Тръмп търговски спорове съгласно някои калкулации може да надвиши сумата от 1 трлн. $ (което се равнява на 6% от международната търговия със стоки). След като от 1 юни Съединени американски щати наложи мита върху стоманата и алуминия, от 26 юни Европейски Съюз вкара контрамерки върху американски артикули на стойност 3.3 милиарда $. Освен това на 6 юли влизат в действие митата на Вашингтон върху импорт от Китай за 34 милиарда $. В отговор от същата дата Пекин вкарва ответни мита върху американски артикули за 50 милиарда $. Разгневен от контрамерките на Пекин, Тръмп приготвя още мита върху китайски импорт за 200 милиарда $ и се заканва да удари и артикули за още толкоз. Ако Тръмп стартира и автомобилна война и Европейски Съюз отговори (Брюксел приготвя углавен проект за облагане на американски артикули за 10 милиарда евро), митата и контрамитата ще обиден търговски потоци за общо над 650 милиарда $. И всичко това дотук е даже без да се включва търговията на Съединени американски щати с Канада и Мексико, възлизаща на 1.1 трлн. $, която може да бъде ударена от настояването на Тръмп за предоговаряне на НАФТА.

Така, откакто дълго време се надяваха, че Тръмп блъфира, в този момент вложители, компании и политици се приготвят за живот в изискванията на комерсиална война, за която още не е ясно до каква степен ще ескалира. Вярно е, че плануваните директни резултати даже от необятен търговски спор не наподобяват чак толкоз трагични. Според калкулации на Peterson Institute for International Economics, в случай че Тръмп наложи мита от 25% върху вноса на коли и автомобилни елементи и всички търговски сътрудници на Съединени американски щати отговорят с ответни ограничения, това ще понижи продукцията на американския авто бранш с 5%, а работните места - с 4%. Това ще бъде потрес, само че не голям. Дори пълномащабна комерсиална война, при която митата върху всички артикули в международен мащаб се вдигнат с 10%, ще свие световния Брутният вътрешен продукт с по-малко от 2%. По-вредни от непосредствения резултат обаче са дълготрайните вреди, които икономическото затваряне и несигурността ще нанесат върху нововъведенията и продуктивността.

Макар тактиката с контрамерките да е скъпа и рискована, търговията е полето, на което Европейски Съюз за момента съумява да даде най-решителен отпор на Тръмп. " Европейците са подготвени да отговорят, когато става въпрос за икономическите връзки. Това доближава до сърцевината на европейския план и в Европейски Съюз има много мощен консенсус да няма прегъване пред настояванията на Тръмп и погазването от негова страна на разпоредбите на СТО ", споделя пред " Капитал " Йозеф Янинг, шеф на берлинския офис на Европейския съвет по външна политика (ECFR).

Правото на силата или силата на правото

Както обобщава сп. Economist, Тръмп явно вижда света по метода, по който в годините си на предприемач е гледал на пазара на недвижими парцели в Ню Йорк - " място, където прецакваш или биваш прецакан ". Всъщност не е изключено в кратковременен проект тактиката му на напън и рекет да даде известни резултати. " Вече виждаме това в областта на търговията - Южна Корея, Бразилия и Аржентина капитулираха, приемайки американските условия, без изключително да се опълчват. Може би същият способ ще издейства на Съединени американски щати по-изгодна договорка за НАФТА. В дълготраен проект обаче този едностранен силов метод сериозно подкопава въздействието на Съединени американски щати ", показва Йън Бремър.

Що се отнася до Европейски Съюз, тактиката на Тръмп към него явно е същата като на Русия и Китай - разделяй и владей, отбелязва колумнистът на в. Financial Times Гидиън Рахман. Въпросът е дали европейските водачи имат куража и способността да отвърнат на удара. " Европа дава отговор с езика на силата единствено когато европейците усещат характерна опасност за своя разцвет и сигурност. В този смисъл американската политика или маневрите на Русия и Китай са тревожни, само че към момента не са задоволително заплашителни, с цел да провокират масиран отговор ", счита Йозеф Янинг. Неговата прогноза е, че вместо Европейски Съюз да образува единна тактика, по-големите страни с интернационална тежест ще работят от името на всички.

Макар и не съвършен, това е по-реалистичният вид да вземем за пример за защитата, където група от страни могат да образуват авангард. " Ако европейците са съществени за постигането на стратегическа самостоятелност, те могат да го създадат. Обединените европейски отбранителни разноски и обединените военни сили са задоволителни за пазене на членовете на Европейски Съюз (с изключение на нуклеарната сфера, където потенциалът на Франция и Англия евентуално не е достатъчен). Но методът за споделено потребление на тези запаси, за образуване на военните сили и разполагането им е тотално несъответстващ. И с цел да се промени това, са нужни огромни политически решения, които не са нито известни, нито лесни за взимане ", показва Йозеф Янинг.

" Америка ще остане най-близкият сътрудник на Европа и приказките за цялостна " стратегическа автономност " са несериозни. Но и двете страни ще завоюват от едни по-балансирани връзки ", написа в собствен текст за Politico Марк Леонард, шеф на ECFR и създател на книгата " Защо Европа ще ръководи XXI век ". С Тръмп или без него, ползата на Съединени американски щати се измества към Азия и Европа от дълго време не е приоритет номер едно.

Същевременно даже и съперниците на Тръмп биха се съгласили, че досегашният международен ред не е съвършен и има потребност от осъвременяване. Но американския президент разрушава разпоредбите, без да предлага опция с изключение на правото на силата. Резултатът може да е джунгла, в която никой няма да се усеща удобно. Дори и Америка.

По тематиката работи и Тихомира Дончева
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР